SUNDHED & TRÆNING

Så længe skal du tage en powernap

En god lur midt på dagen kan gøre underværker, men det kræver, at du tager den i den rette længde. Få forskernes bud på den perfekte powernap her.

At tage en lur kan for de fleste kvinders vedkommende være ligesom at genstarte hjernen. Derfor kan mange lide at tage en powernap fra tid til anden, men at tage en middagslur kan være lige så meget videnskab som kunst.

Den perfekte powernap

The Wall Street Journal giver nogle bud på, hvordan du kan planlægge den perfekte powernap, og hvor længe den skal vare. Søvneksperterne fortæller nemlig avisen, at en powernap på 10-20 minutter giver dig den bedste valuta for pengene. Men afhængigt af, hvad du ønsker, din lur skal gøre for dig, så kan andre længder også hjælpe.

Læs også: Det værste og bedste at indtage før sengetid

Hvor lang er en powernap?

Hvis du bare ønsker dig et hurtigt skud ekstra energi, så mener eksperterne, at 10-20 minutter er den optimale tidslængde, hvis du straks skal tilbage til arbejdet igen. Men hvis du ønsker, at din kognitive processer skal have et skub fremad, så er 60 minutter en bedre længde ifølge Dr. Mednick. Det kan hjælpe dig til i højere grad at huske fakta, steder og ansigter, men ulempen kan dog være, at du føler dig groggy, når du vågner efter blot en time på hovedpuden.

- Hvis du sover mere end 30 minutter, så ender du i dyb søvn. Har du nogensinde taget en lur, og følt dig dårligere tilpas, når du vågner op? Det er det, der sker - du sover for længe, og du kommer ind i et stadie af søvnen, der er svær at komme ud af, siger Dr. Michael Breus til avisen.

Læs også: 7 tips til, at bekæmpe træthed

Sidst men ikke mindst er der luren på 90 minutter, der vil give dig en fuld søvncyklus, som påvirker din kreativitet og den del af din hukommelse, der handler om følelser og procedurer så som, hvordan du kører på cykel. At vågne op efter at have været i REM-søvnen er som regel ensbetydende med, at du føler dig relativt udhvilet, når du slår øjnene op ifølge Dr. Mednick.

Læs også: 5 råd til en bedre nattesøvn

 

Læs mere om: