MAKEUP

Makeup uden kemi – 5 brands, du skal kende

Har du styr på, hvad dine makeupprodukter indeholder? Selvom du ikke lider af allergi eller har en sensitiv hud, så er det alligevel en god idé at være opmærksom på, hvad du tilfører din hud. Her kan du lære mere om, hvorfor det er vigtigt at vælge makeup uden kemi.

Parabener, parfume og unødvendige kemikalier. Du har sikkert hørt om alle de ting, som du skal undgå, når du køber dine makeupprodukter. Dette gælder også dig, som ikke får en irriteret hud af at anvende de parfumerede produkter. Det er nemlig altid en god idé at sætte sig ind i, hvad dine skønhedsprodukter egentlig indeholder – og dermed også hvilken betydning kemikalierne kan have for din hud og dit velvære.

LÆS OGSÅ: Alt du skal vide om bæredygtig makeup

Derfor skal du vælge makeup uden kemi

Her i EU har vi meget stramme regler om hvilke ingredienser, som vores kosmetik må indeholde. Selvom vi har denne stramme lovgivning, så indeholder en stor del af vores skønhedsprodukter kemi – og du har sikkert flere af dem stående hjemme i skabet.

Hvis du anvender makeup med forskellige kemikalier, kan du i værste fald udvikle allergi. Flere af dine basismakeupprodukter, som fx mascara og læbepomade, kan indeholde både parfume, parabener og farvestoffer, som kan være skadelige for dig og din hud. Lider du eksempelvis af nikkelallergi, kan du risikere at få udslæt, når din hud kommer i kontakt med disse stoffer.

Flere af disse stoffer er både hormonforstyrrende samt allergifremkaldende - og så er de samtidig også med til at påvirke miljøet, da de skadelige stoffer bliver udledt i naturen.

Vælg makeup uden hormonforstyrrende stoffer – undgå disse 3 ingredienser

Når du skal undersøge hvilke makeupprodukter, som du skal købe, så kan du med fordel vælge de økologiske makeupprodukter. De økologiske makeupprodukter kan, i form af deres certificering, ikke indeholde usunde kemikalier – hvilket også tæller de hormonforstyrrende stoffer.

LÆS OGSÅ: Økologisk makeup – her er 5 gode brands

Makeup kan indeholde et væld af forskellige ingredienser. Det kan derfor være svært at forstå ingredienslisten på dine produkter. Her er 3 ingredienser, som du bør undgå i din makeup:

1. Parabener
Parabener er et hormonforstyrrende konserveringsmiddel, som er tilføjet i mange forskellige skønhedsprodukter. Når du anvender et produkt, der indeholder parabener, så opbevares stofferne i kroppen i op til 5 år! 

2. Teflon
Teflon er et hormonforstyrrende middel, som du bl.a. kan finde i flere mascaraer. De skadelige stoffer trænger ind i din hud, og de kan påvirke din krop på længere sigt. Faktisk kan de hormonforstyrrende stoffer være med til at påvirke din evne til at blive gravid.

3. Parfume
Der anvendes to forskellige ’slags’ parfumer i skønhedsprodukter; den syntetiske og den naturlige. Den naturlige parfume består af naturlige ingredienser, mens den syntetiske parfume bliver sammensat i et laboratorium. Selvom den naturlige parfume siges at være mere allergifremkaldende, så anbefales det, at du undgår alle former for parfume i dine makeupprodukter.

Tip
Hvis du vil undgå kemi i dine skønhedsprodukter, så kan du altid gå ind på Forbrugerrådet Tænks app og scanne de produkter, som du ønsker at købe. Her kan du finde informationer om det enkelte produkts ingredienssammensætning. 

LÆS OGSÅ: Sådan finder du den rette foundation

Certificeringer, du skal kende på din makeup

Har du styr på de forskellige certifikater? Her er dem, du skal kende.

Svanemærket
Svanemærket er den nordiske miljø-certificering. Når et brand har denne certificering, betyder det, at brandets produkter er mindst muligt til skade for miljøet.

EU-blomsten
EU’s officielle miljømærke er blomsten. Hvis et brand har denne certificering, betyder det, at de lever op til EU’s kriterier om, at produkterne ikke er til skade for miljøet.

Ecocent-COSMOS
Alle de brands, som laver økologiske makeupprodukter, skal have et Ecocert-COSMOS certifikat. Det betyder, at de lever op til kravene om, at produkterne skal bestå af minimum 95% naturlige ingredienser.

Allergy-certified
Allergy-certified er en international allergi-certificering, som gives til de brands, der laver produkter, uden nogle former for allergifremkaldende stoffer.

LÆS OGSÅ: 5 ting, der ødelægger dine øjenvipper

5 makeupbrands uden kemi

Her er 5 makeupbrands, der alle producerer makeupprodukter uden kemi – både danske og internationale anerkendte brands. Fælles for dem alle er, at de ønsker at give dig de bedst mulige produkter, som er ekstra skånsom for din hud.

Youngblood
Youngblood specialiserer sig i at lave makeupprodukter uden nogle skadelige stoffer. Deres makeupprodukter er baseret på naturlige ingredienser, og de indeholder derfor hverken parfume, parabener, farvestoffer eller andre skadelige kemikalier. Brandet er især kendt for deres populære mineralpudder, som får din hud til at stråle.

Mineralpudder, Youngblood, 429,95 kr. Kan købes online HER 

Clinique
Cliniques makeupprodukter er udviklet i samarbejde med hudlæger. Alle deres produkter skal gennem en lang række tests, inden de kommer ud på markedet. Alle Cliniques skønhedsprodukter er uparfumeret, og de er uden kemi. Prøv f.eks. deres foundation, som har en høj dækkeevne, mens den samtidig har en plejende effekt.

Foundation, Clinique, 269,95 kr. Kan købes online HER

LÆS OGSÅ: 9 facts om kosmetik, du skal kende

Tromborg
Tromborg skaber minimalistisk makeup, der er baseret på naturlige, økologiske ingredienser, som bl.a. har en anti-age virkende effekt. Produkterne er alle uparfumeret og uden nogen form for kemi. Produkterne egner sig specielt godt til dig, som har en sensitiv hud. Prøv f.eks. deres mascara og snyd dig til lange og voluminøse vipper.

LÆS OGSÅ: Sådan renser du dine makeupbørster

Mascara, Tromborg, 194,95 kr. Kan købes online HER

Miild
Miild har lige fra begyndelsen haft ét vigtigt formål: at skabe de reneste produkter. Deres produkter er både svanemærket, Allergy-certified og Ecocent-COSMOS-certificeret – som et af de første makeupbrands. Det betyder, at ingen af deres produkter indeholder nogen form for kemi. I stedet er Miilds makeupprodukter baseret på økologiske, naturlige ingredienser, som har en plejende effekt. De har skabt et stort udvalg af forskellige makeupprodukter, og du kan f.eks. prøve deres fine øjenskygge.

Øjenskygge, Miild, 269.95 kr. Kan købes online HER

Nilens Jord
Nilens Jord har længe været en forløber, når det kommer til at skabe makeupprodukter uden kemi – og de er i dag Allergy-Certified. Som et af de første danske brands fjernede de alt parfume fra deres produkter. I dag indeholder deres produkter hverken parabener eller andre unødvendige stoffer, der kan irritere din hud. Prøv f.eks. deres concealer, som gør det nemt at dække uønskede urenheder eller rødme.

Concealer, Nilens Jord, 194,95 kr. Kan købes online HER

LÆS OGSÅ: Nu kan du skræddersy dine skønhedsprodukter

Læs mere om: