HUDPLEJE

Kosmetolog Anita Falslund afliver fire myter om solcreme

Jo mere, jo bedre. Det er hovedreglen, når det gælder solcreme, men hvilke andre regler gælder? Her afliver kosmetolog Anita Falslund fire solmyter en gang for alle.

Anita Falslund afliver de fire myter om solcreme

Myte 1 - Hvis bare faktoren er høj …

Fra Kræftens Bekæmpelse ved vi, at mængden er vigtigere end faktortallet. Smører man sig eksempelvis med faktor 15 i et tyndt lag, svarer beskyttelsen til cirka faktor 2! Så det vigtigste er altid at smøre rigeligt på. Gør du det, er faktor 15 nok i Danmark og faktor 30, når du rejser sydpå. Til ansigt, nakke og ører anbefales én teskefuld solcreme.

- Det giver mening at bruge god tid på at finde en solcreme, som du har lyst til at bruge, fordi den skal bruges i rigelige mængder, siger Anita Falslund, selvstændig kosmetolog med egen klinik i København og med mere end 15 års erfaring.

Myte 2 - Solcreme skal kun bruges om sommeren

- 95 procent af alle mine kunder i ‘virkeligheden’ og under mine virtuelle konsultationer tænker solcreme som noget, der bruges om sommeren, når det er varmt. Det er synd og en stor misforståelse, for faktum er, at solens ældende stråler er på spil hele året, også når det er overskyet eller koldt. Hvis det stod til mig, burde solcreme hedde dagslyscreme, for en creme med faktor er noget af det, der beskytter os bedst imod hudkræft og udfordringer som pigmentforandringer, karsprængninger og rynker – hele året. Jeg arbejder ud fra tanken om, at ‘når du kan se lyset, kan lyset se din hud’, og jeg tør godt at sige, at hvis et menneske, der normalt kun bruger solcreme om sommeren, skalerer op til at bruge det hver dag i et år, så tror jeg, hun vil ændre mening om solcreme, fordi den virkelig gør en stor forskel for hudens sundhed.

Læs også: 3 solcremer, der ikke fedter

Myte 3 - Jeg får ikke D-vitamin nok, hvis jeg bruger solcreme

- Huden tankes op på D-vitamin, selv om du bruger solcreme. Solcreme dækker aldrig huden 100 % (tænk eksempelvis hovedbunden), og fordi man kan tage D-vitamin som tilskud, men ingen medicin imod hudkræft, vil jeg til enhver tid anbefale at bruge solcremen og så tage D-vitamintilskuddet efter behov.

Ifølge Sundhedsstyrelsen er det nødvendige D-vitamin dannet i løbet af få minutter udendørs i sommerhalvåret herhjemme.

Myte 4 - Jeg får tilstoppede porer af solcreme

- Der er sket så meget med udviklingen af solcremer, og de er langt fra alle fedtede, hvide og tunge i dag. Oplever du alligevel tilstoppede porer, er mit bedste råd altid at sørge for at vaske solcremen grundigt af om aftenen. Urenheder i forbindelse med solcreme skyldes oftest en mangelfuld afrens.

Læs også: De fem vigtigste hudplejeprodukter

Kilder: Anita Falslund, Cancer.dk, SST.dk & MST.dk 

Læs mere om: