SUNDHED & TRÆNING

75-årige Fonda udgiver fitness-video til Prime Time-kvinder

Fitnessdronningen over dem alle er klar til endnu en gang at gøre verdens befolkning lidt sundere, selvom hun snart fylder 75 år

 

I 1980'erne var skuespillerinden Jane Fonda synonym med fitness og velvære. 'The Jane Fonda Workout' fra 1982 er den mest solgte hjemmevideo I USA nogensinde, og siden da har den aktive kvinde medvirket på mere end 20 bånd, der lærer os at få pulsen op derhjemme. Nu er hun klar til at gøre det igen - efter 15 års pause. Dvd'en 'Prime Time: AM/PM Yoga for Beginners er netop udkommet.

Fonda, der fylder 75 år senere på måneden erkender, at hun ikke længere er i stand til at gøre alt det, hun kunne engang. Kunstige hofter og knæ sætter nogle begrænsninger. Det vigtigste er dog at bevæge sig så godt man kan, fortæller hun.

- Min krop kan ikke klare alt det, den kunne engang. Mange mennesker begår den fejl, at de slet ikke gør noget, fordi de ikke kan alt som i gamle dage. Det er en stor fejltagelse. Det er vigtigt at gøre noget. Hvis du ikke kan løbe så gå, hvis du ikke kan løfte tunge vægte så løft lette. Bare du holder dig selv fysisk aktiv. Det gør hele forskellen. Både for kroppen og hjernen, siger Jane Fonda til CNN.

Det er formentlig de færreste over 70 år, der kan dyrke yoga og fitness på Jane Fondas niveau. Og den Oscar-vindende skuespillerinde er da heller ikke kommet sovende til sin bemærkelsesfærdige form. Kosten er gennemtænkt uden at være fanatisk, forklarer sundhedsikonet.

- Jeg spiser fisk, kylling og æg. Jeg spiser rødt kød to gange om ugen. Når du er ældre, er kosten meget vigtig fordi dine celler gendanner sig langsommere. Du tager også hurtigere på fordi muskelmassen er mindre. Så hver enkelt kalorie, du putter i kroppen skal tælle for noget. Jeg prøver at spise noget mørkegrønt, mørkelilla, rødt, orange, gult og hvidt, fordi det indeholder forskellige vitaminer og mineraler, siger hun.

Det gode liv
Jane Fona har levet et langt liv fyldt med oplevelser, men hvad er egentlig hemmeligheden bag det gode liv? Den flittige skuespillerinde har en teori om, at det er det vigtigt at holde nysgerrigheden og opmærksomheden på omverdenen i live.

- Jeg tror det er vigtigere at være 'interesseret' end 'interessant.' Jeg har altid været interesseret og nysgerrig, og jeg har altid været både elev og lærer. Jeg tror også, det gør en forskel at leve et internationalt liv. At tænke over hvordan du påvirker andre mennesker, hvordan omverdenen opfatter dig og hvordan du kan gøre det mere positivt, siger Jane Fonda.

Ifølge The Internet Movie Database har Jane Fonda indtil videre medvirket i 45 film.

 

Læs mere om: