SUNDHED & TRÆNING

Matcha – derfor er det så sundt

Matcha er i de seneste år blevet kategoriseret som et ’superfood’, der har flere gode sundhedsmæssige egenskaber. Men hvad er matcha egentlig - og hvorfor er det så sundt? Det kan du bl.a. læse meget mere om her.

Matcha-bølgen

Er du hoppet med på matcha-bølgen? Det grønne pulver er blevet en fast del af mange caféers sortiment, hvor du både kan få matcha te eller en matcha latte. Matcha siges at indeholde flere sunde stoffer, som er godt for dit helbred. Har du heller ikke helt styr på, hvad det præcis er? Så kan du blive klogere her.

Læs også: 8 nye superfoods, du skal kende

Hvad er matcha?

Det grønne matchapulver stammer oprindeligt fra Japan, hvor de grønne teblade dyrkes. Derfor betyder matcha også pulveriseret te. De grønne teblade bliver dyrket i skyggen, hvilket er med til at fremme væksten og øge smagen. Bladene høstes, når de er modne. Derefter bliver de først dampet, inden tørringsprocessen starter. Når bladene er tørret, bliver de stenmalet, så alle tebladenes næringsstoffer stadig bevares.

Selv om matcha først er kommet til Danmark for få år siden, så har det grønne vidundermiddel været en fast del af den japanske kultur i flere tusind år. I dag serveres teen til forskellige sociale begivenheder.

Læs også: Matcha – vidunderteen fra Japan

Hvorfor er matcha sundt?

Det grønne japanske pulver siges at have flere sunde egenskaber. Her er 4 gode grunde til, at du bør indtage matcha dagligt.

Mactha pulver 60 g, Urtekram, 74.95 kr. Kan købes online HER

1. Matcha er rig på antioxidanter

Antioxidanter er nogle molekyler, der findes i kroppen. De er med til at bekæmpe de fri radikaler, som er skadelige for kroppen. Antioxidanter er bl.a. med til at holde kroppens aldring nede. Derfor er det en fordel at indtage madvarer, der indeholder antioxidanter. Andre madvarer, der er rige på antioxidanter, er f.eks. blåbær, som også er i kategorien ’superfood’. Dog indeholder matcha flere antioxidanter, sammenlignet med de andre superfoods.

2. Matcha giver dig energi

Grundet matchaens indhold af koffein, får du et ekstra energiboost, når du indtager det. Det kan dog ikke helt sammenlignes med det koffein, der findes i kaffe. Matcha indeholder kun halvdelen af den mængde koffein, som du finder i kaffe. Dermed kan du sagtens indtage et par kopper matcha-te i løbet af dagen.

Derudover indeholder matcha nogle aminosyrer, som har en beroligende effekt. Hvis du vil prøve at skære ned på dit koffeinindtag, kan du prøve at skifte nogle af dine sædvanelige kopper kaffe ud med en kop matcha-te. 

Læs også: 7 gode grunde til at spise ingefær

3. Matcha opretholder dit immunforsvar

I form af alle de sunde stoffer, som matcha indeholder, er det med til at styrke dit helbred. Matcha indeholder både jern, kalcium samt A- og B-vitaminer, som alle bidrager til at opretholde dit immunforvar.

4. Matcha er et godt kosttilskud

Matcha er både med til at forbrænde fedt, give dig energi og derudover har det nogle fantastiske antiinflammatoriske egenskaber. Derfor er det specielt godt at indtage, hvis du dyrker meget motion. I stedet for at indtage en protein-shake, kan du i stedet drikke en matcha-shake.

Hvis du dagligt indtager matcha, kan det give dig et bedre stofskifte – og dermed bliver din krop bedre til at forbrænde kalorier.

Sådan laver du din egen mactha te

Matcha teen er den mest populære måde at indtage matcha på. Det er tilmed også nemt at lave.

Alt du skal gøre er:

  1. Tilføj 1 teske matchapulver i en skål sammen med en kop kogende vand
  2. Pisk ingredienserne sammen til det begynder at skumme
  3. Hæl din matcha te op i en kop – og drik den med velbehag

Du kan med fordel anvende et piskeris i bambus, da det giver den rette konsistens.

Læs også: Hvad er matcha te – og hvad er det godt for

Så meget matcha-te må du drikke per dag

Det anbefales, at du kun indtager 2 kopper matcha-te dagligt, da matcha-te er en smule kraftigere end den normale grønne te. 

Sådan kan du også indtage matcha

I dag anvendes matchapulveret også til andet end at lave den populære te - specielt i madlavningen. Der findes et væld af opskrifter på både is, kager, shakes, kaffe, brød og chokolader. Det er kun fantasien, der sætter grænser for, hvordan du kan indtage det grønne sunde pulver på daglig basis.

Læs også: Sådan bruger du matcha i din madlavning 

Læs mere om: