HUDPLEJE

Dermatologens guide til at omstøde solskader

Sommerens solbadning kan have en hård effekt på huden og resultere i solskader. Men hvad kan man gøre, hvis (sol)skaden er sket?

Vi er blevet bedre og bedre til at tænke på UV-beskyttelse, når vi opholder os i solen, men huden betaler stadig en pris for strandture og solbadning generelt.

LÆS OGSÅ: Undgå solskader, og opbyg din kulør på den sunde måde

Og selv om de fleste af os gerne vil ligge og bage i solen, svømme i havet eller dase ved en pool, nu hvor efteråret for alvor er ved at få fat, så er det nok meget godt lige at evaluere lidt på solbadningen og se på hudens tilstand. Solskader opstår ikke bare fra den ene dag til den anden. Det er en proces i huden, der sker over tid, mener den amerikanske dermatolog, Elizabeth Hale, som i en artikel på Vogue.com deler ud af sine erfaringer med at bekæmpe solskader i huden.

Det er vigtigt ikke blot at beskytte, men også at forebygge fremtidige skader som hudkræft og modermærkekræft. Heldigvis findes der en hel række håndkøbs- og skønhedsprodukter, som kan reparere tilstande i huden her og nu – eksempelvis forbrændinger, pigmenteringer, udtørring osv.

Her får du råd til at omstøde sommerens spor i huden i lille, mellem eller høj grad.

4 ting, du kan gøre for at omstøde solskader:

1. Gør en indsats på at genoprette dine hudceller

Der er heldigvis hjælp at hente til hud, som har været for meget i solen og som har brug for at få cellerne genopbygget. Der findes nemlig en masse DNA-reparerende cremer og sera, som mildner effekten af UV-eksponering. Ved at erstatte solbeskadigede celler med en ny ikke-muteret base, kan produkter med de rette enzymer forbedre dit indre helbred såvel som det ydre. Hale anbefaler, at man bruger bio-avancerede produkter, som er fyldt med enzymer, peptider og botaniske aktivstoffer om natten, fordi kroppen naturligt genopretter DNA, når vi sover.

DNA, Night Renewal, 685 kr. Kan købes online HER

2. Antioxidanter er vejen frem

UV-eksponering kan forårsage rynker og slap hud, og kroppen har kun et vis antal forsvarsmekanismer mod den slags skade. Antioxidanter kan dog hjælpe med at bekæmpe skaderne.

Der er flere måde at benytte antioxidanter på. Mange cremer er i dag rige på C-vitamin, rosenolie eller for eksempel acai, som alle er spækkede med antioxidanter, som forhindrer frie radikaler i at nedbryde cellerne i huden og give dig rynker og slap hud. Kig efter hudpleje, der indeholder antioxidanter, som kan hjælpe med at genopbygge din hud. Hales favorit er C E Ferulic Serum fra det amerikanske mærke SkinCeuticals.

SkinCeuticals, C E Ferulic, 920 kr. Kan købes online HER

3. Retinol fornyer og forbedrer huden

Ovenpå sommeren kan det være en god idé at benytte produkter med retinol, som forbedrer hudkvaliteten og bekæmper fine linjer og pigmentpletter. Det være gennem peeling-masker med A-vitamin, der arbejder med cellefornyelsen og stimulerer kollagenproduktionen i huden. Hale anbefaler dog, at man langsomt indfører peeling i sin hudplejerutine, så man ikke udtørrer eller overbelaster huden.

Beauté Pacifique, Crème Métamorphique, 559 kr. Kan købes online HER

4. Næste skridt er laserbehandlinger  

Er din hud skadet i en grad, så du ikke kan se dig ud af, hvordan du skal komme pigmentering og solskader til livs, så er laserbehandling måske den udvej, der skal til for at rette op på huden. Hvis du overvejer laserbehandling, så husk først og fremmest, at det er vigtigt at gå til en dygtig hudspecialist og få en grundig gennemgang af din hud for at se, om det reelt er en laserbehandling, der skal til.