HUDPLEJE

Guide: Sådan bruger du selvbruner

Du kan nemt undgå gul hud og afslørende striber, når du bruger selvbruner – hvis du følger disse råd.

Hvis du gerne vil undgå vinterbleg hud – som de fleste af os lider af det meste af året – er selvbruner den sikre vej. Måske er du bange for at ende med gul hud og uheldige striber, men det kan du heldigvis nemt undgå, hvis bare du følger disse råd.

Her kan du blive klogere på, hvilke fejl du skal undgå, når du bruger selvbruner og blive guidet trin for trin til, hvordan du bruger selvbruner. Du kan også finde den helt rigtige selvbruner til dig, alt efter dine behov.

6 fejl, du skal undgå når du bruger selvbruner

1. Du eksfolierer ikke huden inden selvbruner
Selvbruner farver det øverste lag af din hud. Hvis du ikke har eksfolieret huden (fjernet tør og død hud) før du bruger selvbruner, vil selvbruneren sætte sig ekstra meget i den tørre eller døde hud, der derfor vil blive mørkere. Du bør derfor altid bruge en skrubbehandske eller en skrubbecreme i badet, inden du går i gang med selvbruner. Læs her, hvordan du eksfolierer din hud.

​LÆS OGSÅ: Sådan bliver du sommerklar fra top til tå

2. Du glemmer at fugte din hud inden selvbruner
Selvom nogle former for selvbruner kan virke som en fugtgivende creme i sig selv, er det vigtigt, at du gennemfugter din hud før du bruger selvbruner. På den måde undgår du, at der er områder, hvor huden er mere tør end andre steder – og som derfor vil blive mørkere end resten af din hud. Det kan særligt være albuer og knæ, der kan drille med ekstra tør hud.

3. Du fordeler ikke selvbruneren godt nok
Hvis du før er endt ud med afslørende striber, når du har brugt selvbruner, skyldes det højst sandsynligt mangel på omhyggelighed. Nogle selvbrunere har en såkaldt farveguide (eller ’color guide’), hvilket vil sige, at produktet er brunt på huden med det samme, så du kan se, om du har fordelt det omhyggeligt. Disse typer selvbrunere er gode til nybegyndere eller andre, der vil sikre sig en jævn fordeling.

Du kan komme problemet til livs ved at fordele selvbruneren i etaper på kroppen – for eksempel underbenene først, så lårene, maven osv. Så sikrer du dig, at du ikke overser et område. En ekstra hjælp er at bruge en påføringshandske, der sikrer en jævn fordeling og tilmeld beskytter dine hænder.

4. Du glemmer at vaske dine hænder efter selvbruner
Du skal altid vaske dine hænder grundigt efter du har påført din selvbruner – også selvom du bruger en påføringshandske. Det gælder også dine neglebånd og under neglene, hvor der kan gemme sig en masse selvbruner.

5. Du bygger ikke farven op
Hvis du bruger en mørk selvbruner på lys hud, vil der være stor risiko for et ujævnt resultat. Det sikreste er at bygge farven op over flere påføringer. Det kan du enten gøre ved at blande din selvbruner med din bodylotion, købe en lys selvbruner til at starte ud med, eller ved at anvende en bodylotion med selvbruner i. Når du har opnået mere farve vil du kunne bruge en mørkere selvbruner.

6. Du er ikke tålmodig nok
Hvis du tager tøj på lige efter du har påført selvbruner – eller lægger dig under dynen – vil du ikke alene risikere at farve dit tøj eller sengetøj, du vil også ende med et ujævnt resultat. Afvent den tid, der står på produktets emballage. Nogle selvbrunere er tørre i konsistensen (mousse) og trænger hurtigere ind i huden, og andre er designet til slet ikke at farve af. Læs altid brugsvejledningen omhyggeligt på lige netop den selvbruner, du står med i hånden.

​LÆS OGSÅ: 5 tips til velplejede fødder

3 trin: Sådan bruger du selvbruner

Følg denne guide for et godt resultat – hver gang. Bemærk: Læs altid vejledningen på emballagen.

Trin 1: Eksfoliering først og fremmest
Sørg for at eksfoliere huden jævnligt, gerne en gang om ugen, så du hele tiden får fjernet de døde hudceller og skaber en god, jævn base til selvbruneren. Læs her, hvordan du eksfolierer din hud.

Trin 2: Fugt huden inden selvbruner
Med mindre du bruger en bodylotion med selvbruner i, har huden brug for fugtighedscreme inden du påfører selvbruner. Lad cremen trække ind i nogle minutter inden du bruger din selvbruner.

Trin 3: Et tyndt lag selvbruner
Påfør kun et tyndt lag selvbruner og vent til dagen efter før du igen påfører mere, så du kan se hvordan og hvor meget farven udvikler sig. Husk altid at vaske hænderne grundigt bagefter – også hvis du bruger en påføringshandske, så du undgår orange håndflader og negle.

​LÆS OGSÅ: Bruger du den rigtig solcreme til din hudtype?

Hvis uheldet alligevel er ude

Ups, gik det galt alligevel? Så er der heldigvis råd for det! Skrub huden med en skrubbecreme i badet og vask grundigt med sæbe, så du får den værste farve af.

Hvis du er endt ud i et meget genstridigt selvbruner-uheld, findes der et helt særligt produkt, der er designet til at redde dig i denne situation: Tan Remover Mousse fra St.Tropez, der fjerner alle spor af selvbruner på få minutter.

Hvilken type selvbruner passer til dig?

OK. Nu ved vi, hvordan vi bruger selvbruner, men skal man vælge gelé, creme, mousse eller olie? Find den helt rigtige slevbrunermetode til dig, ud fra disse 6 forskellige typer.

Gelé-creme selvbruner

Fordelene: Denne selvbruner har en lækker konsistens i form af en fugtgivende gelé-creme, som giver en smuk, naturlig bronzefarve. Den lugter ikke af selvbruner og den glød, man får er ekstraordinær!

Ulemperne: Når du bruger denne form for selvbruner, kræver det at du smører dig grundigt ind og husker at få cremen smurt godt ud alle steder, da man ikke kan se, hvor cremen er påført og derved godt kunne komme til at glemme visse steder.


Silky Bronze Self Tanning For Body, Sensai, 150 ml, 610 kr. Kan købes online HER

Den regulerbare selvbruner

Fordelene: Denne selvbruner kommer i form af dråber, som du blander i din dagcreme eller bodylotion. Ikke alene kan man opbygge en fin og naturlig glød, men de flydende dråber er også rige på antioxidanter, essentielle fedtsyrer, vitaminer og mineraler, der forebygger aldringstegn.

Ulemperne: Når du først har prøvet dråberne, bliver du lidt afhængig af dem!


A hint of Summer, Rudolph Care, 50 ml, 345 kr. Kan købes online HER

Den guidende selvbruner

Fordelene: Vil du gerne vide, hvor langt du er nået i din indsmøring – og om du for eksempel har sprunget områder over? Så vil denne selvbruner være noget for dig. Det er en selvbruner med farvepigmenter i selve moussen, så man let kan se, hvor man har påført den.

Ulemperne: Det eneste minus er, at man er nødsaget til at bruge en påføringshandske, da ens hænder ellers bliver misfarvede med det samme. Man kan ikke nå at vaske produktet af efter påføring på grund af farvepigmenterne.


Self Tanning Tinted Mousse, Vita Liberata, 100 ml, 219 kr. Kan købes online HER

Den hurtige selvbruner

Fordelene: På bare ti minutter kan du få en smuk, gylden glød. Du påfører blot selvbruneren, lader den sidde i 10 minutter, og så går du i bad og vasker den af. Efterfølgende opbygges farven i løbet af de næste 4-6 timer – helt uden misfarvninger på tøjet.

Ulemperne: Den eneste ulempe er, at 10 minutter kan føles som lang tid, når du står nøgen på badeværelset og afventer.


10 Minutes Tan, Vita Liberata, 150 ml, 249 kr. Kan købes online HER

Selvbruner på spray

Fordelene: Det bliver ikke meget lettere end en selvbruner på spray. Man behøver ikke en gang at få fingrene involveret i sin tanning. Ud over, at den giver en fin glød, så fugter den også huden. Der findes et hav af forskellige selvbruner sprays. Her kan du med fordel vælge en, der er tinted (farvet), så du kan se, om du har fordelt sprayen jævnt, og dermed undgå pletter og striber.

Ulemperne: Der er ikke mange ulemper ved denne metode, men nogle af denne type produkter kan have den karakteristiske ’selvbrunerlugt’ – men det er langt fra dem alle.


Gradual Tan h2O Tan Mist, James Read, 100 ml, 225 kr. Kan købes online HER

​LÆS OGSÅ: Hvor kan du spare, og hvor skal du spendere på hudpleje?

Spraytan (professionelt)

Fordelene: Hvis du ikke er meget for at kaste dig ud i eksperimenter med selvbruner derhjemme, så kan du gå til en professionel og få en spraytan. Sådan undgår du med sikkerhed striber og ujævnheder, og kroppen får en flot, ensartet farve. Gå altid til en autoriseret professionel, så du er sikker på et flot resultat.

Ulemperne: Det koster en del mere end diverse hjemmemetoder, men hvis du ikke er fortrolig med at gøre det selv, vil det være pengene værd – især hvis du skal til en stor fest.

Husk solbeskyttelse

Når du har opbygget en flot kulør med selvbruner, skal du huske på, at huden stadig har brug for solbeskyttelse, når du skal ud under solens skadelige stråler. Læs mere om solbeskyttelse og find den rigtige solcreme til dig lige her.

​LÆS OGSÅ: IN tester selvbruner: Bliv brun mens du bader