Kvinder med gråt hår: 'Derfor elsker vi vores grå lokker'

Den grå hårtrend har været fremme i et stykke tid. Unge piger får farvet gråt hår, mens voksne kvinder favner den grå hårpragt med stolthed og yndefuld elegance. Vi har talt med fire kvinder, som giver deres bedste tips til, hvordan du kommer fra farvet hår til den naturlige grå, og anbefaler pleje og produkter.

Fra farvet til naturligt gråt hår

INs skønhedsekspert, Silke Grane, har snakket med fire kvinder omkring deres grå hår. Kom nærmere ind på livet af de fire kvinder, og find ud af, hvordan de gik fra deres farvede hår til det naturlige grå hår, og få også deres tips og anbefalinger til pleje og styling.

I galleriet nederst i artiklen kan du se billeder af kvinderne før og efter deres grå lokker blev permanente samt deres anbefalinger af produkter.

Birgit Axelsen Schack, 59 år

Foto: Heidi Maxmiling

Oprindelig hårfarve: kold mørkebrun - se Birgit før sit grå hår, nederst i galleriet

Hvornår fik du de første grå hår?
I slutningen af 20’erne.

LÆS OGSÅ: SKØNHED | Gråt er flot

Hvordan kom du fra det mørke til det grå?
Jeg fik det helfarvet et par gange, men det fungerede ikke i mit tørre, naturkrøllede hår. Så begyndte jeg at få lavet striber, men det er hårdt for et hår som mit, der i forvejen er tørt. Det holdt heller ikke, for så havde jeg striber i toppen og en mere kompakt farve i længderne. I den tid gik jeg hos Gun-Britt (frisør, red.), og hun sagde, at jeg skulle stoppe med det. Så jeg endte med at lade det gro ud med mørke striber som overgang – og til sidst lod jeg det helt være. Den sidste gang, jeg farvede det, var sådan en panikting, fordi jeg var gravid med min søn Oswald og tænkte, at jeg ikke kunne ligge på fødegangen med helt gråt hår. Så jeg gik højgravid i Matas og købte en hjemmefarve – det var 14 dage, før jeg fyldte 41 år.

Har du ændret din makeup, efter du blev gråhåret?
Jeg har aldrig brugt så meget makeup, men en ting, jeg virkelig skal gøre, er at farve eller tegne mine bryn op. Ellers forsvinder de, og så er der ingen kontrast i ansigtet. Tøjmæssigt holder jeg mig til de mere delikate nuancer – pudder, nude og bløde toner, som jeg synes passer flot til håret.

Bettina Beltner, 47 år

Foto: Heidi Maxmiling

Oprindelig hårfarve: lysebrun - se Bettina før sit grå hår, nederst i galleriet

Hvornår fik du de første grå hår?
Jeg begyndte at få grå hår som 20-årig, og så har jeg lysnet det i rigtig mange år. Jeg havde fra naturens hånd leverpostejfarvet hår.

Hvordan kom du fra det lysebrune til det grå?
Det var faktisk min veninde Anja (Alajdi, red.), der en dag sagde til mig, at jeg efterhånden så lidt konet ud med det hår. På det tidspunkt havde jeg en lys page, som altid var samlet i en hestehale. Jeg trængte selv til at have lidt mere kant, så jeg gik til min frisør, Ronni hos Stuhr, og blev klippet helt korthåret. Bagefter var der folk på gaden, der ikke kunne kende mig, så jeg måtte gå helt hen til dem og sige ’hej, det er mig’. Jeg havde det på samme måde selv: Når jeg så mig selv i spejlet, blev jeg lidt forskrækket, fordi jeg blev en HELT anden. Jeg trådte ud af mængden og blev pludselig en type. I forbindelse med klipningen kunne man pludselig se de grå hår, og Ronni sagde, at jeg bare skulle lade det være, for det var enormt flot. Længderne på toppen har i dag både gråt og noget lyst, men for at få en god overgang fik jeg det tonet gråt i en periode, så det hang sammen med det i siderne.

Har du ændret din makeup, efter du blev gråhåret?
Jeg måtte ændre rigtig meget på min makeup. For det første ændrede jeg farven på mine øjenbryn, så i stedet for brune blev de sorte, så de passer til den kolde hårfarve, jeg har nu. Det samme med min makeup, hvor jeg har skiftet de varme farver ud med makeup i kolde toner. Og en sidste vigtig ting er, at jeg får sat ekstensions på mine vipper, for ellers kan jeg godt blive lidt drenget at se på.

Forkæl dig selv med et abonnement på IN og få en eksklusiv gave - KØB HER

Jeanette Hylleborg, 50 år

Foto: Heidi Maxmiling

Oprindelig hårfarve: lys blond - se Jeannette før sit grå hår, nederst i galleriet

Hvornår fik du de første grå hår?
De begyndte så småt at komme, da jeg var i midten af 40’erne, men det er først det sidste års tid, der er begyndt at komme lidt større kolonier af gråt hår.

Hvordan kommer du fra det lyse til det grå?
De grå hår har egentlig altid blendet meget godt ind i mit lyse hår, så det har ikke været nødvendigt at gøre så meget. Så for mig handler det mest af alt om at forberede mig på at blive helt gråhåret og få en god overgang. Med alderen er mit hår blevet mørkere og mørkere, så jeg har altid fået lyse striber i, som efterhånden blev mere gyldne og varme. Nu har min frisør, Line Bomholt, lagt ret brede, mørke striber i de lyse længder, som dæmper det gyldne, og nogle helt hvide, tynde striber i den mørke udgroning. Så hele hårfarven blev mere kold i tonen, fordi det føltes absurd at blive ved med at lave lyse striber, når håret blev mørkere, samtidig med at de grå hår kom frem. Der findes en del billeder på min blog, Voksenlivsstil, hvor man kan følge processen.

Har du ændret din makeup, efter du blev gråhåret?
Nej, ikke rigtigt, for jeg synes ikke, forskellen er så stor fra det lyse til det grå.

Anja Camilla Alajdi, 44 år

Foto: Heidi Maxmiling

Oprindelig hårfarve: mørkebrun - se Anja før sit grå hår, nederst i galleriet

Hvornår fik du de første grå hår?
De kom meget tidligt. Allerede som 19-20-årig havde jeg et par stykker, og på grund af mit mørke hår kunne man se dem meget tydeligt. For fire-fem år siden besluttede jeg mig for at gå med det grå, fordi jeg ellers skulle farve mit hår hver 14. dag, da udvoksningen var så tydelig med den grå bund i det mørke hår.

Hvordan kom du fra det mørke til det grå?
Jeg prøvede at få klippet håret lidt kortere og få trukket noget af farven ud af håret, men jeg endte med at ligne en schæfer – det var simpelthen så grimt. Til sidst sagde jeg til Søren (Hedegaard, frisør, red.), at ’nu klipper du bare det hele af’. Så jeg endte med fuldstændig kort hår – det var det eneste, jeg følte, jeg kunne gøre, hvis jeg ikke skulle starte op med en ny farvning. Jeg blev ret glad for mit korte hår, men siden har det både været lidt længere og lidt kortere. Jeg har ikke farve i det nu, det er min helt naturlige hårfarve.

Har du ændret din makeup, efter du blev gråhåret?
Man ændrer jo farve i både hud og hår med alderen og bliver lidt mere udvisket, så jeg bruger lidt mere krudt på makeup til øjnene.

Se før og efter billeder af de fire kvinder og få deres anbefalinger af pleje og udvalgte hårprodukter her:

Elsk dine grå lokker

LÆS OGSÅ: GUIDE | 9 stilfulde seniorer, du skal følge på Instagram