SUNDHED & TRÆNING

Influenza – kan du blive rask hurtigere?

Forebyg influenza og få lægens tip til, hvordan du kan blive rask hurtigere, hvis du først er blevet ramt.

Hvad er influenza?

Influenza er en af vinterhalvårets helt store jokere, der ubarmhjertigt kan få dig lagt ned i dagevis, når de første tegn viser sig i form af muskelømhed, smerter i leddene, hoste, nys og dryppende næse.

Tager du ikke symptomerne alvorligt, har det ikke kun konsekvenser for dig selv. Du udsætter nemlig også folk omkring dig for smitte, hvis du leger hverdagshelt, og møder op på job eller til aftaler, selvom næsen løber og hosten tiltager. Det fortæller tv-lægen Charlotte Bøving, der mener, at vi skal tage symptomerne alvorligt i respekt overfor hinanden og vores helbred, da influenzavirussen kan sprede sig med lynets hast.

LÆS OGSÅ: 5 antiinflamatoriske drikkevarer, du kan starte dagen med

– Influenza er en virusinfektion, der smitter som en såkaldt dråbeinfektion. Det vil sige, at hver gang vi hoster, så vælter det ud med viruspartikler i luften, som hurtigt kan ende i andres slimhinder, fortæller Charlotte Bøving.

Tv-lægen anbefaler derfor, at du altid hoster ned i ærmet omkring albuen fremfor i hænderne samt husker en god håndhygiejne – både når du er syg og rask. På den måde undgår du virus og bakteriesmitte til andre, når du giver hånd eller rører ved genstande, som andre efter dig rører ved. Der går nemlig ikke lang tid, fra du modtager en influenzavirus, til du er sengeliggende i dagevis.

– Influenza er en infektion, som bare kører derud af. For når først virussen er kommet ind gennem vores slimhinder, så invaderer den vores celler i slimhinden og opformerer sig i cellerne, inden de brister og virus derefter spredes videre til enten andre celler i nærheden, som så også invaderes af virus, eller spredes videre til blodbanen, hvilket giver os de klassiske influenzasymptomer – samtidig med, at virussen også spredes til  celler andre steder i kroppen, fortæller Charlotte Bøving og fortsætter:

– Typisk går der tre dage, fra du bliver smittet til du har infektionen i fuld flor og føler dig så syg, at du må blive hjemme. Men du smitter altså i hele perioden – også i den første del – så det nytter altså ikke noget, at lege hverdagshelt, for du ender bare med at smitte hele kontoret eller afdelingen. Så bliv nu hjemme!, lyder det fra tv-lægen.

Forebyg influenza med nok søvn og sund livsstil

Vil du forebygge influenza, er den gode håndhygiejne et must. Du bør vaske dine hænder og bruge håndsprit, hvis du har været i berøring med potentielle smittekilder. Dog er det ikke nok.

Et godt immunforsvar er alfa omega for, om du bliver ramt og hvor hårdt du bliver ramt, da du vil være mere modstandsdygtig, hvis dit immunforsvar er i top.

LÆS OGSÅ: Forebyg influenza med disse 9 tips

– Du vil helt naturligt være mere sårbar overfor smitte, hvis du ikke får din nattesøvn, ikke spiser sundt og ikke motionere, fortæller tv-læge Charlotte Bøving og fortsætter:

– I vinterhalvåret halter det dog for de fleste med den sunde kost, da vi typisk spiser mere fed mad og får vitaminmangel, da vi dels er udstyret med en urhjerne, som foretrækker fed mad, når vinterkulden gør sit indtog – og da vi typisk får færre grøntsager, og dermed en vitaminfattig kost om vinteren. Derudover mangler vi også D-vitamin fra solen, da vi ikke kommer så meget ud. Disse faktorer svækker vores immunforsvar. Så den bedste forebyggelse er, at få vores nattesøvn, spise en sund varieret kost og motionere, så immunforsvaret er i top, fortæller Charlotte Bøving, der dog ofte ser, at vi netop gør det modsatte:

– Mange spiser desværre usundt, skipper søvnen og motionen, når de er pressede og har travlt og det tærer på immunforsvaret. Men jo mere, vi skal præstere, jo mere bør vi passe på os selv. For har vi først et svagt immunforsvar, så er det lettere at blive ramt og lagt ned.

Gode råd til når du er ramt af influenza

Er du først blevet ramt af influenza, er der heldigvis stadig gode råd at hente. Charlotte Bøving anbefaler som det første, at du prioritere at få søvn og hvile samt en sund kost, så immunforsvaret kan komme sig. Det arbejder nemlig på højtryk for at få dig på benene igen.

– Hvis du vil komme din Influenzainfektion hurtigere til livs hurtigere, kan lægemidlet Tamiflu anvendes tidligt i forløbet. Det kan bruges til at stoppe spredningen af influenza-virussen i kroppen og reducere opformeringen af virus i kroppens celler og dermed gøre, at du kommer dig hurtigere. Det er dog vigtigt, at midlet tages i starten af influenza-smitten, da det ellers ikke har den store virkning, lyder det fra tv-lægen, der også fremhæver, at hostemidler kan anvendes i kampen for at blive frisk.

LÆS OGSÅ: Ondt i halsen? Her er 5 naturlige måder at lindre det på

– Hoster du meget, så sørg desuden for, at du får reduceret den med håndkøbsmedicin, da den ellers vil komme til at forstyrre din søvn og hvile, som du har allermest brug for. Paracetamol kan desuden reducere din led og muskelømhed samt reducere feberen.

Som det sidste henviser Charlotte Bøving til, at du tager dine symptomer alvorligt og mærker efter, hvor dårligt du har det, når du er ramt af influenza.

– Det vigtigt at have for øje, at når du først har en virusinfektion, så kan du være mere sårbar overfor den næste infektion. Så føler du dig for dårlig undervejs, så skal du opsøge din læge, så man kan få undersøgt, om der er kommet en sekundær bakterieinfektion oveni. 

Vaccine mod influenza

Har du et svækket immunforsvar på grund af eksempelvis alder, sukkersyge, graviditet eller kronisk sygdom, så anbefaler Charlotte Bøving, at du bliver vaccineret mod influenza. Hun afliver samtidig myten om, at influenzavaccination kan give influenza.

– Det kan vaccinen ikke, da det kun er ”små dræbte dele af virus”, som er i vaccinen. Det kan ikke forårsage influenzasygdom, men kan til gengæld aktivere dit immunforsvar, så dit immunforsvar er klar til at møde influenzavirus og dermed vil du ikke opleve influenza fra den værste side, afslutter hun.

5 råd til at blive rask hurtigere, når du har influenza

  • Få nok søvn og hvile
  • Reducer din hoste med hostemedicin, så du kan sove
  • Slå feber og ømhed i muskler og led ned med Paracetamol
  • Spis sundt, så immunforsvaret bliver styrket
  • Drik vand, så du forbliver hydreret

LÆS OGSÅ: Derfor skal du drikke nok vand