SKØNHED

SKØNHED | Nu kan du dufte af Vuitton-kuffert

Louis Vuitton har lanceret hele syv parfumer. Huset har hyret en af verdens dygtigste næser, og en af parfumerne er lavet af duftekstrakt af – bogstaveligt talt – læderet fra Louis Vuittons berømte kufferter.

Det er ikke første gang, det franske modehus Louis Vuitton prøver sig udi parfumekunsten. Gaston-Louis Vuitton, den tredje Vuitton i huset, lancerede selv tilbage i 1927, igen i ’28 og sidste gang i ‘46 parfumerne Heures d’Absence, Je Tu Il og Eau de Voyage, men det kan du nok ikke huske, uanset din alder. For det er der faktisk ikke nogen, der kan. I dag har man kun flakonerne tilbage, og duften er fordampet fuldstændig. 

Louis Vuitton måtte – så at sige – opfinde den dybe flakon på ny, da man tilbage i 2012 besluttede sig for, at husets kunder ikke blot skulle kunne klæde sig i, bære på og træde i Louis Vuitton. Nej, nu skulle de kunne dufte af Louis Vuitton også. Man hyrede en mesternæse, ja, jobtitlen på en parfumemager er ‘næse’. Jacques Cavallier-Belletrud er navnet, og bag sig har han bestsellerdufte som Armanis Acqua di Gio, Issey Miyakes L’Eau d’Issey og Jean Paul Gaultiers Classique. 

LÆS OGSÅ: MUSER | 9 mennesker, der inspirerer Louis Vuitton 

Det er atypisk for et modehus at hyre sin egen næse, normalt får man parfumerne lavet eksternt. Men Louis Vuitton er Louis Vuitton, så de hyrede altså en næse, købte en gammel og ruinlignende villa i parfumeregionen Provence nær byen Grasse, restaurerede hele molevitten og fik en landskabsarkitekt til at designe en have med alle de rigtige dufte repræsenteret. 

Og så gav de Jacques Cavallier-Belletrud den tid, han skulle bruge til at identificere og kreere duften af Louis Vuitton. 

Og det tog han meget bogstaveligt. For en af parfumerne dufter af Louis Vuittons ikoniske kufferter. Lædernoten findes allerede og bliver brugt i flere parfumer, men Louis Vuittons lædernote er skabt af Louis Vuittons taskers beige håndtag og stropper, som man har syret med alkohol, til duften bliver til en mørk, flydende ekstrakt, som man så har fortyndet igen og igen. 

Er læderduften ikke noget for dig, har Louis Vuitton hele seks andre parfumer at vælge mellem i lanceringen, hvor duften af blomster udvundet med en ny CO2-ekstraktionsmetode opfundet til lejligheden, hvor Jacques Cavallier-Belletrud især har brugt lokale specialiteter som majrose og jasminblomst. Den nye metode giver en endnu finere note med flere detaljer. 

LÆS OGSÅ: NYHED | Chanel lancerer en herreparfume – til kvinder

Fakta
Jacques Cavallier-Belletrud lærte fra barnsben af sin far, som også var næse, at dufte og endnu vigtigere at sammensætte dufte. Han voksede op i Grasse-området i Frankrig, og som barn legede han tæt på den bygning, Louis Vuitton nu har restaureret, og undrede sig over, hvad den havde været brugt til.

 Da han var otte, fortalte han sin far, at han også ville være næse. Det blev han – med stor succes – og han står bag blandt andet Armanis Acqua di Gio, Issey Miyakes L’Eau d’Issey og Jean Paul Gaultiers Classique. Siden 2012 har han været næse for Louis Vuitton, og nu udkommer hans første parfumer – hele syv af slagsen – for det franske  modehus.

Duftene hedder Apogée, Contre Moi, Dans la Peau, Matière Noire, Mille Feux, Rose des Vents og Turbulences. Pris: 1.600 kr. for 100 ml. Læs mere om dem HER.

Foto: PR