SUNDHED & TRÆNING

Ernæringsekspert: Drop slankekuren

Ifølge ernæringsekspert kan du kan faktisk blive tykkere af at være på kur

"Du kan faktisk blive tykkere af at være på kur," siger ernæringsekspert Per Brændgaard

Selvom du måske har taget nogle kilo på efter julens fede mad, drikke og kager, skal du ikke kaste dig over en hård slankekur i januar.

For som forskning har vist, virker slankekure faktisk fedende på lang sigt. Derfor råder Per Brændgaard, der er ernæringsekspert og sundhedsskribent i FEMINA, til, at man i stedet stresser ned, spiser sundt og dyrker motion. Altså ændrer sin livsstil.

Han påpeger nemlig, at slankekure faktisk kan være farlige. Per Brændgaard giver her fem grunde til, du skal droppe slankekuren:

1. Du kan skade dine nyrer
"De fleste populære slankekure har et højt indhold af protein, fordi det giver god mæthed og øger stofskiftet. Men du risikerer at betale en høj pris i form af en nyresygdom. Proteinrig kost er nemlig en voldsom belastning for nyrerne," siger ernæringseksperten.

2. Du har en øget risiko for at få en hjertekarsygdom
Kvinder, der ofte går på proteinrige, kulhydratfattige slankekure, har faktisk en markant højere risiko for at blive ramt af hjertekarsygdomme. Det har svensk forskning vist.

3. Det er farligt at tabe sig hurtigt
Det er bestemt ikke sundt at tabe alt for mange kilo på alt for kort tid.

"Hvis vægttabet skal være sundt, så skal det komme langsomt og være holdbart. Pas især på kure, der lover, at du taber dig mere end et kilo om ugen," lyder rådet fra Per Brændgaard.

4. Du begynder at overspise
Når du er på en streng slankekur, kan du få stress, og det kan øge trangen til overspise af det, man netop forbyder sig selv at spise.

"Overspisningen hjælper også til at dulme den stress, som de strenge slankeregler medfører. Du kommer ind i en ond cirkel, hvor du veksler mellem perioder på kur og perioder på overspisning. Det virker hos de fleste samlet set fedende i længden," siger Per Brændgaard.

5. Du bliver blind
Når man går meget op i en slankekur, kan det faktisk ende med, at man nærmest bliver blind omkring, hvad en sund og realistisk kost egentlig er.

Og det kan til sidst få dig til at gå helt ned, fordi det virker uoverskueligt, så du i stedet giver op og spiser løs af det, du har lyst til.

"Små skridt og mindful spisning er det sunde alternativ til slankekure. Små skridt er de ændringer i dine sædvanlige kost- og motionsvaner, som er sunde og realistiske for dig. Mindful spisning lærer dig bl.a. at spise efter din indre kalorietæller: mavesulten. Mavesulten er hullet i maven, der fortæller dig præcis, hvornår det er passende at spise, og hvornår du har spist nok. Sultfornemmelsen er en fleksibel regulator, som du altid har med dig. Du kan også spise efter din sultfornemmelse, selvom du ikke orker noget som helst andet. Du kan tabe dig uden at stresse hverken dig selv eller din familie," siger Per Brændgaard.

Læs mere om: