HUDPLEJE

Kollagen sætter hudens aldringstegn på pause

Kollagen er noget af det hotteste inden for skønhedsverdenen lige nu. Ikke fordi det er en nyopdaget ingrediens, men fordi mange studier har dokumenteret, at det virker – og ikke mindst fordi mange kendisser sværger til det.

Når forbilleder som den amerikanske sundhedsdarling, Oscar-vinder og Goop-grundlægger Gwyneth Paltrow lancerer sit eget kollagenpulver, ved du, at der er noget ved en skønhedshype. Og når kæden Joe & the Juice tilbyder kollagenshots som supplement til din juice, ved du, at hypen har nået et bredt og købestærkt publikum.

Men kollagen er ikke kun en hype. Der ligger rent faktisk mange års studier bag, som påviser, at kollagen indtaget i den rette mængde har en positiv effekt på kroppens organer, herunder huden. Studierne viser en forbedring af hudens struktur og en udglattende effekt på linjer og rynker.

LÆS OGSÅ: 5 nemme tips til at fjerne rynker naturligt

Kollagen udgør en tredjedel af kroppens proteinindhold og findes i bl.a. knogler, sener, brusk og væv. Mest interessant, ud fra et skønhedsmæssigt synspunkt, er bindevævet, hvor kollagen er hovedbestanddelen. Bindevævet udgør hudens struktur og kaldes også populært for hudens madras, da det er bindevævet, der sikrer hudens fylde og spændstighed og dermed definerer vores ydre konturer.

Når indholdet af kollagen falder, hvilket er en naturlig følge af aldringsprocessen, bliver huden tyndere og falder sammen ligesom en slidt madras. På ydersiden ses dette i første omgang som linjer og rynker, herefter slaphed omkring kæbelinjen, udhuling af kinderne og en gradvis ændring af ansigtets kontur og kroppens silhuet.

Kort sagt: Uden kollagen bliver vi gamle at se på, og kroppen bliver mere skrøbelig.

LÆS OGSÅ: Dit ansigt afslører mere end du tror 

Der er altså ingen tvivl om, at kollagen er et helt centralt element i aldersforebyggende pleje, men selv om det kunne være så enkelt og godt, kan kollagen ikke bare smøres på huden som erstatning for det mistede kollagen. Kemisk set er kollagen nemlig et alt for stort molekyle til at kunne trænge igennem hudens barriere og lægge sig til rette i bindevævet.

Det betyder dog ikke, at kollagen ikke er interessant som hudpleje, for kollagen er fantastisk som fugtmagnet og vil sikre en mere fyldig, glat og spændstig hudoverflade, der giver et lille, midlertidigt løft til ansigtet.

Lyder dette som noget for dig, så kig efter hudplejeprodukter med kollagen og smør gavmildt på

Forkæl dig selv med et abonnement på IN og få en eksklusiv gave - KØB HER

Kollagen & dig

  • Dårlig kost, rygning, forurening og især UV-stråling nedbryder hudens kollagen og er dermed med til at accelerere hudens aldringsproces.
  • Kosttilskud og hudpleje kan støtte dit udseende, men er kun én brik i det samlede billede, så kig nærmere på dine uvaner og husk at bruge solcreme i hele sommerhalvåret.
  • Der findes en lang række ingredienser, der stimulerer hudens naturlige kollagenproduktion ved at narre huden til at tro, at den er i underskud. Af de mere veldokumenterede af slagsen finder du: A-vitamin, C-vitamin, aha-frugtsyrer og peptider.

LÆS OGSÅ: Morgenvaner, der får dig til at se 10 år ældre ud

Spis dit kollagen

I begyndelsen af 00’erne opdagede en gruppe japanske forskere, at kollagen har en signifikant betydning for sårheling, og det blev startskuddet til en kæmpe industri, der har bredt sig fra Japan til hele verden.

Herhjemme er der netop kommet en ny serie af kosttilskud, der bl.a. indeholder kollagen. De er ikke de første, men det, der gør dem interessante, er, at det er den anerkendte forsker Lars Lindmark, der har været med til at formulere dem. Du kender ham muligvis ikke af navn, men han er en af forskerne bag Imedeen, der som nogle af de få kosttilskud på markedet har veldokumenterede studier bag sig.

I forbindelse med lanceringen af Smuuk Skin, som den nye serie af kosttilskud hedder, spurgte vi Lars Lindmark, hvorfor vi er draget af ungdom. Hans svar kom prompte:

– Vores udseende handler i høj grad om identitet. Vi vil gerne kunne kende os selv i spejlet og blive genkendt af andre, og det mister vi, når vores ansigtskonturændrer sig.

Så måske er det ikke kun forfængelighed, men også en form for overlevelse, der gør os villige til at gå langt for den faste hud: Vi er bange for at miste det ansigt, vi husker som vores.

Forkæl dig selv med et abonnement på IN og få en eksklusiv gave - KØB HER

Veganere må finde andre veje

Da kollagen udvindes af brusk og knogler, er oprindelsen altid animalsk. Typisk udvindes kollagen fra grise og køer, som et biprodukt fra fødevareindustrien, men i stigende grad også fra fisk, der markedsføres som marinekollagen og anses for at være mere rent. Især hvis fiskene er fanget i forureningsfrit dybthavsvand som det marinekollagen, Feel Iceland markedsfører.

Visse studier omtaler også marinesvampe som en kilde til kollagen, men selv om det lyder som en planteart, er det en form for dyr, så er du ortodoks veganer, må du nøjes med at smøre dit kollagen på.

Ud over hudpleje og tabletter fås kollagen også i pulverform, som du kan tilsætte din hjemmelavede smoothie. Eller du kan smutte forbi Joe & the Juice og få et kollagenshot i din Young Blood.

9 produkter med kollagen 

Kosttilskud med et højt indhold af kollagen og C-vitamin, der forbedrer hudens fugtindhold og struktur indefra. Effekten ses og mærkes efter ca. tre måneders brug, hvis du tager to tabletter dagligt.

 

Hydro Balance, 180 tabletter, Smuuk Skin, 549 kr. Kan købes online HER 

LÆS OGSÅ: Lyver du om, hvor sund du er?

Læbeserum, der fugter og blødgør læberne og virker udglattende på fine linjer og rynker omkring munden. Påføres rene læber og kan med fordel bruges som underlag for læbestift.

Rapid Infusion Collagen for Lips, Murad, 15 ml, 250 kr. Kan købes online HER

Serum med kollagen og hyaluronsyre, der mætter huden med fugt, så den fremstår mere fast og spændstig. Fordel et par dråber under din dag- og natcreme.

Collagen 100, Mizon, 30 ml, 350 kr. Kan købes online HER

Hydrogel-øjenmaske med kollagen og opfriskende niacinamid, der udglatter linjer og reducerer mørke rande omkring øjnene.

Cheek & Eye Lift, Dr. Jart+, 80 kr. Kan købes online HER

Opstrammende natcreme med kollagen og katost, der fugter og lindrer træt og trist hud.

Night Cream, Sisley, 50 ml, 1.280 kr. Kan købes online HER

LÆS OGSÅ: Hvor kan du spare, og hvor skal du spendere på hudpleje? 

Kollagenpulver udvundet af fisk fra havet omkring Island. Bland to skefulde pulver i din juice, smoothie eller te. Indeholder ingen kunstige smags- eller sødemidler.

Amino Marine Collagen, Feel Iceland, 300 g, 599 kr. Kan købes online HER

Maske med opstrammende kollagen og beroligende havreekstrakt, der lindrer tør og irriteret hud. Masken fordeles i et tyndt lag og skal virke 20 minutter på ren hud.

Super Collagen Mask, Mario Badescu, 59 ml, 250 kr. Kan købes online HER

Let og superfugtende øjencreme, der modvirker træthedstegn og udglatter huden omkring øjnene.

Hydra Collagenist Eye Cream, Helena Rubinstein, 15 ml, 435 kr. Kan købes online HER

Forkæl dig selv med et abonnement på IN og få en eksklusiv gave - KØB HER

Pas på din hud som japanerne: Beskyt dit kollagen mod forurening og UV-stråler med en solcreme med høj SPF og beskyttende antioxidanter.

Urban Environment UV Protection SPF 50, Shiseido, 50 ml, 350 kr. Kan købes online HER

LÆS OGSÅ: 3 solcremer, der ikke fedter