SUNDHED & TRÆNING

Opdelt søvn: Ny bizar søvntendens har fået medvind i udlandet

Ville du stå op midt om natten for at tjekke punkter af to do-listen og derefter gå i seng igen? Opdelt søvn er blevet en tendens i England, hvor travle kvinder siger, at deres nye søvnrutine hjælper dem med at have mere styr på dagligdagen.

Det kan virke som en tosset søvnrutine: I seng inden 23, og op igen 3 for at stryge, vaske tøj og for at ordne arbejdsopgaver. Og så i seng igen kl. 5 for at få de sidste timers søvn.

Travle engelske kvinder udtaler til Daily Mail, at den opdelte søvn har ændret deres liv – og at de aldrig har følt sig mere udhvilede, fordi de får 6-8 timer hver nat. Bare ikke sammenhængende.

LÆS OGSÅ: Den store guide til bedre søvn

Tendensen kaldes ’biphasic sleep’ – todelt søvn – og var faktisk også oppe at vende i 90’erne, da den amerikanske psykiater Thomas Wehr igangsatte et søvneksperiment. Her blev forsøgsgruppen frarøvet kunstigt lys i en måned – ingen lamper, ingen fjernsyn og ingen computere. I løbet af forsøgsperioden havde testpersonerne fået en ny søvnrutine: De sov i fire timer, var vågne i to timer og sov så igen de sidste tre-fire timer.

Tilhængere af den todelte søvn oplever – ud over at få nået nogle af de opgaver, som ellers ville stjæle tid med familien i dagstimerne – at de ikke længere lider af ”søvnløsheds-frustrationer”. De bliver simpelthen ikke længere pressede over at ligge søvnløse om natten, fordi de ganske enkelt står op og bruge den vågne tid på at løse opgaver.

Kunne du finder på at prøve om todelt søvn kunne være noget for dig?

LÆS OGSÅ: Sådan får du den mest effektive lur

Læs mere om: