SUNDHED & TRÆNING

De sundeste kulhydrater

Vi har bedt ernæringsekspert Martin Kreutzer håndplukke seks af de sundeste kilder til kulhydrater, der giver mere energi og større mæthed. Læs her hvilke madvarer du skal gå efter

Der er kulhydrater, der sender vores blodsukker til tops og gør os trætte og triste samt øger vores risiko for usundt mavefedt og diabetes. Der findes også kulhydratrige madvarer, som indeholder stoffer, der puster vores maver op. For ikke at tale om de tomme kalorier, vi får fra bl.a. sukker og kornprodukter, der har fået fjernet alle sunde skaldele. Og bagværk, som bygger på mel, der næsten kan sammenlignes med sukkerknalder.  

Heldigvis findes der også en lang stribe af sunde kulhydrater, der forsyner os med styrkende vitaminer og mineraler, holder hjernen og musklerne i topform samt gavner fordøjelsen og værner os mod sygdomme. Ernæringsekspert Martin Kreutzer har håndplukket seks af de sundeste kilder til kulhydrater. Han opfordrer os til at tænke dem ind vores daglige kost – på bekostning af deres knap så sunde fætre og kusiner (som han også peger på).

LÆS OGSÅ: Sund som Camilla Martin


AOP

Quinoa

Quinoa har et moderat indhold af kulhydrat. Energien fra frøene rammer blodsukkeret stille og roligt, så du ikke sender det på en rutsjebanetur. Med sit tårnhøje indhold af protein og fibre mætter quinoa i timevis. Modsat fuldkorn rummer quinoa hjertevenlige omega-3-fedtsyrer, som slår følge med vitaminer og mineraler i en mængde, som får ethvert korn til at blegne. Vælg quinoa i stedet for ris og couscous.
 


AOP

Rødbeder

Rødbede og andre rodfrugter er det intelligente valg, når du vil tilføre et måltid saft og kraft. Især hvis du har motioneret, er det godt med ekstra energi i form af kulhydrater i måltidet, og her er rodfrugterne en fortrinlig leverandør. Sammen med den moderate mængde kulhydrater får du en stribe vigtige vitaminer og mineraler og i rødbedens tilfælde også stoffer, der beviseligt virker blodtrykssænkende. Vælg rødbede i stedet for kartofler, der indeholder store mængder kulhydrat - og derfor hurtigt bringer kuk i kalorieregnskabet. 
 


AOP

Fuldkornsrugbrød

Fuldkornsrugbrød proppet med kerner er meget blodsukkervenligt. Samtidig bidrager rugen med både styrkende plantestoffer og mavevenlige fibre. Vælg fuldkornsrugbrød i stedet for ciabatta og hvedebrød, som er uvenlige ved blodsukkeret og danner en klæg, energirøvende klump i maven, fordi de er fattige på fibre. I det hvide brød er indholdet af vitaminer og mineraler desuden kun en brøkdel af rugbrødets, og det er endnu et argument for at ty til sidstnævnte.
 


AOP

Blåbær

Blåbær forener de såkaldte langsomme kulhydrater, der giver energi til muskel- og hjernearbejde, med en masse mavevenlige kostfibre. Blåbær er kilde til nogle af naturens kraftigste antioxidanter, de såkaldte anthocyaniner, der bl.a. holder hjernen frisk gennem en lang arbejdsdag. Vælg blåbær i stedet for vindruer eller rosiner, der har en meget høj sukkerkoncentration i form af sukkerstoffet fruktose, der i for store mængder kan fedte leveren til og øge risikoen for ophobning af skadeligt bughulefedt. 
 


AOP

Spidskål

Spidskål sprudler af plantestoffer, der styrker immunforsvaret. Den faste konsistens gør desuden, at kulhydraterne på trods af et minimalt kalorieindhold ligger tungt og godt i maven. Kålens kostfibre er med til at holde maven i gang og sikrer en sund tarmfunktion. Vælg gerne spidskål i stedet for iceberg- og hovedsalat, der godt nok er fattige på kalorier, men mangler enhver form for næringsstoffer. Fx er koncentrationen af plantestoffer i de nævnte salathoveder fem-ti gange under spidskålens.
 


AOP

Perlebyg

Perlebyg har fået fjernet de yderste ufordøjelige skaldele, uden at det går nævneværdigt ud over indholdet af vitaminer, mineraler og fibre. Byggen indeholder en masse opløselige fibre, som gavner fordøjelsessystemet og kan nedbringe kolesteroltallet. Perlebyg lander ikke tungt i maven. Vælg den i stedet for bulgur, der reelt blot er knækkede hvedekerner. De er hårdere ved blodsukkeret og frem for alt fulde af gluten; et proteinstof, som rigtig mange kvinder tåler dårligt i større mængder.  

LÆS OGSÅ: FIT PÅ REJSEN | Det tager kun fire minutter

Læs mere om: