SUNDHED & TRÆNING

Sund som Anette Støvelbæk

49-årige skuespillerinde, Anette Støvelbæk er kendt fra bl.a. ‘Krøniken’ og ‘Badehotellet’. Hun deler ud af, hvad sundhed betyder for hende.

Hvad er sundhed for dig?
Det er, at der er en eller anden form for balance i krop og sjæl. Jeg forsøger ligesom alle mulige andre mennesker at finde balancen på forskellige måder. Det meste af tiden lever jeg sundt – jeg spiser sundt, jeg træner og rører min krop, for ellers får jeg ondt i den. Måske pga. den alder, jeg har – men det kræver min krop og mit sind af mig.

Hvilken form for motion dyrker du?
Svømning er rigtig godt for mig, og det har jeg dyrket i mange år. Jeg svømmer i svømmehal, men hele sommeren er det helst udenfor og helst i havet. Jeg skal helst svømme tre gange om ugen – gerne fire, hvis det kan lade sig gøre. Jeg svømmer en kilometer hver gang. Jeg har aldrig gået til svømning, men jeg har været enormt glad for vand, siden jeg var helt lille. Og så passer svømning bare godt med mit lidt tossede arbejdsliv, fordi man ikke skal være på et hold og komme på bestemte tidspunkter.

Hvornår føler du dig allermest sund?
Når jeg lige har været ude at svømme, har været i bad og er træt på den gode måde i min krop. Hvis det så kan kombineres med, at jeg kan få lov til at sidde og kigge udover havet, så er det rigtig godt.

Hvornår føler du dig usund?
Når jeg har rørt mig for meget – forstået på den måde at jeg har haft travlt. Når jeg ikke når at trække vejret. I mit arbejde er det tit sådan, at tingene kommer oven i hinanden. Med tiden er jeg blevet bedre til at prioritere – det synes jeg har været svært – og jeg synes, jeg kan mærke, at min krop fortæller mig, hvad jeg bør gøre. Så må man bagefter se, hvad der kan lade sig gøre.

LÆS OGSÅ: Sund som Susanne Storm

Hvad er dit bedste sunde råd?
Det er at starte dagen med at drikke et stort glas vand. Når jeg gør det, starter dagen bedst for mig. Det sætter både hoved og mave i gang.

Har du nogen usunde laster?
Jeg har ikke så mange laster. Jeg kan godt lide mørk chokolade, men når jeg har spist fire firkanter, synes jeg, jeg har syndet en lille smule. Jeg er allermest usund, når jeg har tømmermænd. Så drikker jeg cola – hvad jeg ellers aldrig gør i mit liv – og spiser pizza ligesom alle andre.

Hvordan har dit forhold til sundhed udviklet sig?
Mine madvaner og mine motionsvaner har egentlig ikke ændret sig så meget. Der skete noget, da jeg blev vegetar, da jeg var 16. Det krævede, at jeg tog stilling, for der skal man sammensætte kosten på en måde, så man ikke går ned på noget. Man skal have protein og jern nok. Så den slags har jeg været bevidst om ret tidligt, og vi har også altid levet sundt i min familie.

Hvad er dit forhold til slankekure og diæter?
Det kan jeg ikke arbejde med! Jeg har gjort det, da jeg var yngre. Jeg kan huske, at jeg var ude i noget med nogle kartoffelvandkure og nogle faster, men det var så ubehageligt.

Hvordan stresser du af?
Jeg svømmer! Det er en slags renselse. Det er også sådan, jeg har det med at cykle. Hvis jeg har været på teatret en hel dag, så er den der cykeltur hjem fantastisk for mig, for den gør, at jeg får stresset af. Andre vil synes, det er hårdt at skulle cykle hjem fra alle mulige ting, men jeg ser det som et pusterum og et helle.

Hvordan forkæler du dig selv?
Med god mad og vin – helt banalt.

Hvordan har du det med din alder?
Jeg har det sådan, at den er der jo. Det er ret absurd at forestille sig, at jeg snart bliver 50. Det har altid været sådan en alder, hvor ‘man var gammel’. Jeg hilser alderen velkommen, fordi jeg kan mærke den erfaring, der følger med, men jeg synes, alderen er tarvelig ved kroppen. Det er hårdt, at der skal så meget til at holde kroppen ved lige, når man bliver ældre. Det er noget underligt noget, for jeg kan sagtens kigge på andre kroppe, hvor man kan se alderdomstegn, og tænke ‘hvor er det smukt!’, men det er svært, når det er mig selv.

LÆS OGSÅ: Sund som Sonja Richter