SUNDHED & TRÆNING

10 sunde tips fra Luise Vindahl

Luise Vindahl er 32 år, og står sammen med sin mand bag en række vegetarkogebøger, der udspringer af deres verdensberømte blog, Green Kitchen Stories.

Luise Vindahl – sundhed for mig er…

Hvad er sundhed for dig?
At der er balance, når det gælder søvn, træning og mad – men det kan godt være lidt udfordrende. Jeg er ret svag fysisk – der gik noget galt i produktionen, da jeg blev født, og det har bl.a. betydet, at jeg fik en rygskade i forbindelse med min første graviditet, og at jeg derfor skal træne min ryg hver uge. Jeg er også følsom over for stress. Derfor er det vigtig for mig at spise mad, der genopbygger kroppen i stedet for at nedbryde den, samt at få sovet nok – jeg skal have mindst seks til otte timer hver nat.

Hvordan har dit forhold til sundhed ændret sig?
For 10 år siden undgik jeg helt gluten, mælk og sukker, og jeg fik det meget bedre. Men det er ikke holdbart i længden at spise på den måde, og efter at have læst til ernæringsterapeut og have grundlagt Green Kitchen Stories fandt jeg ud af, at så længe man spiser grundlæggende sundt og bevæger sig som en del af en hverdag, behøver man ikke være 100 procent striks.

LÆS OGSÅ: Forebyg efterårssnuen med 9 tips

Hvad kan få dig til at føle dig mindre sund?
Hvis jeg arbejder for meget og ikke passer min træning, får jeg rygsmerter og stress og kan mærke det på min fordøjelse og mit humør. Så må jeg aflyse alt det, jeg tror, jeg skal gøre, men som jeg jo egentlig ikke behøver gøre: rengøring, kaffeaftaler osv. Og så fokusere på vejrtrækningen og mine rygøvelser og lave noget sjovt.

Hvilken træningsform dyrker du?
De sidste to år har jeg trænet pilates reformer-træning – helst mindst to gange om ugen. Derudover går jeg ugentligt til stabilitetstræning hos en fysioterapeut af hensyn til min ryg.

Hvad gør du, når du skal stresse af?
Så slukker jeg min telefon og lægger mig ned på gulvet og leger med mine børn. Jeg kan også godt lide at lytte til ‘Mads og Monopolet’, men jeg vil nok lave et eller andet imens. Om aftenen går jeg i karbad med magnesiumsalt, der får musklerne til at slappe af.

Hvad er din største last?
Jeg elsker chokolade. Hvis jeg kunne bade i det, ville jeg gøre det!

Hvordan tackler du dit onlineforbrug?
Jeg har næsten altid min telefon på lydløs, for det stresser mig helt vildt med alle de lyde, der kommer fra den, og så kigger jeg på den, når børnene sover, eller jeg lige sidder og drikker en kop kaffe. Jeg har ingen regler for, hvornår jeg må være online. Regler stresser mig.

Hvad er dit forhold til slankekure og diæter?
Så snart jeg ser ordet slankekur eller vægttab, får jeg det skidt. Det får mennesker til at føle sig forkerte og giver dårlig samvittighed. I stedet handler det om at få lavet om på sin livsstil. Jeg har aldrig selv været på slankekur, men min vægt har heller aldrig været et problem for mig, og jeg har altid godt kunne lide sund mad og sport.

Hvad er dit forhold til alder?
Selv om jeg kun er 32, kan jeg godt mærke, at jeg havde mere energi for 10 år siden. I dag skal jeg arbejde hårdere for at være på toppen. Men ellers synes jeg, det er positivt at blive ældre. Det fører andre ting med sig: Man har mere styr på det.

Hvilken sundhedstrend, synes du, er tosset?
Nu skal jeg passe på, at jeg ikke fornærmer nogen … Men den der holdning, at hvis man ikke lever 100 procent ‘rigtigt’ – fx spiser palæo og dyrker crossfit – så er man 100 procent forkert. Det fører til en ‘os mod dem’-mentalitet. og gør sundhed ekskluderende. Sundhed skal være for alle.