SUNDHED & TRÆNING

5 gode kilder til D-vitamin

D-vitamin er et af de vigtigste vitaminer at få, og selv om sollys kan dække en del af behovet, er det ikke nok på den nordlige halvkugle. Her deler ernæringseksperten de bedste kilder til D-vitmain, som du let kan inkorpere i din kost.

Kun halvdelen af danskerne får nok D-vitamin, og det går blandt andet ud over vores overskud og energi-niveau, ligesom det påvirker vores immunforsvar. Sundhedsekspert Sofie Bentzen, der er cand.scient. i human ernæring og blogger på HealthJunkie.dk guider her til 5 gode madvarer med D-vitamin.

Vi får D-vitamin fra to forskellige kilder. Noget får vi igennem vores kost, men den største mængde dannes i huden, når vi udsættes for solens stråler. Solen er uden tvivl den vigtigste kilde til D-vitamin. Desværre forringes hudens evne til at danne D-vitamin med alderen. Desuden er det ikke hele året, at vi kan danne D-vitamin fra dens stråler i Danmark. Faktisk er det kun fra maj til september, at solen er stærk nok. Resten af året bruger kroppen derfor af de depoter, den har opbygget i løbet af sommeren. I Danmark anbefales et dagligt indtag på 7,5 µg. Ældre over 60 år anbefales at spise mindst 10 µg dagligt.

LÆS OGSÅ: 5 gode kilder til C-vitamin

Hvorfor er det vigtigt at få nok D-vitamin?

D-vitamin er blandt andet meget vigtig for et velfungerende immunforsvar, og det er derfor særligt vigtigt at få det igennem kosten i de perioder af året, hvor solen ikke skinner tilstrækkeligt til at bidrage med vitaminet, og hvor vores immunforsvar konstant bliver sat på prøve. Desuden er D-vitamin essentielt for, at kalk kan transporteres fra tarmsystemet og ind i knoglerne - og derved vedligeholde dem.

LÆS OGSÅ: 7 gode grunde til at spise granatæble

I de perioder hvor vi opholder os meget i solen, det vil sige primært om sommeren, er tilførelse af D-vitamin igennem kosten af mindre betydning.
Dog er der nogle madvarer, du kan og bør spise året rundt, for at være sikker på at få rigeligt af den gode D-vitamin. Dem kan du se her.

Det her skal du spise for at få nok D-vitamin

D-vitamin i laks: 30 µg/100 g

Det er hovedsageligt fede fisk, som bidrager med D-vitamin. Laks er en af de allerbedste kilder. Laks kan både spises som pålæg til frokost, men også til aftensmad. Hvis du spiser 100 g laks til aften, er dit daglige behov for D-vitamin mere end dækket … og laks smager jo fantastisk! Ud over D-vitamin indeholder laks også en lang række andre sunde og essentielle stoffer, heriblandt n-3 fedtsyrer.

D-vitamin i brisling: 14 µg/100 g

Brisling er også en fisk og har derfor også et højt indhold af D-vitamin. Det gode ved brisling er, at den også bidrager med en stor mængde kalk. På den måde sikrer man sig både kalk og D-vitamin når man spiser brisling, som er de to næringsstoffer, der er essentielle for at bevare et sundt og stærkt skelet.

LÆS OGSÅ: 4 superfoods du bør spise

D-vitamin i kryddersild: 13 µg/100 g

Kryddersild er også en rigtig god kilde til D-vitamin. Silden egner sig utrolig godt til frokost på en skive rugbrød.

D-vitamin i æg: 2 µg/100 g

En anden kilde til D-vitamin, som ikke er fisk, er æg. Hvis man indtager 100 gram æg, får man 2 µg D-vitamin. Det er ikke nok til at dække de daglige anbefalinger, men det bidrager stadigvæk. Det er derfor en god ide at starte dagen med et æg (særligt om vinteren). Ud over indholdet af D-vitamin, mætter æg også utrolig godt og i lang tid på grund af det høje indhold af protein.

D-vitamin i kylling: 2 µg/100 g

Kylling bidrager, ligesom æg, også med 2 µg D-vitamin per 100 g. Det er slet ikke de samme mængder, som findes i fisk, men hvis man ikke spiser fisk, kan kylling være et godt alternativ.

LÆS OGSÅ: 5 vitaminer der giver smukkere hud