SUNDHED & TRÆNING

Her er den mærkelige grund til, du spiser for meget

Når du har dårlig samvittighed, nyder du i højere grad det, du spiser

Du ved godt, at du kun burde spise et stykke chokolade eller en enkelt lille småkage. Men det kan være meget svært at holde fingrene væk, når de lækre snacks står fremme. Og i mange tilfælde betyder det, at vi ender med at overspise - og så fortryder vi det efterfølgende.

Dette fænomen har forskere nu set på - og de er faktisk kommet frem til, at jo mere skyldige og syndige vi føler os over at spise noget usundt, desto mere nyder vi det også, og dermed har vi svært ved at stoppe igen, skriver Prevention.com.

Forskerne fra Northwestern, Penn State og Yale delte en gruppe på 40 kvinder op i to. Den ene gruppe bladrede igennem diverse sundhedsmagasiner, mens den anden gruppe så på blade, der ikke havde noget med sund livsstil at gøre. Herefter blev alle kvinderne bedt om at spise en chokoladebar, og de svarede på spørgsmål om, hvor meget de nød den.

Resultatet var, at kvinderne, der havde læst i sundhedsmagasinerne, nød chokoladen 16 pct. mere end de andre deltagere. Det forklarer forskerne med, at de simpelthen blev 'presset' til at få dårlig samvittighed efter at have læst i de sunde magasiner, og den ekstra skyldfølelse fik dem til at nyde snacken mere.

Nydelse er lig med at synde

Forskerne lavede flere undersøgelser om samme emne, og hver gang kom de frem til det samme resultat.
Kelly Goldsmith, der er professor ved Northwestern og som står bag undersøgelsen, forklarer, at det i høj er grad er vores ideal om at være modeltynde, der spiller en rolle. Den stempler nemlig nydelse som syndigt.

"Hvis syndighed og nydelse gentagne gange forbindes, enten af andre eller os selv, vil vores hjerne over tid forvente nydelse, når vi føler os syndige," siger hun til Prevention.com.

Forskerne undersøgte ikke i denne omgang, hvor meget chokolade der blev spist, men de mener, at den større nydelse får de skyldige personer til at spise endnu mere, selvom de godt ved, de ikke burde gøre det.

Forskning publiceret i Personality and Individual Differences viser da også, at hvis du 'tilgiver' dig selv for at spise lidt chokolade, mindsker det risikoen for at gentage disse handlinger.

Kilde: Prevention.com