HUDPLEJE

Spis dig til sund og smuk hud

Huden viser ofte, hvordan det står til indvendigt i din krop og din fordøjelse. Rawfood-guru Davis Wolfe fortæller her, hvad du bør spise for at få en sund, smuk og strålende hud.

Smuk hud udstråler friskhed og genspejler, hvordan din krop har det indeni. Forfatteren af bogen ’Eating for Beauty’, David Wolfe, mener, at fysisk skønhed er et resultat af indre renhed. Har du en ren krop, får du frisk hud, flot hår, stærke negle og elastisk bindevæv. Han mener, at alle kan spise sig smukke, og at en diæt med såkaldt rawfood er nøglen til indre og ydre skønhed.

Gennem rå madvarer tilføres kroppen vigtige mineraler som silicium, svovl, zink, jern og mangan samt antioxidanter, A-, C- og E-vitamin og ikke mindst enzymer, der bidrager til en sund fordøjelse. Enzymer er proteiner, som sørger for, at alle kemiske reaktioner i kroppen fungerer, som de skal. Fordøjelsesenzymer gør det muligt for kroppen at nedbryde og optage maden, vi spiser. En diæt, som er rig på enzymer, vil generelt give dig bedre velvære med øget energi og udholdenhed, bidrage til vægttab og ikke mindst give dig sund hud.

Det er kun gennem rå mad, at kroppen kan gøre nytte af enzymerne, som Wolfe mener er vores allervigtigste skønhedsmiddel. Enzymer bliver nemlig ødelagt under kogeprocessen. Ifølge Wolfe vil du i løbet af fire-seks uger på rå plantekost kunne mærke en stor forskel i kroppen, og du vil kunne se forbedringer udenpå i form af en friskere og mere glødende hud.

Spis mere af dette:

Papaya

Indeholder store mængder af det vigtige fordøjelsesenzym papain. Dette enzym har evnen til at nedbryde tungt fordøjelig mad som for eksempel kød. Papain benyttes også som ingrediens i medicin mod mavesygdomme.

Ananas

Indeholder enzymet bromelain, som har samme egenskaber som papain. Som tilføjelse har bromelain blodfortyndende egenskaber og virker betændelsesdæmpende. Den største koncentration af bromelain findes i stammen af ananassen. Og den kan spises!

Spirer

Alle mulige slags spirer er spækket med næringsstoffer og indeholder mere end 100 gange flere enzymer end frugt og grøntsager. Spis broccoli-, radise- og lucernespirer til hvert måltid for en bedre fordøjelse.

Rå nødder og frø 

Naturen har klogt udrustet al rå, naturlig mad med de rigtige enzymer, som er gode for fordøjelsen. Nødder og frø indeholder blandt andet lipase, som nedbryder fedt. Stegning af nødder og frø ødelægger de levende enzymer, så spis dem rå!

Mad, som smører huden indefra

Ifølge Wolfe er rå – eller koldpresset – olie og fedt noget af det bedste, du kan spise. Det giver smuk hud, smører leddene og tarmene, styrker cellemembranen og genopretter fedtopløselige næringsstoffer i vævet.

LÆS OGSÅ: Bliv sommerklar

Det gode fedt finder du i:

 • Avokado 
 • Oliven
 • Rå nødder
 • Råkakao
 • Græskarkerner
 • Sesamfrø
 • Hampfrø
 • Hørfrø
 • Chiafrø
 • Kokosolie
 • Kokossmør (cocosa)

Detox med æblecidereddike

Æblecidereddike skal være et fantastisk middel, som afgifter kroppen og renser huden indefra. Eddiken er lavet af knuste gærede æbler og er filtreret og upasteuriseret. Det vil sige, at æblerne har gæret helt naturligt uden at have mistet vigtige enzymer og mineraler, som ofte bliver ødelagt i behandlingen af andre eddiketyper.Syren i eddiken binder sig til giftstoffer og nedbryder fedt, slim og affaldsstoffer i kroppens vitale organer, samtidig med at den også tilfører kroppen store mængder naturlige mineraler, vitaminer og enzymer.

Eddiken skal også bidrage til at opretholde kroppens pH-balance. En supereffektiv måde at detoxe på er at drikke et glas vand med et par spiseskefulde æblecidereddike hver morgen og aften. Dette vil fremme fordøjelsen og afføringen, nedbryde dårlig kolesterol, som tilstopper blodårerne, hjælpe med at afgifte og rense leveren og blodet og fremme blodcirkulationen.

LÆS OGSÅ: Sommerens lækreste grillerier