SUNDHED & TRÆNING

Her er nøglen til den sunde mave

Du skal spise masser af bladgrønt for at holde din mave sund, viser ny forskning

Det kan godt betale sig at få proppet en masse grønne grøntsager ind i din kost. Ikke nok med at det er ganske sundt, så har det faktisk også en rigtig god effekt på din fordøjelse.

En ny undersøgelse, der har været publiceret i tidsskriftet Nature Immunology, viser, at bladgrønt spiller en vigtig rolle i forhold til at styre de celler, der er afgørende for et sundt fordøjelsessystem, skriver Huffington Post.

Det er forskere fra Walters + Eliza Institute of Medical Research i Australien, der har fundet frem til, at de medfødte lymfeceller forbedrer fordøjelsen ved at holde de 'dårlige' bakterier væk fra tarmen, og de hjælper også med at forebygge mod sygdomme som tarmkræft, fødevareallergi og diverse infektioner.

Gen reagerer på signaler fra mad

Nu har forskerne så fundet ud af, at det gen, der producerer disse lymfeceller, reagerer på signaler fra mad. Netop fordi grøntsager som broccoli og kål indeholder proteiner, som dette gen reagerer på, kan bladgrønt altså spille en rolle i forhold til din mavesundhed.

- Vi er meget interesserede i at se på, hvordan disse grøntsager sender signaler til genet om at producere lymfecellerne. Det vil give os en bedre viden omkring, hvordan den mad, vi spiser, påvirker vores immunsystem og mavebakterier, forklarer Gabrielle Belz, der er en af forskerne bag undersøgelsen.

En anden undersøgelse, der for nylig blev offentliggjort i tidsskriftet Nature, viser overraskende nok, at mad med et højt indhold af mættet fedt, kan være godt for maven. Men modsat bladgrønt kan mættet fedt også påvirke vores mavesundhed på negative måder, skriver Scientific American.

Kilde: Huffington Post

Læs mere om: