HUDPLEJE

Kan man slippe af med sine PIGMENTFORANDRINGER?

Pigmentforandringer behøver ikke forblive irriterende mørke pletter i panden. Både bestemte vitaminer og frugtsyre samt laser kan hjælpe med at komme plamagerne til livs. De vigtigste midler er tålmodighed – og rigtig meget solfaktor. Læs med her, hvor kosmetologen Caroline Bjerring giver dig sine bedste råd til, hvordan du behandler og forebygger pigmentforandringer.

IN har taget en snak med kosmetologen Caroline Bjerring omkring, hvordan du kommer pigmentforandringerne til livs, og hvad du selv kan gøre for at forebygge dem.

KEND DINE PIGMENTFORANDRINGER

Der er forskellige typer af pigmentforandringer, men fælles for dem er, at de kommer af solen. Nogen har formeret sig langsomt over mange år, måske helt fra barndommens ture til stranden, og andre synes at opstå efter en enkelt uforsigtig dag i solen. Sidstnævnte er typisk de plamageagtige af slagsen, en større, mørk skygge, der kaldes melasma, og som opstår i kombination af hormonel påvirkning og sol samt stærk varme. Det sker typisk, når kroppens hormoner er påvirket af p-piller, stress, graviditet eller overgangsalder. For dig er det muligvis ligegyldigt, hvorfra pigmentforandringerne stammer, for skaden er jo sket. Men det er faktisk vigtigt at vide, når de skal behandles. Melasma må f.eks. ikke behandles med laser, da det blot gør problemet værre. Derfor bør dit første skridt altid være at konsultere en professionel, der kan identificere dine pigmentforandringer og sammensætte et behandlingsprogram, der er tilpasset netop din situation.

TÅLMODIGHED ER EN DYD

Ifølge kosmetolog Caroline Bjerring kræver pigmentforandringer en langsom og langsigtet behandling.

- Lige så lang tid, det har taget at få dem, skal du tænke, at de skal behandles, forklarer hun fra sin klinik, som hun har drevet i 20 år. Først og fremmest skal du lære at bruge solcreme. Hver dag. Året rundt. Solcreme er den helt basale, beskyttende pleje, du er nødt til at bruge dagligt, hvis du vil pigmentforandringer til livs. Er du ikke indstillet på at beskytte dig mod solen, også om vinteren, er enhver behandling spildt.

- Som tommelfingerregel anbefaler jeg, at du bruger minimum solfaktor 30 om sommeren og solfaktor 15 om vinteren, siger Caroline Bjerring. Når din solcreme-rutine er på plads, kan du gå videre til selve behandlingen. “En behandling, der er alt for aggressiv, kan give bagslag. Vi har mødt kunder, der har opgivet at gøre noget ved problemet efter fejlforsøg, der har resulteret i endnu flere pigmentpletter. Enten går pigmentpletten i opløsning eller til modangreb, forklarer hun.

- Dybtliggende pigmentforandringer kan ikke behandles på en hurtig og effektiv måde. De skal behandles stille og roligt i et kurforløb med regelmæssige klinikbehandlinger kombineret med en effektiv hjemmepleje. Ellers risikerer du, at de kommer igen. Ofte værre.

LÆS OGSÅ: Sandt eller falsk: 5 myter om hudpleje, som ikke holder

På klinikken i Vejle identificerer Caroline problemets omfang og forventningsafstemmer i forhold til, hvad kunden ønsker at opnå, og hvad der er realistisk i forhold til budget og ikke mindst det liv, kunden lever. Herefter planlægges sammensætning af hjemmeplejeprodukter.

- Uanset om du kan eller vil ofre penge på behandlinger på klinikken, er du nødt til at få vejledning i de produkter, du skal bruge hjemme, så jeg anbefaler altid, at du får den første behandling eller konsultation på klinikken. Når jeg har en kunde i behandling, vil jeg typisk justere i hjemmeplejen undervejs, så behandlingen optimeres. Et af de vigtigste råd, jeg giver i den forbindelse, er: Hav tålmodighed. Og brug solcreme.

Bredspektret solcreme med mineralpigmenter, der tilpasser sig din hudtone og giver huden en fin, ensartet glød. B-Protect SPF 50+ Enhancer, Avène, 30 ml, 100 kr. Kan købes online HER.

HJEMMEPLEJE-KITTET

I princippet kan og bør pigmentforandringer forebygges og behandles hele året, men efterspørgslen er størst i efteråret, hvor mange opdager konsekvensen af sommerens solbadning. Og ifølge Caroline er efteråret også et godt tidspunkt at gå i gang med det lange, gode seje træk, hvor du tilfører forskellige aktive ingredienser til din hudpleje.

- Jo mere du sætter ind i efterår og vinter, hvor sollyset er begrænset, desto yngre kommer huden til at se ud, lover hun. Hendes recept byder nemlig på masser af barriereopbyggende ingredienser, der gør huden stærkere og mere modstandsdygtig. 

Som bærende ingrediens anbefaler Caroline niacinamid, der både virker normaliserende og beroligende på hudens processer, men som også har vist sig at have en spredende effekt på pigmentpletter, så de fremstår mindre synlige på huden. På ingredienslisten vil det fremgå som niacinamid, men det omtales også som B3-vitamin eller niacin. Med niacinamid på basislisten kan du tilføje forskellige aktive ingredienser, der arbejder mere målrettet på pigmentpletterne i form af hudfornyelse og naturlig lysning. Mest effektivt er A-vitamin, som Caroline anbefaler, at du bruger om natten. A-vitamin genstarter cellerne og hjælper med at forny og forstærke huden, men kan også gøre den lidt sensibel, hvorfor den primært er til natbrug. Og altid med brug af solfaktor om dagen, hvis nogen stadig skulle være i tvivl.

- Som nybegynder skal du starte blidt op. Vælg et A-vitamin-produkt i en lav koncentration og brug det kun 1-2 gange om ugen til at starte med.

LÆS OGSÅ: De 9 mest googlede skønhedstendenser i 2020

Er du i et behandlingsforløb hos en klinik, vil din kosmetolog foreslå justeringer til din hjemmepleje undervejs. Gør du dig dine erfaringer hjemme, anbefaler Caroline, at du lærer at lytte til din hud og holder pauser, så du ikke overbehandler den. Frugtsyre er en anden gruppe af ingredienser, der aktivt bekæmper pigmentforandringer. Syren, hvoraf glykolsyre er den mest effektive, peeler hudens overflade og fjerner dermed de pigmentforstyrrede celler i takt med, at de arbejder sig op til hudens overflade som en del af hudens naturlige fornyelsesproces. Frugtsyre er ikke så voldsomt, som det måske lyder, så frugtsyrebehandlinger skal gentages regelmæssigt over en lang periode for at have effekt. Og hvis pigmentpletterne ligger rigtig dybt, er det slet ikke sikkert at frugtsyre i de koncentrationer, der anbefales til hjemmebrug, er nok til at få bugt med problemet. Konsultér en kosmetolog, hvis det er tilfældet. Enkelte genstridige pigmentpletter kan alternativt behandles med IPL – en målrettet behandling, der ved hjælp af lysenergi søger og rammer ophobet pigment, så det opløses. Lakridsekstrakt og C-vitamin er to andre ingredienser, Caroline anbefaler i produkter til hjemmebrug. Begge har en naturligt lysnende effekt på huden og C-vitamin hjælper også med at accelerere hudens produktion af kollagen, der sikrer, som hun siger:

- Mere fylde i madrassen.

Altså en mere spændstig og glat hud og med en forbedret glød som ekstra plus. Modsat A-vitamin har C-vitamin desuden den fordel, at det kan bruges i serum under din dagcreme og/eller solcreme, hvor det fungerer som et ekstra lag af beskyttelse, da C-vitamin også er en veldokumenteret antioxidant.

 

 

Niacinamid serum med det alsidige B3-vitamin, der reducerer pigmentpletter, udjævner hudtonen og forbedrer hudens struktur generelt. Galactomy Niacin Essence, Manyo Factory, 50 ml, 395 kr. Kan købes online HER. 

NÅR MAKEUP ER GODT NOK

Hvis den helt store anti-pigmentpleje ikke er noget for dig, eller hvis du ikke kan vente på at flashe den flotte, ensartede hud, du arbejder tålmodigt på, men som lader vente på sig, er makeup en midlertidig, men effektiv løsning. Og her er der ikke så meget forvirring. Du har i princippet kun brug for ét produkt, der gør hele forskellen, nemlig din makeupbase, din foundation. Men nu bliver det svært igen, for foundation fås i et utal af varianter: De kan være i flydende, fast eller i pulverform for blot at nævne de mest almindelige.

LÆS OGSÅ: 6 gode råd til flotte vipper 

De kan være vandbaseret eller mineralbaseret, mere eller mindre dækkende, og de kan indeholde ekstra hudplejende ingredienser og sågar solfaktor, hvis du skulle ønske det. Og det ønsker du, for som Caroline understreger:

- Man kan bare ikke få SPF nok.

Mineralfoundations tilbyder ofte et højt solfaktortal, da de typisk er baseret på mineralet titaniumdioxid, der udover at være et naturligt farvestof også er et meget brugt og sikkert solfilter. Da formlen er pudderagtig, fungerer de rigtig godt til en normal/kombineret eller fedtet hud. Er du mere i den tørre ende, vil en flydende foundation nok være at foretrække. Kig efter, hvor meget solfaktor, de indeholder, og husk, at du med et tyndt lag foundation ikke kan regne med at opnå den dækning, der står på æsken. 

Flydende foundation med solfaktor 15, der både behandler, dækker og forebygger pigmentforandringer. Fås i 3 farvenuancer. Melaperfect Foundation SPF 15, Darphin, 30 ml, 325 kr. Kan købes online HER.