HUDPLEJE

Derfor får du skønhedspletter

Vi har alle skønhedspletter, men hvorfor kommer de? Bliv klogere lige her!

Næsten alle mennesker er født med skønhedspletter, men det varierer meget fra person til person, hvor mange skønhedspletter vi har. Faktisk får vi skønhedspletter gennem hele livet.

LÆS OGSÅ: Den rette solbeskyttelse fra top til tå

Sådan får du skønhedspletter

Vi har alle et stof i kroppen, som hedder melanin. Melanin er stoffet, som gør, at vi om sommeren kan få en mere gylden hudtone. Det er det samme stof, der er med til at danne det 'brune' i skønhedspletterne. Alle dine skønhedspletter består af pigmentdannede melancytter- celler, som ophober stoffet melanin - og derfor efterlades du med en brun skønhedsplet.

LÆS OGSÅ: 9 facts om kosmetik, du skal kende

Der er ikke nogen videnskabelig forklaring på, hvorfor nogle mennesker har flere skønhedspletter end andre. Umiddelbart skyldes det udelukkende genetik. Dog skal du være opmærksomhed på, at chancen/risikoen for at få skønhedspletter er større, hvis du udsætter din krop for UV-stråler.

Hvad er forskellen på skønhedspletter og modermærker?

Skønhedspletter og modermærker er præcis det samme. Skønhedspletter bliver ofte omtalt som de mærker, du har i ansigtet, mens modermærker refererer til de mærker, som du har på resten af kroppen.

Vidste du..
At vi i gennemsnit har omkring 20 skønhedspletter fordelt på hele kroppen?

LÆS OGSÅ: Sådan forlænger du din sommerkulør

Husk at tjekke dine modermærker jævnligt

Selvom modermærker er noget, som vi alle har, så er det en god idé jævnligt at tjekke dem. Modermærkerne kan nemlig både skifte form, farve og størrelse. I værste fald kan de være ondartet, og du kan få konstateret modermærkekræft.

Det er naturligt, at dine modermærker vokser gennem hele livet. Men derfor er det dog stadigvæk en god idé at få din egen læge til at tjekke dine modermærker, hvis du oplever, at de forandrer sig.

OBS: Dine modermærker bliver især påvirket af UV-strålerne, og derfor skal du ALTID huske at bruge solcreme.

LÆS OGSÅ: Guide: den rette solcreme til dig