HUDPLEJE

HUDPLEJE | Find de rette produkter til din hudtype

Retinol, salicylsyre, benzoylperoxid. Det er ikke altid let at gennemskue, hvad det egentlig er, der er i dine hudpleje-produkter. Hvad er hvad – og hvad kan det? IN guider dig, så du kan finde de rigtige produkter til netop din hudtype.

Det kan være svært at gennemskue ingredienslisten på diverse hudplejeprodukter, og særligt, hvilke ingredienser, man skal gå efter, og hvilke, man skal gå uden om.

Find din hudtype herunder og få svar på, hvilke ingredienser og produkter, der er de rette til dig og din hud:

LÆS OGSÅ: SKØNHED | Bruger du den rigtige hudpleje til din alder?

Hudpleje til moden hud

Uanset om din hud er sensitiv, tør, fedtet eller kombineret, er der nogle ingredienser, du skal bruge for at pleje din modne hud.

Retinol er en udgave af A-vitamin, som er kendt for at være en rynkedræber. Selv om det tager uger, før du kan se resultatet, er det en af de bedste antiage-ingredienser, du kan købe dig til. Og der følger andre goder end udviskede rynker med: rensede porer, lysnede pigmentpletter og forbedret hudtekstur. Niacinamid kan være din redning, når det gælder mørke pigmentpletter, solskader og akne-ar, da det lysner de små skader i huden og giver en jævn hudtone.

Derudover er det vigtigt, at du får eksfolieret din hud, da det opløser den ‘lim’, der forbinder overfladen af din hud med dine hudceller. Samtidig kan din hud nemmere slubre creme og serum i sig, når de døde hudceller er væk. Hvis du vil holde hudens ældning fra døren, må du endelig ikke glemme at give din hud og krop antioxidanter og masser af vitaminer, så din krop kan reparere de skader, huden får i hverdagen.

Ingredienser, der er særligt gode til moden hud: A-vitamin, retinol, antioxidanter, alfahydroxysyrer (også kaldet AHA), hydroquinon, niacinamid, B3-vitamin, C-vitamin, SPF
Hold dig fra: alkohol

Gode hudplejeprodukter til moden hud:

1: Liftactiv Supreme, Vichy, 50 ml, 240 kr. Købes online HER
2: Super3 Booster Vitamin A Anti-Wrinkle Booster, Beauté Pacifique, 50 ml, 560 kr. Købes online HER

Hudpleje til fedtet hud

Tegn på fedtet hud: Store porer. Træt og tyk hudoverflade. Skinnende hud. Urenheder og hudorme.

Hvis du har fedtet hud, ses det typisk i form af en skinnende overflade på huden – specielt i T-zonen, altså pande, næse og fra næsen ud mod kind og mund. Din hud kan virke fedtet, og du kan have tendens til akneudbrud, store porer og hudorme. Det er vigtigt, at du ikke bruger produkter med alkohol – hvis du prøver at udtørre din hud, bliver det bare værre. Brug i stedet en creme med højt retinol-indhold. Dine renseprodukter kan gøre en stor del af arbejdet og sørge for, at der ikke opstår en overproduktion af olier. Hvis din hud bliver fedtet i løbet af dagen, er godt altid at have en pakke blottingpapers med, så du kan duppe de olierede områder og absorbere den skinnende overflade.

LÆS OGSÅ: Sådan fjerner du hudorme

Ingredienser, der er gode til fedtet hud: retinol, troldhassel
Hold dig fra: vaseline, alkohol, peroxider

Gode hudplejeprodukter til fedtet hud:

1: Checks and Balances Frothy Face Wash, Origins, 150 ml, 90 kr. Købes online HER
2: Pureness Oil Control Blotting Paper, Shiseido, 185 kr. Købes online HER
3: Sheer Refining Fluid, Exuviance, 50 ml, 360 kr. Købes online HER

Hudpleje til kombineret hud

Tegn på kombineret hud: Større porer end normalt. Hudorme. Skinnende hud. Tørre områder.

Kombineret hud kan betyde, at din hud har tendens til at gå i flere retninger. Den kan føles tør på kinderne, fedtet i panden og have udbrud på hagen – eller reagere forskelligt alt efter vejr og miljø. Når man har en kombineret hud, gælder det om at kunne multitaske med sine produkter – altså bruge forskellige produkter til forskellige områder eller finde nogle produkter, som skaber balance i huden. Der ligger et lidt større arbejde i at pleje kombineret hud, men så længe du passer på den og holder dig til en rutine – altså ikke skifter for ofte ud i produkterne – kan du kontrollere den.

Ingredienser, der er gode til kombineret hud: salicylsyre
Hold dig fra: alkohol, sulfater

Gode hudplejeprodukter til kombineret hud:

1: Flower & Tonic Mask, Mario Badescu, 50 ml, 210 kr. Købes online HER
2: Day Creme, Nimue, 50 ml, 500 kr. Læs mere HER
3: Pure-fect Skin Micro-Exfoliating Purifying Toner, Biotherm, 200 ml, 180 kr. Købes online HER

LÆS OGSÅ: SKØNHED | 3 nemme DIY opskrifter til din hudpleje

Hudpleje til akne-hud

De fleste forbinder akne med teenageproblemer, men akne er ikke usædvanligt for voksen hud. Har du akne, som er betændt og sidder dybt i huden, skal du sørge for at behandle det. Hvis du ikke går til dermatolog og får hjælp der, er der flere tricks, du kan bruge til at afhjælpe det på egen hånd. Pas på med at bruge tunge, oliebaserede produkter med silikone og andre ingredienser, som kan stoppe dine porer til. Husk også at give din hud masser af fugt, så huden ikke dehydrerer og tørrer ud – en udtørring af huden vil kun forværre udbruddene. Der findes produkter, som er beregnet til den yngre og mere fine hud, og produkter, der behandler den modne hud og voksne akne.

Ingredienser, der er gode til voksen akne-hud: salicylsyre, benzoylperoxid
Hold dig fra: oliebaserede produkter, silikone

Gode hudplejeprodukter til akne-hud:

1: Purifying Cleansing Gel, Exuviance, 212 ml, 240 kr. Købes online HER
2: Advanced Blemish & Wrinkle Reducer, Murad, 30 ml, 450 kr. Købes online HER

Hudpleje til sensitiv hud

Tegn på sensitiv hud: Rødmen. Kløen. En brændende fornemmelse. Tørhed.

Hvis du oplever, at du har let rød eller irriteret hud, er det typisk, fordi du har sensitiv hud. Det kan være, du har rosacea – en rødmen på kinderne – eller lider af allergier. Sensitiv hud er genetisk eller opstår pga. for hårde skønhedsprodukter, miljø eller barsk vejr. Derfor skal du vælge produkter, som ikke renser din hud for hårdt, da du så fjerner alle de naturlige olier i huden. Brug produkter uden parfume, parabener og farvestoffer – de vil bare irritere huden endnu mere – og brug så rene produkter som muligt. Brug rensevand – micellar water – til at fjerne makeup, og giv din hud masser af fugt.

Ingredienser, der er særligt gode til sensitiv hud: hypoallergene formularer, niacinamid
Hold dig fra: parfumer, farvestoffer, parabener, formaldehyd

Gode hudplejeprodukter til sensitiv hud:

1: Embryolisse Lait-Crème Concentré, 75 ml, 200 kr. Købes online HER
2: Micellar Water, L’Oréal Paris, 200 ml, 45 kr. Købes online HER

Hudpleje til tør hud

Tegn på tør hud: Næsten usynlige porer. Træt og rå hudoverflade. Røde områder. Ingen elasticitet. Tydelige linjer i huden.

Har du tør hud, betyder det ikke nødvendigvis, at hele dit ansigt er tørt – det kan sagtens være dele af dit ansigt, der føles stramme eller skaller af tørhed. Tegn på tørhed kan være en strammende fornemmelse i ansigtet, efter du har været i bad eller i løbet af dagen. Ser huden træt og grå ud, er det også et tegn på dehydrering af huden. Giv den nogle produkter, den kan slubre i sig.

Brug superfugtgivende ingredienser, der kan gennemfugte og pleje din hud ordentligt. Brug en god fugtcreme dagligt og giv gerne ansigtet en fugtmas-ke en til to gange om ugen.

Ingredienser, der er særligt gode til tør hud: glycerin, hyaluronsyre, sheabutter, petrolatum, aloe vera, mælkesyre og antioxidanter som grøn te-ekstrakt, A-vitamin og E-vitamin
Hold dig fra: alkohol og sulfater

Gode hudplejeprodukter til tør hud:

1: Hydraphase Intense UV Legere Rehydrating Protective Care, La Roche-Posay, 50 ml, 195 kr. Købes online HER
2: Deep Hydration Mask, Verso, 650 kr. Købes online HER

LÆS OGSÅ: Guide | Bekæmp dine hudproblemer med vitaminer