SUNDHED & TRÆNING

5 overraskende sundhedstrends

Det nye livsstilsprogram, The Goop Lab, hvor Gwyneth Paltrow undersøger forskellige kropsoptimerende sundhedstrends, er blevet kritiseret for at sprede misinformation og udbrede pseudovidenskabelige påstande. Her er 5 af de sundhedstrends, som programmet går tæt på.

Siden Gwyneth Paltrow i begyndelsen af året lancerede sit nye livsstilsprogram, The Goop Lap, har den amerikanske skuespillerinde stået på mål for en hel del kritik. I serien, som kører på Netflix lige nu, undersøger Paltrow spirituelle og kropsoptimerende behandlingsformer. 

Forkæl dig selv med et abonnement på IN og få en eksklusiv gave - KØB HER

Samabejdet med Netflix har ledt til kritik af streamingtjenesten for at give Gwyneth Paltrow en platform, hvor hun kan promovere sit selskab, der ofte er blevet kritiseret for at sprede misinformation og udbrede pseudovidenskabelige påstande om sundhed. I serien undersøger Paltrow bl.a., hvad der sker, når man indtager psykedeliske svampe, og vi møder Betty Dodson, en 90-årig New Yorker, der har afholdt mastuberingskurser for kvinder i mere end halvtreds år for at udbrede viden om det velvære, der er forbundet med orgasmer. 

LÆS OGSÅ: Ny bizar søvntendens har fået medvind i udlandet

Om programmet skriver Paltrow selv: "Serien er til for at underholde og informere - ikke for at give medicinske råd. Du bør altid besøge din læge, når det handler om dit personlige helbred, før du starter på behandling".

Gwyneth Paltrow til premieren på The Goop Lab

5 sundhedstrends fra The Goop Lab

Vi har samlet fem af de mest overraskende behandlingsmetoder og sundhedstrends, som undersøges i The Goop Lab.

1. Kollektive orgasmekurser

Hvis vi vil have god sex og mere nydelse, kræver det, at vi taler om det. Det mener Betty Dodson, som Paltrow og hendes hold besøger i et af seriens afsnit. Den 90-årige feministiske New Yorker har i mere end halvtreds år undervist kvinder i at udforske deres seksualitet, og når Paltrow spørger til, hvad der sker på hendes kurser, konstaterer hun tørt: "Alle får orgasme". Men kurserne handler om meget andet end det. Målet er, at kvinderne skal blive trygge i deres krop og at lære sig selv at kende. For langt de færreste kvinder kender anatomien i deres vagina - eller vulva, som Betty korrigere Paltrow - og dem der gør, føler sig ofte forkerte eller deforme. 

LÆS OGSÅ: Dit almindelige sexliv er godt nok

2. Vampyransigtsbehandling

I et afsnit af The Goop Lab bliver Elise, Paltrows CEO, præsenteret for en ret så smertefuld form for ansigtsbehandling. Hun skal have intet mindre end 100 nåle fordelt i ansigtet. Metoden siges at opbygge kollagen naturligt - proteinet i kroppen, der ellers reduceres i takt med, at huden bliver ældre, og kaldes kaldes vampyransigtsbehandling. I modsætning til eksempelvis botox-behandlinger, så er der ikke fyldt noget i nålene.

LÆS OGSÅ: 5 nemme tips til at fjerne rynker naturligt

3. Energier heler kroppen

John Amaral er 'kropsarbejder' og kiropraktor og arbejder med energier i kroppen. Han mener, vi alle har energi, der bl.a. er bundet i muskler, bindevæv og organer - eksempelvis under stress. Ved at påvirke energiens bevægelse og ændre frekvenserne af kroppen vibrationer er hypotesen, at kroppen heler hurtigere efter både pysiske og psykiske traumer. 

Reiki, den helbredende terapi bag energihealing, er baseret på et simpelt åndeligt princip: Vi styres alle af den samme usynlige livskraft, og det styrer vores fysiske, mentale og følelsesmæssige velvære. Når energien flyder frit, kan vi bedre udnytte kroppens ressourcer. Derfor går de såkaldte Reiki-sessioner ud på at få energien til at flyde ved lette berøringer. Reiki-mestre træner i årevis for at forstå og navigere i subtile energiforskydninger, men i programmet hævdes det, at enhver kan lære at arbejde med energi og påvirke andres "strøm".

LÆS OGSÅ: 13 årsager til du føler træthed

4. Foryngende diæter

I et af afsnittene af The Goop Lab besøger Gwyneth Paltrow Dr. Longo, som er direktør for Longevity Institute på University of Southern California og er førende inden for forskning i, hvilken rolle næring spiller for aldringsprocessen. Paltrow og to fra hendes team starter på forskellige diærter, som er kendt for at forlænge levetiden. Metoderne bygger bl.a. på test af mus, som f.eks. har fastet og derved levet længere og fået færre kræftsvulster. 

LÆS OGSÅ: Er gluten egentlig skidt for dig?

5. Kraftige chok lindrer stress

Bag Wim Hof-metoden står Wim Hof, der i flere årtier har arbejdet med at udvikle teknikker til at gøre kroppen mere robust over for fysisk og psykisk stress. Metoden består af tre dele, hvoraf en af dem går ud på, at kroppen skal udsættes for kulde i et kontrolleret tidsrum, bl.a. ved kolde bade eller lange vandreture i sneen. Undersøgelser viser, at deltagere, der havde forsøgt sig med disse metoder, udviklede en evne til frivilligt at aktivere det sympatiske nervsystem - systemet der gør det muligt for kroppen at reagere hurtigt og målrettet på fare - og dermed undertrykke kroppens umiddelbare respons. 

LÆS OGSÅ: 10 ting du skal huske, når du vinterbader

Læs mere om: