HUDPLEJE

Sådan fjerner du hudorme

Ser du dem, hver gang du kigger dig i spejlet? Hudorme er et irriterende hudproblem, men heldigvis er der råd for, hvordan du slipper af med dem.

Hvis du lider af hudorme, prøver du måske at dække dem dagligt med makeup, og det kan tilnærmelsesvist også mindske deres synlighed. Men hvorfor ikke i stedet gå til bunds i, hvorfor de opstår og sørge for, at de bliver væk?

LÆS OGSÅ: Sådan behandler du akne

Her kan du læse om årsagen til, at nogle af os får hudorme, og hvordan du kan slippe af med det irriterende hudproblem.

Årsagen til, at du får hudorme

Vi er vist mange, der kan blive enige om, at hudorme er godt gammeldags irriterende! Den gode nyhed er, at du rent faktisk kan gøre en hel del ved dem. For at bekæmpe hudorme, skal vi se på årsagen til, at de fremkommer, og det handler om dine porer.

LÆS OGSÅ: 5 (uventede) ting, der giver dig uren hud

Porerne er hudens åndehuller, og vi har dem naturligvis alle sammen. Men hos nogle er de større end hos andre. Jo større dine porer er fra naturens side, jo større er sandsynligheden – eller risikoen – for, at de vil blive tilstoppede og irriterede.

Porerne ses oftest tydeligere på næsen, i panden og på hagen – og så kan de være tilstoppede med en sort masse, som kaldes hudorme – eller komedoner. Hudorme kan både ligge nede i huden, men også opstå som små buler eller knopper i hudens porer.

Hudormene opstår ved, at huden har en overproduktion af fedt. Fedtet er godt for huden, da det er med til at fugte den, men en overproduktion af fedt kan resultere i, at det samler sig med døde hudceller og tilstopper porerne og sætter sig som en lille prop.

Når hudormen er sort, skyldes det blot, at tilstopningen har fået ilt – den oxiderer. Hvide hudorme (også kaldet milier), er små hvide og hårde knopper i huden. Disse hudorme kan, i modsætning til de sorte hudorme, ikke klemmes ud.

LÆS OGSÅ: Face mapping: Din hud afslører mere end du tror

Forskellen på hudorme og bumser

En hudorm er ikke den samme som en bums, men den er et forstadie til bumsen.

Dermed ikke sagt, at alle hudorme bliver til bumser. Forskellen er, at der ved bumsen er en bakterietilstand – derfor er huden rød – og det er der ikke ved hudormen.

Sådan minimerer du dine porer

Nogle af os har større porer fra naturens side, end andre, men det betyder ikke, at du ikke kan mindske deres størrelse, hvis du er en af dem, der har meget åbne porer.

Dine porer kan rent faktisk reduceres markant og blive pænere, hvis du blot gør den rette indsats.

LÆS OGSÅ: Her er de dårlige hudplejeråd, du aldrig skal lytte til

Det er både størrelsen på porerne og deres renhed, der har betydning for, om du udvikler hudorme. Hvis du er ihærdig med rens og peeling, vil du hurtigt kunne se en forskel på dine porer, der vil blive mindre, pænere og uden de mørke og irriterende hudorme.

Husk på, at du hverken kan eller skal forsøge at fjerne dine porer. De skal være der og de har en vigtig funktion for din hud. Men deres renhed og udseende kan du ændre på.

Det kan du gøre for at få mindre porer

For at minimere dine porer og holde dem rene, skal du sørge for at rense din hud dagligt. Sådan undgår du, at snavs og døde hudceller finder vej til dine porer og tilstopper dem.

LÆS OGSÅ: Sådan renser du fedtet hud

Udover den daglige rens, er det væsentligt at give huden en peeling en til to gange om ugen – det vil sørge for, at du kan komme de irriterende hudorme til livs på den lange bane.

Vælg en peeling, der indeholder BHA – også kaldet salicylsyre. BHA er fedtopløseligt og fjerner dermed den overskydende fedt og ’proppen’ af døde hudceller og olie, der har sat sig i porerne. Dertil er BHA også eksfolierende, så det forebygger samtidig at porerne bliver tilstoppede, da det nænsomt fjerner det øverste hudlag, der blokerer porerne.

LÆS OGSÅ: Den store guide til peeling

Det kan desuden være en fordel at benytte hudplejeprodukter med A-vitamin, da A-vitamin kan forberede din huds cellefunktion.

Disse fejl begår de fleste med hudorme

Der er en række typiske fejl, mange begår, når det angår hudorme. Hvis du kan nikke genkendende til én eller flere af dem, må du endelig ikke bebrejde dig selv. Men se, om ikke du vil opleve en forskel ved at være mere opmærksom på disse 4 fejl:

1: Du bruger hudplejeprodukter med parfume i
Parfume irriterer huden og kan få hudens talgkirtler til at trække sig sammen. Prøv derfor at undgå hudplejeprodukter med parfume i, hvis du har tendens til hudorme.

LÆS OGSÅ: Hvilke vitaminer skal der være i din hudpleje?

2: Du bruger udtørrende produkter
Hvis du bruger produkter, der udtørrer huden, vil huden sætte sin fedtproduktion op, og dermed får du en overproduktion af fedt, der kan tilstoppe porerne. Det er ofte produkter med alkohol i, der virker udtørrende på huden.

3: Du bruger produkter med olie i
Olie er meget populært i hudpleje, og det kan også have en masse fordele. Men hvis du har tendens til hudorme, skal du gå en stor bue udenom olie, da olien både kan skabe store porer og være med til at tilstoppe hudens porer.

LÆS OGSÅ: 3 solcremer, der ikke fedter

4: Du rører ved og piller i din hud
Hvis du rører meget ved din hud i løbet af dagen, vil du tilføre huden en masse snavs og bakterier, som kan være med til at stoppe porerne til.

Sådan fjerner du eksisterende hudorme

Hvis der fremkommer en hudorm, kan du nænsomt fjerne dem. Det vigtigste du skal huske er at holde en god hygiejne og sørge for, at dine porer er godt åbne før du går i gang med at lægge pres på huden. Så mindsker du risikoen for sårdannelse og bakterier.

Sådan gør du, når du skal af med en hudorm:

1: Rens dit ansigt grundigt.

2: Påfør en udrensende maske, der åbner godt op for dine porer.

3: Tag en dampende varm vaskeklud, som du holder over porerne i et minut.

4: Beklæd dine fingre med en Kleenex (som en handske, der beskytter).

5: Pres forsigtigt på begge sider af hudormen.

6: Rens huden endnu en gang.

7: Påfør en fugtgivende maske på huden og lad den få ro.

Myter om hudorme

Der findes en række myter om hudorme, og hvorfor man får dem, og de skyldes mest af alt uvidenhed.

LÆS OGSÅ: Hudpleje: Find de rigtige produkter til din hudtype

Myte 1: Du får hudorme af at spise usund mad

Der kan ikke konkluderes, at en usund kost giver hudorme. Der findes mange mennesker, der spiser usund mad, men som ikke lider af hudorme – og omvendt. Dog kan meget fed mad også resultere i, at huden bliver mere fedtet, men dette kan dermed ikke direkte give dig hudorme.

Myte 2: Hudorme er rigtige orme, der bor i huden

Hudorme skyldes en overproduktion af talg og er dermed en tilstopning af porerne. Der er altså ikke tale om en rigtig, levende orm, der bor i din hud – bare rolig.

Myte 3: Du får hudorme af stress

Du kan rent faktisk godt få uren hud og hudorme af stress, men her er der ikke tale om almindelig hverdagsstress på arbejde eller studie. Der er mange grader af stress, og for at stress skal påvirke hormonniveauet, skal der en del mere til end det de fleste af os oplever til hverdag.

LÆS OGSÅ: Det her gør stress ved din hud