HUDPLEJE

6 kosttilskud, der gør dig (ekstra) skøn

Har du svært ved at gennemskue hvilke kosttilskud du skal tage og hvorfor? Så læs med her, hvor IN guider dig til 6 kosttilskud, der booster din skønhed.

Engang var det nok at spise en vitaminpille – i dag bugner apotekerne og helsekostforretningernes hylder med vitaminer, mineraler og kosttilskud, som kan supplere dine skønhedsprodukter i badeværelsesskabet. Om det er rynker, skøre negle eller glansløst hår, du vil til livs, er der et kosttilskud til dig.

LÆS OGSÅ: Kollagen sætter hudens aldringstegn på pause

Psst... Kosttilskud ligger lovgivningsmæssigt under fødevarer og ikke medicinalvarer. Derfor kan kosttilskud ikke tilskrives nogen medicinsk effekt. Det er i øvrigt vigtigt at bemærke, at kosttilskud ikke kan erstatte sund kost og livsstil, men skal bruges som et supplement.

IN har samlet 6 udfordringer, du kan komme til livs med kosttilskud

Udfordring 1: Fine linjer & rynker

Man siger, at skønhed kommer indefra, og den er god nok. I hvert fald et langt stykke af vejen. Således spiller en række vitaminer og mineraler en rolle for en smuk hud. Tre af dem er selen, E-vitamin og C-vitamin.

Selen er med til at bevare hudens elasticitet, og du finder det i bl.a. fuldkorn, æg, fisk, skaldyr og hvidløg. E-vitamin virker beskyttende på cellemembranerne og forebygger ældning, og fås når du f.eks. spiser nødder og mælkeprodukter. Det samme gør C-vitamin, som har en beskyttende rolle i forhold til de skadelige frie radikaler, der fremmer ældningen af huden. Du kan spise dig til dem via citrusfrugter, bær, tomater og kartofler. En anden ting, der også kan spille en rolle for færre synlige rynker, er proteinet kollagen, som du kan få via fisk, muslinger, bone broth og kosttilskud. Vil du have et kosttilskud, har New Nordic udviklet en serie under navnet Collagen Filler, der ud over hudplejeprodukter består af et kosttilskud, der indeholder C-vitamin og granatæble, der bidrager til en fast og spændstig hud. Når du starter med tabletterne, skal du tage fire om dagen – to om morgenen og to om aftenen – og derefter kan du sætte dosis ned til to tabletter om dagen.


Skin Care Collagen Filler-tabletter, New Nordic, 60 stk., 221 kr. Kan købes online HER

LÆS OGSÅ: Derfor skal du bruge serum

Udfordring 2: Manglende glød

Hvordan får du gløden tilbage i trist hud? A-vitamin, som du finder i animalske produkter som lever, fisk og æg og i grøntsager som gulerødder og spinat, er med til at stimulere kollagenproduktionen, forebygge tilstoppede porer og fremme den eftertragtede glød. Vil du skyde genvej, indeholder danske NutriPharmas Skin Glow-kosttilskud en kombination af kollagen, planteekstrakter og vitaminer, der giver en sund glød indefra. Det anbefales at tage to kapsler dagligt. Skal du rejse, eller vil du kickstarte med en kur, kan du prøve Vitavivas VitaGlow, der fås til en måneds forbrug og indeholder 30 små praktiske portionspakker med kollagen, vitaminer, enzymer og olie – en pakke til hver dag. 


Skin Glow, NutriPharma, 90 stk., 164 kr. Kan købes online HER.

LÆS OGSÅ: Sådan får du glød og liv i din hud

Udfordring 3: Stress & søvnproblemer

Det er ofte uro, der er medvirkende til søvnproblemer. Før du kaster dig over indslumringspiller, er det en god idé at afprøve andre løsninger først. Stress og søvnproblemer kan skyldes mange ting. Men en ting er sikkert: Med de rette næringsstoffer kan man nå et godt stykke. En undersøgelse, der er omtalt i tidsskriftet Journal of Clinical Sleep Medicine, har vist, at hvis man spiser sund kost, falder man i søvn hurtigere, vågner færre gange om natten og får mere af den dybe søvn. Magnesium virker beroligende på nervesystemet og er med til at regulere søvnhormonet melatonin. Du får det via grønne grøntsager og nødder. Men også krydderier og urter kan have en effekt. I kosttilskuddet Saframyl Positive Sleep, der skulle have en afslappende og beroligende virkning, finder man ud over magnesium safran, som i tusinder af år har været kendt for sine egenskaber til at bidrage til en positiv sindsstemning og afhjælpe uro. Den anbefalede dosis er en kapsel dagligt. Går du mere direkte efter magnesium, så prøv Puoris magnesiumtilskud, der i kombination med B6-vitamin med æblesyre og zink sikrer en høj optagelighed. Det anbefales at tage den om morgenen på tom mave.

Positive Sleep, Saframyl, 15 kapsler, 159 kr. Kan købes online HER

LÆS OGSÅ: Her er 4 myter om din hud

Udfordring 4: Mangel på energi

Det er ikke nødvendigvis, fordi du er doven, når du ikke kan overkomme de ting, du vil eller bør. Forklaringerne på manglende energi kan være mange: For lidt fysisk aktivitet, mangel på søvn, kedsomhed, stress, sygdom osv. Men det kan altså også skyldes, at du mangler vigtige vitaminer og mineraler, og så kan et kosttilskud være en hjælp. Solaray har udviklet All Energy, som er målrettet dem, der gerne vil have mere overskud i hverdagen. Tabletternes virkning kommer fra flere forskellige urter, og de indeholder også bl.a. vitaminerne B2-vitamin, jern og C-vitamin. Den anbefalede daglige dosis er to tabletter.

All Energy, Solaray, 120 stk., 230 kr. Kan købes online HER

Udfordring 5: Oppustethed & luft i maven

Det er ikke det, du fortæller om over frokosten, men tarmproblemer er ganske udbredte. Oppustet mave er hverken kønt eller behageligt, ligesom lige lovlig meget luft i tarmene har en kæmpe indvirken på vores generelle velvære og sociale ageren. Nogle gange kan problemet løses ved at undgå salt og fede, krydrede eller syreholdige fødevarer. Men man kan også forsøge sig med at spise f.eks. probiotika – det vil sige mad, der fremmer en sund tarmflora, bl.a. fermenterede fødevarer som sauerkraut eller syrnede mælkeprodukter. Også krydderier og krydderurter som ingefær, mynte og kanel siges at virke fremmende på fordøjelsen. Kosttilskuddet Dida er netop et kanelbaseret kosttilskud, der mindsker ubehag i tarmene. Med sit indhold af kanel-, fennikel- og pebermynteolie hjælper tabletterne med at bevare en normal fordøjelsesfunktion og modvirker akut oppustethed og flatulens. Det anbefales at tage to tabletter dagligt i forbindelse med et måltid. Går du udelukkende efter mælkesyrebakterier, er Duolacs nye Mikrobiom 12 det stærkeste kompleks af mælkesyrebakterier til dato. 20 mia. af slagsen, heraf 8. mia bifidobakterier, som er skabt til at styrke hele tarmfloraen dagligt. Tag en kapsel dagligt.

Dida, New Nordic, 90 stk., 243 kr. Kan købes online HER

Udfordring 6: Dårligt hår & Skøre negle

Flossede, rillede og skøre negle og spaltet og trist hår står ikke øverst på ønskelisten hos nogen. En af de ting, der spiller en vigtig rolle for sundt hår og pæne negle, er B-vitaminer, som du bl.a. finder i fuldkorn, kød og mørke bladgrøntsager. Andre er mineralerne zink og silicium. Vil du have et kosttilskud, er Imedeen en klassiker inden for pleje af hud, hår og negle indefra, og deres Hair and Nails-kapsler indeholder målrettede næringsstoffer, bl.a. silicium og zink. Desuden indeholder de biotin, som er særligt effektivt til at vedligeholde håret. Den anbefalede daglige dosis er en kapsel. 

Hair and Nails-kapsler, Imedeen, 60 stk., 295 kr. Kan købes online HER

LÆS OGSÅ: Gør din manicure til dit meditationsritual

Læs mere om: