SUNDHED & TRÆNING

Derfor skal du drikke nok vand

Din krop bruger op til 3 liter vand på en dag på at fungere. Derfor er det vigtigt, at du få fyldt nyt vand på i løbet af dagen. Læs her hvorfor, du skal drikke vand, og hvad, det gør godt for.

Din krop er enormt afhængig af vand, da den hver eneste dag bruger mellem 2,5 til 3 liter vand på at holde sine funktioner i gang – og det vand, skal den selvfølgelig have erstattet igen. Desværre giver din krop dig først besked om, at du skal huske at drikke vand, når det er for sent. For når du begynder at føle tørst, så er kroppen allerede dehydreret med 0,8% til 2% af kropsvægten. Derfor er det vigtigt at drikke vand ofte og ikke vente på at tørsten melder sig.

En god idé er derfor altid at have vand indenfor rækkevidde i form af en vandflaske eller en kande vand på bordet, så din krop aldrig mangler vand for at holde sine mange funktioner i gang, som du kan læse herunder. En god tommelfingerregel for, hvor meget vand du skal drikke om dagen, er en tredjedel af din kropsvægt. Så hvis du vejer 60 kg. så er det 2 liter vand om dagen.

LÆS OGSÅ: Ramt af influenza? Her er lægens råd til, hvordan du bliver rask hurtigere

9 vigtige funktioner i din krop som har brug for vand

Din hjerne
Din hjerne består af 85% vand. Hvis du ikke er ordentligt hydrateret kan det være din hjerne, der kommer til at føle effekterne med hovedpine, dårlig koncentration og korttidshukommelse. Selv dine regnefærdigheder kan blive reduceret, da niveauet af energi, som bliver produceret i din hjerne, mindskes på grund af dehydrering. Undersøgelser viser desuden, at din koncentrationsevne gradvist falder, når kroppen er udsat for en vandmangel på bare 1 til 2%. 

Vand og dit blod
Dit blod består af 95% vand. Vand transporterer vigtige næringsstoffer til cellerne i kroppen og fjerner affald fra cellerne. Hvis du er dehydreret, vil den mekanisme, der regulerer blodtrykket, ikke fungere ordentligt, hvilket fatisk kan hæve blodtrykket. 

Vand og din hud
Huden er det største organ i din krop og består af 70% vand. Hver dag mister du en del vand ved fordampning gennem huden, da det miljø, vi bor i med klimakontrolleret varme og klimaanlæg, opvarmning, lav fugtighed, sæbe og rensemidler kan beskadige hudens ydre lag og reducere dens evne til at holde på fugt. Når du ikke drikker nok for at kompensere for kroppens væsketab, så føles din hud derfor tør. Fugtighedscreme kan hjælpe, men den bedste løsning er at række ud efter et glas vand og fugte indefra. 

Dine celler
Hver celle i din krop er afhængig af vand. Du består af 50 til 75% vand og to tredjedele findes i cellerne. Hvis der ikke er nok vand i din krop, kan cellerne ikke gøre deres job som f.eks. at transportere næring og bortskaffe affaldsstoffer. 

Vand og dine knogler
Dine knogler består af ca. 22 % vand, og det er også vand, der sikrer den glatte bevægelse af knogleleddene. Det bruskagtige væv på enden af dine knogler holder på vand for at smøre bevægelsen af dine led. Når de to modsatte overflader gennemvædes, glider de glat. Hvis de er dehydrerede, forøges skaden fra friktion, hvilket skader leddene og medfører smerter såsom leddegigt. 

Dit hjerte
Hjertet består af 77% vand. Kliniske studier har vist, at tilstrækkelig hydrering kan forbedre måden dit hjerte arbejder på og reducere risikoen for at få hjertesygdomme. 

LÆS OGSÅ: Vand til maden gør dig mere sulten

Vand og dine nyrer
Nyrerne består af 80 % vand, og deres funktion er at fjerne affaldsprodukter fra kroppen, som er opløselige i vand. Mangler kroppen vand, bliver affaldsstofferne ikke fjernet effektivt, og det kan skade nyrene. National Kidney Research Foundation anbefaler 2 liter vand hver dag, som kan hjælpe til med at formindske faren for stendannelse i nyrene. 

Din lever
Leveren består af 73% vand. Dens funktion er at omdanne kroppens fedt til energi. Men hvis leveren skal hjælpe nyrerne med at arbejde, på grund af manglende vandindtag, vil kroppen akkumulere ekstra fedt, der ville havde været brændt, hvis der havde været tilstrækkelig vandindtag. 

Vand og dine lunger
Din krop har brug for vand for at kunne trække vejret. En gennemsnitsperson mister mellem en halv og én liter vand om dagen blot ved at trække vejret. Lungerne består af 80% vand og for at kunne optage ilt og udskille kuldioxid, skal vores lunger være konstant fugtet med vand. Dehydrering kan faktisk gøre det sværere at trække vejret.

Kilde: Edensprings.dk

Forkæl dig selv med et abonnement på IN og få en eksklusiv gave - KØB HER