SUNDHED & TRÆNING

Sund som Joan Ørting

IN har taget en snak med 56-årige Joan Ørting, der til dagligt arbejder som sexolog og parterapeut. Hun har aldrig ejet en vægt eller været i et fitness-lokale. Læs, hvad sundhed er for hende her.

Hvad er dit sundeste råd? 
– Forsøg at stoppe den indre kritiker, der fortæller dig, hvor uduelig, fed, grim og sjusket du er. At du burde skamme dig. Hvis du ikke stopper den indre kritiker, ødelægger den dig. Sundhed for mig er at huske mig selv på, at jeg er god, som jeg er, og at jeg gør mit bedste hver dag. 

Hvornår føler du dig allermest sund?
– Når jeg holder af mig selv, og når jeg formår at sende kærlighed og lys til de folk, der er kritiske over for mig, og som nedgør mit arbejde. Hvis det lykkes mig at bevare overskuddet, har jeg det godt! 

Har du en sund vane?
– Det er vigtigt at drikke et ingefærshot hver morgen, men sundhed for mig er mere noget med psyken. Vi skal passe godt på vores hus, vores krop, så sjælen har det godt og kan være her længere. Et muggent hus med asbesttag er ikke godt for sjælen, så jeg tænker over, hvad jeg byder min krop, men jeg er ikke kontrol-sund.

LÆS OGSÅ: Sund som Sonja Richter

Hvad øver du dig på i øjeblikket?
– Jeg prøver at holde lige så meget fri, som jeg arbejder. Så det bliver en fifty-fifty-balance mellem det feminine og det maskuline. Det feminine er at kunne lytte til sig selv og gøre det, vi har lyst til. Det maskuline er kendetegnet ved, at vi gør ting for at opnå noget. Jeg øver mig i at gøre det, jeg har lyst til – fx at gå lange ture.

Hvad er din uvane?
– Jeg er ikke god til at overholde dagens hovedmåltider. Det er ikke hver aften, jeg spiser varieret. Ofte bliver det bare til en avokadomad med tomat. Eller en bananmad med rosiner. Men jeg elsker at drikke mig sund. Og på den måde får jeg vitaminerne, selv om jeg ikke forbereder en tallerken med det ene og det andet på. Jeg elsker hjemmelavet rødbedejuice med brændenælde og andre råvarer fra min have.

Hvornår føler du dig mest usund?
– Når mine dage er tætpakkede, og jeg farer fra ét foredrag til et andet og skal nå en masse indimellem. Så ender det med en pose peanuts fra en tankstation til frokost, og jeg bliver stresset. 

LÆS OGSÅ: Sund som Louise Bruun

Hvad betyder gåture for dig?
– Jeg får luft og glæde og kommer i kontakt med mig selv: Er jeg i ro, har jeg det godt. Det er en udfordring at være der lige så meget for mig selv, som jeg er der for andre. Jeg kan enten gå i fred og ro og kigge efter strandsten formet som hjerter eller kigge efter drivtømmer, som jeg bruger som “talking sticks”, når jeg underviser på parterapeutuddannelsen. Nogle gange bruger jeg turen til at tale i telefon med en god veninde. 

Hvad er dit forhold til din vægt?
– Jeg har aldrig haft en vægt eller været på slankekur. Jeg har faktisk aldrig været i et fitness-lokale. Og jeg har aldrig gået til en holdsport, heller ikke som barn. Som barn i København gik jeg til musik, sang og teater i stedet for til sport som i provinsen. Vi er alle sammen forskellige: Nogle er høje og tynde, andre har til gården og gaden. Vi har hver vores naturlige grundform, og den bør vi ikke lave for meget om på. Der findes ikke en idealkrop. Det skal vi huske!

Læs mere om: