SUNDHED & TRÆNING

Din genvej til nydelse

IN giver dig tre stimulerende genveje til nydelse

Når huskesedlen er lang, og der er mange ting, vi skal nå, er det vigtigt, at huske på at nyde de små ting, som får lykken frem i hverdagen. Det er faktisk slet ikke så svært, bare man ved hvordan. Her får du tre stimulerende genveje til nydelse.

Nydelse. en tilstand af at flyde hen og føle sig lykkelig i nuet, og hvem har ikke lyst til det? Hjerneforskning viser, at nydelsescenteret sidder i hjernen, faktisk lige i panden, og det er slet ikke så svært at stimulere. En af måderne er det gode gammeldags og nydelsesfulde kys. Kys udløser hormonelle ændringer i kroppen og kemiske reaktioner i de områder af hjernen, som har med lysten til romantik og sex at gøre. Kysses der dybt og inderligt, udveksles det lyststimulerende stof testosteron via spyttet, samtidig med at læbernes nerveender stimuleres, hvilket kan være seksuelt ophidsende. Men der er også en anden nydelseseffekt ved kys, stresshormonet kortisol sænkes nemlig, når man kysser. Så stil dig klar under misteltenen til et både lystfuldt og afstressende kys.

En anden vej til nydelse er god mørk chokolade. Forskere har målt hjerterytme og hjerneaktivitet hos par, der spiste chokolade og efterfølgende kyssede. Resultaterne viste, at testpersonernes hjerterytme fordobledes, når de spiste chokolade, fremfor når de kyssede, hvilket er med til at bevise, at chokolade faktisk giver endnu mere nydelse end et kys! Hemmeligheden bag chokoladenydelsen er at lade chokoladen smelte langsomt midt på tungen. Derved frigives et endorfin-udløsende stof (phenylethylamine), der får os til at føle opløftende glæde og lykke. Så lad dig forføre af dine sanser, og hengiv dig til sanselig nydelsesfuld chokolade-mindfulness. Det gør du ved at lægge mærke til chokoladens blødhed, hårdhed og struktur. Duft også aromaen, og se chokoladens smukke glød og nuancer.

Den sidste nemme vej til nydelse er behagelig berøring og massage. Hvis man vil gå den direkte vej til nydelsespunktet i hjernen, kan det varmt anbefales at hengive sig til en times blid pandeolie-massage kaldet Shirodhara. Det er en urgammel indisk/ayurvedisk sundhedsbehandling, hvor varm olie roligt strømmer ned over pande og hovedbund og derved stimulerer hjernens forskellige nydelsespunkter. Den varme olie føles som kildrende små kærtegn, der masserer blidt og nærmest meditativt. Ønsker man den ultimative sanselige nydelsesoplevelse, kan man kombinere Shirodhara med afslappende kropsmassage, så alle spændinger bortsmeltes fra top til tå og efterlader én fuldstændig blød, varm og nydelsesfuld. Læs mere om Shirodhara i sanselig kombination med kropsmassage på shamadi-spa.dk.

Læs mere om: