HÅR

Sådan kommer du af med fedtet hår

Hvorfor fedter dit hår mere end andres? Og er der noget, du kan gøre for at gøre dit hår mindre fedtet? Læs med her, og bliv klogere på fedtet hår.

Mange vil forbinde fedtet hår med dårlig hygiejne, men det er faktisk ikke tilfældet. Ofte er fedtet hår nemlig et resultat af for meget hårvask, som stimulerer hovedbundens produktion af talg.

Hovedbundens produktion af talg er styret af vores hormoner og derfor helt individuelt. Heldigvis er der ting, du kan gøre for at undgå fedtet hår og hovedbund. 

Hvorfor får man fedtet hår?

Man får fedtet hår, fordi der produceres for meget talg i ens hovedbund. Det produceres i hovedbunden for at beskytte huden mod at tørre ud, samt snavs og bakterier. Talg består primært af døde hudceller og er vigtigt for at huden kan opretholde sin naturlige balance.

Hvis dit hår fedter meget, kan du dog ændre dine vaner, så hovedbunden producerer mindre fedt.

Læs også: Sådan lufttørrer du dit hår, på den helt rigtige måde

Sådan undgår du fedtet hår

Vask håret mindre

Når du vasker håret, vasker du det naturlige hudfedt væk. Dermed begynder talgkirtlerne at producere mere talg for at kunne følge med. Man kan derfor opleve at have fedtet hår kort tid efter hårvask.

Vil du gerne undgå fedtet hår? Eksperimentér da med mængden af ugentlige hårvaske, og find ud af, hvad der fungerer for dig. Husk at det kan tage tid for dit hår at tilpasse sig de nye vaner.

Skift din shampoo ud

Vask dit hår i en mild shampoo og brug balsam, som ikke irriterer din hovedbund unødvendigt og blusser yderligere op for den sarte og fedtede hovedbund.

Hvis dit hår fedter meget, skal du undgå produkter med ord som ’moisturizing’, ’hydrating’ og ’smoothing’. Læs også deklarationen bag på din shampoo, og gå uden om produkter med ingredienserne Sodium Lauryl Sulfate (SLS) og silikone, for at undgå fedtet hår. 

Bad ikke i for varmt vand

Skru ned for varmen i badet. Varmt vand er ikke gavnligt for håret og hovedbunden – eller huden i det hele taget.

Læs også: Hår-guide: Det værste du kan gøre ved dit hår

Trap ned på tørshampoo

Tørshampoo er godt til at suge overskydende fedt i hovedbunden, men skal bruges med måde.

Pas på med at bruge alt for meget tørshampoo, da det i værste fald kan kvæle din hovedbund og skabe endnu større problemer med fedtet hår og hovedbund.

Vask evt. håret i æblecidereddike 

Lav en blanding med halvt vand og halvt æblecidereddike, og lad den trække i håret i et par minutter. Ud over at få bugt med fedtet hår, så styrker denne mix håret, udglatter krus og renser håret for misfarvninger fra pool eller gamle vandrør. 

Tænk på din kost

Dine kostvaner kan faktisk også bidrage til fedtet hår. En ensidig kost resulterer i vitamin- og mineralmangel. Underskud af B- og C-vitamin kan sende hovedbunden ud af balance.

Læs også: 5 simple hårmasker, du sev kan lave med ingredienser fra køleskabet

Læs mere om: