HUDPLEJE

De bedste tricks til sensitiv hud

Er huden rød og irriteret? Bliver den tør i kulden og rød i varmen? Du er ikke alene – stadig flere udvikler sensitiv hud.

Føler du, at din hud er i ubalance, kan de produkter, du bruger, være årsagen. Det betyder ikke nødvendigvis, at du er allergisk. Hudoverfladen kan være forstyrret og ude af sin ellers sunde vante rytme, og er den først det, reagerer den nemmere på ydre påvirkninger som sol, forurening, stress, madvarer – og visse hudplejeprodukter. Den er blevet sensitiv, og netop sensitiv hud er der mange, der har. 

Faktisk mener halvdelen af vi voksne kvinder, at vi har sensitiv hud. Prikken, stikken, rødme og kløe er symptomer på, at huden er i ubalance. Ifølge apoteker Monika Andersen er sensitiv hud og allergi et stigende problem, efter at parabener i kosmetiske produkter er blevet erstattet med naturlige parfumestoffer. De sunde, naturlige stoffer kan nemlig også trigge huden og irritere den. Mange oplever bumseudbrud og havner i en ond cirkel, fordi de prøver på at fjerne bumserne med overdrevne renserutiner – noget, som resulterer i, at huden tørrer ud, og bumseudbruddene forværres, forklarer Monika Andersen.

Føler du, at du har sensitiv hud, så gælder det om at passe godt på den – og ikke mindst bruge de rigtige produkter.Føler du, at din hud er i ubalance, kan de produkter, du bruger, være årsagen. Det betyder ikke nødvendigvis, at du er allergisk. Hudoverfladen kan være forstyrret og ude af sin ellers sunde vante rytme, og er den først det, reagerer den nemmere på ydre påvirkninger som sol, forurening, stress, madvarer – og visse hudplejeprodukter. Den er blevet sensitiv, og netop sensitiv hud er der mange, der har. 

Faktisk mener halvdelen af vi voksne kvinder, at vi har sensitiv hud. Prikken, stikken, rødme og kløe er symptomer på, at huden er i ubalance. Ifølge apoteker Monika Andersen er sensitiv hud og allergi et stigende problem, efter at parabener i kosmetiske produkter er blevet erstattet med naturlige parfumestoffer. De sunde, naturlige stoffer kan nemlig også trigge huden og irritere den. Mange oplever bumseudbrud og havner i en ond cirkel, fordi de prøver på at fjerne bumserne med overdrevne renserutiner – noget, som resulterer i, at huden tørrer ud, og bumseudbruddene forværres, forklarer Monika Andersen. Føler du, at du har sensitiv hud, så gælder det om at passe godt på den – og ikke mindst bruge de rigtige produkter.

LÆS OGSÅ: Sensitiv hud eller fedtet hud? Byg en hudpleje rutine, der passer til din hudtype

Dette bør du vide om sensitiv hud

• En allergisk reaktion kommer ikke altid med det samme, når du har brugt et produkt til ansigtet. Den kan opstå så sent som to uger efter påføringen af fx din nye creme. Test derfor altid nye produkter i to uger for at vide, om du kan tåle dem. 

• Påfører du over en lang periode allergifremkaldende stoffer på huden, kan du udvikle alvorlige allergiske reaktioner på sigt – også på andre steder på kroppen. Læs ingredienslisten, og tjek, hvad produkterne indeholder. 

• Drop parabeneskrækken. Der findes en række alternative konserveringsmidler, blandt andet naturlige parfumestoffer, som er meget mere allergi-fremkaldende end parabener. Hold dig blandt andet væk fra disse: linalool, citronellol, alpha-isomethylionon, benzylalkohol, butylphenylmethylpropional, methylchloroisothiazolinon og methylisothiazolinon.

Tre tegn på, at du har sensitiv hud

  1.  Huden føles stram og klør 
    Sandsynligheden for at du renser for meget, eller at du bruger et renseprodukt, som udtørrer huden, er stor. Overforbrug af renseprodukter er ifølge Monika Andersen den mest almindelige årsag til, at huden udsættes for unødig irritation. Rens kun huden om aftenen for at fjerne makeup og snavs fra luftforurening. Hvis huden føles fedtet om morgenen, er det nok at skylle med lunkent eller koldt vand. 
  2.  Det svier og stikker 
    Huden er sandsynligvis overbelastet med aktive ingredienser. Jo flere produkter du bruger, jo større er chancen for, at du får reaktioner. Blander du for eksempel ingredienser som retinol og frugtsyre? Begge disse ingredienser virker eksfolierende og  bidrager til at fjerne døde hudceller, så huden bliver unødigt tynd og mere udsat for irritation. Jo færre produkter desto bedre. Køb en mild fugtighedscreme med ingredienser, som bygger op og beskytter huden.

  3. Du får rødmende udslæt og røde betændte bumser
    Det kan betyde, at du har hudlidelsen rosacea. Den arter sig ved, at blodkarrene hæver og gør huden rød, når den udsættes for irritationsmomenter som kulde, varme, sol, vind, stress, rødvin og krydret mad. Tilstanden udvikler sig oftest hos voksne. Den nøjagtige årsag er ukendt, og hvad der trigger det, er forskelligt for alle. Opsøg en hudlæge, hvis du har den mindste mistanke om, at du lider af rosacea. I så fald skal du have en specialvejledning.

Se syv gode produkter til sensitiv hud i galleriet

Til den sensitive hud

Læs mere om: