SUNDHED & TRÆNING

INs sundhedsekspert guider | Sådan bliver du sund i 2016

Står sundhed på programmet for 2016? – og gjorde det også det i 2015? – og året før? Vores Sundhedsekspert giver dig her gode råd til at blive at blive sund en gang for alle.

Du langt fra den eneste, der med deja-vu-agtige fornemmelser, hvert nytår er fast besluttet på at ændre vaner i en sundere retning. Ofte handler det om at tabe sig, dyrke mere motion, skrue ned for sukkerindtaget eller rygestop. Men er det ikke ulogisk eller måske rettere bemærkelsesværdigt, at du har de samme ambitioner hvert år? Betyder det så, at du aldrig kommer videre og får realiseret dine drømme? NEJ…

Brug januar rigtigt
Verdens længste måned januar banker på efter en måned i traditionernes vold og hyggens tegn. De fleste mennesker er mættede både på mad og socialt, og derfor både naturligt og sundt at se lidt indad. Så lad dine personlige ambitioner om en sundere udgave af dig selv fylde og opfyld dem selv.

LÆS OGSÅ: INs sundhedsekspert guider | Sov dig slank

Sådan lykkedes du
Prioriter. Hvis du skal lave alt om på en gang er sandsynligheden for succes ikke særlig stor. Derfor handler det om at prioritere og finde ud af, hvor gevinsterne ved nye og sundere vaner er størst. Og her er det meget bedre at være realistisk omkring, hvad du er villig til at gå på kompromis med, og hvad der rent faktisk er muligt i din hverdag. Lad være med at have som mål at spinne hver anden morgen, hvis du på forhånd ved, at du er håbløs til at stå op de kolde og mørke vintermorgener. Sæt dig overkommelige og gerne målbare mål og nyd den succes, du har med det – de kan fx være, at du kun vil spise kage om fredagen, spise mindst 2 slags grøntsager i løbet af dagen, kvitte sodavanden eller få pulsen op mindst 2 gange om ugen i 10 minutter. Bare det er forbedringer sammenlignet med din nuværende sundhedstilstand.

Ikke et quick fix
Gør dine nye sunde vaner til hverdag. At ændre en vane kræver tid, selvindsigt og energi. At ændre vaner og adfærd er nok noget af det sværeste i verden. En vane er en tillært handling, der udføres automatisk, uden bevidst planlægning. Det betyder, at du skal helt der hen, hvor det forekommer dig lige så naturligt, fx at udskifte det hvide brød med fuldkornsbrødet, som det forekommer dig naturligt at søge et toilet, når du skal tisse.. Den nye vane er altså en vane, når du opfatter handlingen for come-il-faux.

Den vigtigste lektion i tillæring af nye vaner er, at du får ikke, det som du fortjener, men det som du arbejder målrettet for.
Det nytter altså ikke noget, at du halvvejs i projektet kaster håndklædet i ringen og skyder skylden på regnvejret, din mor eller Lars Løkke. Når negative og/eller forstyrrende hændelser i din hverdag forhindrer dig i at nå dit mål, skal du se det som en del af livets små bump.

Det er måske i virkeligheden det, der er menneskets største last – at vi giver andre eller hændelser skylden for vores manglende viljestyrke. Men prøv en gang at tage fornemmelsen med dig… Du sidder som 70-årig og ærgrer dig over, du ikke udnyttede dit potentiale for at være den sunde, smukke og energifyldte kvinde, du kunne have været, fordi det vejret ikke var til en løbetur i 2016. Lidt en flad fornemmelse ik’?

LÆS OGSÅ: INs sundhedsekspert guider | De 3 sundeste do-eat’s

Hvornår lykkedes jeg?
For at svare på spørgsmålet ovenfor om, hvorvidt det kan lykkedes at ændre vaner – så handler det om, at du skal tage de store briller på, når du vurderer, om du har succes med at ændre vaner eller ej. For det kræver i mange tilfælde måneder og år før, at du opfatter dine nye vaner som en del af dig. Se fem eller ti år tilbage. Har du flyttet dig? Er du i dag en bedre udgave af dig selv? Hvilke uvaner er det lykkedes at ændre på? Der er helt sikkert ting du gør anderledes i dag end for fem år siden – og derfor ved du også, at du kan ændre dine vaner.

Ikke vente til i morgen – gør det lige nu!
Tag løbeskoene på, smid cigaretterne ud, ryd op og smid ud i køleskabet – gør det, der skal til og kom i gang lige nu. Stå ved dine laster, dine lyster og din energi og omsæt det til, hvor villig du er til at ændre noget. Er du klar? Tør du? Jeg kunne ønske dig held og lykke, men det kommer du ingen vegne med. Du bestemmer! Det er 100% dine (nye sundere) vaner der skal fylde i 2016.  

Læs mere om Louise Meng på hendes hjemmeside louisemeng.dk