SUNDHED & TRÆNING

Havtorn | 5 grunde til det lille bærs popularitet

Havtorn er bærret, der i bogstavligste forstand er på alles læber for tiden, og det er der mange grunde til. Trods bærrets størrelse er det propfyldt med gode egenskaber, der især er nyttige for os her i den kolde vintertid. Læs her om det lille orange bær med de mange gode egenskaber, og hvorfor det er blevet så populært.

Havtorn er bærret, der i bogstavligste forstand er på alles læber for tiden, og det er der mange grunde til. Her får du 5 grunde til det lille bærs store popularitet!

1. Havtorn er naturens vitaminpille

Selvom bærret ikke er meget større end en 1-krone, indeholder det flere vitaminer, end man skulle tro. Med kælenavnet ”Nordens citron” kan havtorn konkurrere med appelsiner og citroner på C-vitamin. Et bær indeholder rent faktisk lige så mange C-vitaminer som en stor appelsin. Derudover er bærret en kilde til både A, B1, B2, E, F, K og P-vitamin.

2. Rig på antioxidanter og omega-3

Som om det ikke var nok, at havtorn er sprængfyldt med vitaminer, så er det endda også rig på både antioxidanter, aminosyrer og omega-3. Dertil indeholder det serotonin, der er kendt som kroppens ”lykkestof”. Så foruden bærrets effekt på vores sundhed, hjælper det også til vores psykiske velvære.

LÆS OGSÅ: Baileys med nordiske råvarer: Havtorn og lakrids

3. Kolesterol- og inflammationssænkende effekt

I flere tusind år har bærret været anvendt som medicin mod blodtryk, hjerteproblemer og mod mavesår. Havtorn har en afbalancerende effekt på kroppens kolesterolniveau samt det sænker inflammationsniveauet ved betændelsestilstande.

4. Skabt til nordens vind og vejr

Busken er hårdfør og var et af de første der voksede i norden efter istiden. Bærrets navn stammer fra plantens trivsel ved kyster og på grund af dens skarpe torne, der gør det svært at plukke bærrene fra grenene. Havtorn har sæson fra august til oktober og er nærringskilde for mange småfugle her i vintertiden.

5. Alsidig anvendelse

Havtorn har med sin let syrlige og friske smag mange anvendelsesmuligheder. Bærret kan benyttes til alt fra fisk til kage, snaps og i marmelader – og det er især populært oven på yoghurten om morgenen. Når bærret fryses går lidt af syrligheden af, og det bliver dermed mildere i smagen. Havtorn kan købes i tørret form HER (sponsoreret link). Udover bærrets gode egenskaber i køkkenet og som medicin, bruges det også til fremstilling af cremer og olier.

Hvis du ønsker inspiration til, hvordan du selv kan gøre havtorn til en større del af din kost, kan du finde spændende opskrifter i Kim Gravenhorst kogebog: Havtorn. Bogen kan købes HER (sponsoreret link)

Kilde: DR, Havtornekompagniet

LÆS OGSÅ: Få opskriften på nemme ingefærshots