SUNDHED & TRÆNING

Sådan får du et langt liv

De fleste drømmer om et langt og raskt liv, og nu har forskerne fundet de fire faktorer, der tilsyneladende har den største betydning

 

Diskussionerne om, hvad der holder os sunde og raske, er mange, men nu mener forskere fra Johns Hopkins University i Baltimore, Maryland at have fundet en sundhedscocktail, der vil øge dine chancer for et længere liv.

Livsstilsfaktorerne, som er essentielle for et langt liv, er, at du skal undgå at ryge, spise middelhavskost, holde dig normalvægtig og motionere regelmæssigt. Holder du disse vaner, vil du ifølge forskerne kunne øge dine chancer for at leve længere med op til hele 80 procent. Det konkluderer de på baggrund af undersøgelsen.

Undgå dårligt hjerte og snyd døden

Forskerne har gennemset data fra 6200 amerikanere mellem 44-84 år med forskellige etniske baggrunde og fulgt dem i knap otte år.

"De, der tog alle fire sunde vaner til sig, havde en 80 procent lavere dødsrate hen over den periode sammenlignet med de deltagere, der ikke havde nogle af de sunde vaner", siger Haitham Ahmed, fra Ciccarone Center for the Prevention of Heart Disease ved Johns Hopkins, til Dailymail.co.uk.

Ud over dødstallet har forskerne sundhedsmæssigt specifikt kigget på, hvordan folks vaner har en betydning for hjerte og kredsløb. Og konklusionen er også her, at de med flest sunde vaner har en mindre risiko for at komme til at lide af hjerte-karsygdomme.

Minus røg bør være førstevalg

Hvis du synes, at det lyder som en stor mundfuld at påtage dig hele livstilsændringen på en gang, så vil du ifølge undersøgelsen hurtigst opnå en bedst effekt ved at droppe cigaretterne.

"Af alle livsstilsfaktorerne, så viste det sig, at det, der spillede den største rolle, var at undgå at ryge, i forhold til at mindske risikoen for kranspulsåre- og hjertesygdomme samt dødeligheden", siger
professor Roger Blumenthal, hjertelæge ved Johns Hopkins University School of Medicine, til Dailymail.co.uk.

 

Læs mere om: