HUDPLEJE

HUDPLEJE | Ingredienser du bør undgå

Forskellige hudtyper reagerer forskelligt på visse ingredienser. Hold dig fra dem, der kan skade din hud og forværre dine hudproblemer. Her kan du læse hvilke ingredienser du bør undgå, for at passe på din hud bedst muligt

Har du sensitiv hud?

Undgå: aktive cremer baseret på retinol, AHA-syrer og BHA-syrer (glykolsyrer og salisylsyrer), ethanol, allergi- fremkaldende parfumestoffer og konserveringsstoffer. Disse kan være for hårde for huden. Ud over at skabe irritation og rødme, kan de bidrage til, at du udvikler kontakteksem. Vær opmærksom, på at naturlige ingredienser og urter er svært allergifremkaldende.

Prøv hellere: cremer med neutrale ingredienser som kan bidrage til at genoprette hudens fugtbarriere. F. eks. glycerin, mineralske olier, squalane (fra oliven) og ceramider (naturidentiske fedtstoffer).

Har du fedtet hud og akne?

Undgå: produkter med tyk og rig konsistens, f eks lanolin, kakao, sheasmør og mineralolie. Disse kan tilstoppe huden og forværre tilstanden. Du bør heller ikke over-eksfoliere, da hyppig peeling kan gøre huden dehydreret og trigge bumseudbrud, fordi talgkirtlerne kompenserer fugttabet med at producere endnu mere talg. 

Prøv hellere: produkter med aktive ingredienser som bidrager til forbedring af talg-produktionen. F eks A-vitamin, propolis, sesamolie og frugtsyrer.

Har du tynd, moden hud?

Undgå: syrebaserede produkter. Hvid din hud er meget tynd, bør du begrænse mængden af syrer. Hvis du overdriver, kan du risikere at få gennemsigtig og meget sensitiv hud. Undgå også at bruge renseprodukter, der stripper huden for fugtighed.

Prøv hellere: at genoprette  kollagen-produktionen ved at bruge  kollagen-boostere som C-vitamin og A-vitamin. Dette kan øge hudens spændstighed og styrke. Det er også vigtigt at tilføre antioxidanter og fugtgivende stoffer.

LÆS OGSÅ: HUDPLEJE | Ingredienser der virker

Har du pigmentpletter?

Undgå: sol og solarie.

Prøv hellere: en kemisk peeling eller laserbehandling vil kunne fjerne misfarvning. Cremer med A-vitamin behandler og forebygger pigmentdannelse, og bidrager til forstærkning af hudens struktur. Hos en hudlæge kan du desuden få hydrokinon-creme. Dette er et effektivt, men receptpligtigt lægemiddel. 

(kilde: Cand. Pharm. Monika Andersen)

Disse bør du ikke kombinere

Både hudlæger og kosmetologer er af forskellig opfattelse af erfaring med at kombinere ingredienser, nogle hævder at forskellige stærke ingredienser som f eks syrer og retinol ikke bør blandes. Andre mener det modsatte og siger at det er helt okay at bruge dem sammen, så længe de ikke påføres samtidig, men på forskellige tidspunkter i løbet af dagen. Før du blander produkter, bør du søge råd hos en kosmetolog eller hudlæge for at tjekke hvad din hud kan tåle. 

Disse bør ikke blandes med C-vitamin-serum

1. AHA-syrer: At overbelaste huden med for mange syrerbaserede ingredienser øger risikoen for rødme, afskalning og irritation.

2. Kobberpeptider: Disse hjælper huden med at fremme  kollagen produktionen og er gode til sårheling. Men når det bruges sammen med C-vitamin, mister begge ingredienser deres effekt.

3. Retinol: Stærke koncentrationer af C-vitamin og retinol bør ikke påføres huden samtidig. Brug derfor aldrig C-vitamin-serum under en retinol-creme. I kombination bør de bruges med ekstrem forsigtighed, da begge er meget kraftige og kan føre til tør hud.

(kilde: hudlæge Loretta Ciraldo/New beauty, sep. 2012)