SUNDHED & TRÆNING

Sund som Karen Mukupa

Karen Mukupa er 43 år og sangerinde, og så har hun netop udgivet ep’en ’Orijinal’. Her får du Karen Mukupas syn på sundhed og velvære.

Sundhed ifølge Karen Mukupa

Hvornår føler du dig allermest sund?
Det gør jeg i de perioder, hvor jeg tager mig sammen til at træne mere end en gang om ugen, og hvor jeg er inde i et godt flow med at spise sundt. Hvis jeg har haft en periode, hvor jeg ikke rigtig har gjort noget for mig selv, får jeg det sådan, at ‘nu skal jeg i gang’.

Hvornår føler du dig usund?
Åh! Helt stereotypt er det de perioder, hvor jeg spiser lidt for meget. Jeg spiser alt – jeg er ikke kræsen! Og jeg elsker kager. Det er gerne, når jeg er halvstresset og ikke tager mig tid til at tænke på mig selv – så ryger der lidt for meget fastfood og for mange kager ind, og jeg kan ikke helt overskue at lave den vilde sundhedsgryde.

Er der en sundhedstrend, du har lyst til at prøve?
Jeg drømmer om at prøve en juicekur. Jeg els-ker juice og frugt. Men jeg er ikke så disciplineret, så jeg ville nok kun holde to dage. Eller en halv.

Hvilken form for motion dyrker du?
Jeg prøver at løbe to gange om ugen, og så laver jeg øvelser undervejs som squats eller planken. Jeg har jo en stor, afrikansk numse, og hvis jeg ikke gør noget, kommer tyngdekraften efter den.

LÆS OGSÅ: Sund som Mille Dinesen

Hvordan har dit forhold til sundhed udviklet sig?
Jeg er nok blevet mere bevidst om det med alderen. Jeg boede i Tanzania, til jeg var 15 år, og der er ikke den samme adgang til cola og slik. Og jeg dyrkede atletik i mange år dernede. Jeg tog virkelig meget på, da jeg kom til Danmark, for så lå bageren, hvor man kunne købe studenterbrød, jo lige om hjørnet. Min mor, som er afrikaner, bliver enormt bange, hvis jeg taber mig. Hvis jeg har tabt to kilo, er det ‘åh nej!’. Hvis jeg har lidt på sidebenene, er det for hende et tegn på, at jeg har det godt og trives. Hun er ikke selv tynd, men når hun er til sundhedstjek, får hun at vide, at hun er lige så sund som en 40-årig – og hun er altså 65. Jeg tror, det er, fordi hun hviler i den krop, hun er i. Hun stresser ikke over, om hun nu har spist salat nok.

Hvordan stresser du af?
Med yoga, som er den form for motion, jeg har dyrket længst tid. Det har også lært mig at trække vejret, der er noget af det vigtigste, og som har hjulpet mig meget. Hvis jeg er stresset og ikke kan falde i søvn, giver det mig ro at ligge og lytte til min vejrtrækning. Jeg er jo en gammel cirkushest, så jeg bliver ikke nervøs, når jeg skal optræde, medmindre der er noget særligt på spil. Så skal jeg også lige finde et hjørne, hvor jeg kan sidde i fem minutter og trække vejret dybt.

Hvordan forkæler du dig selv?
Ved at tage ud og rejse. Jeg bruger ikke mange penge på andre ting. Men når jeg rejser med min mand, får jeg fyldt sjæl og batterier op, og når jeg kommer hjem, føler jeg, at jeg er blevet 10 år yngre. Øjnene har godt af at se noget andet end det, de ser til hverdag – uanset om det er Grønland eller Seychellerne.

Hvordan har du det med din krop?
Generelt har jeg det meget godt. Men jeg er jo en vestlig pige, så jeg gad godt, at den var lidt strammere, mine arme var tyndere, og jeg var lidt mere sporty.

Hvordan har du det med din alder?
Rigtig godt! Jeg synes, det var sværere i 30’erne, men nu er jeg et sted, hvor jeg har det godt. Indimellem gad jeg godt spole tiden tilbage, til jeg var 25. Men 40’erne er jo de nye 20’ere!

LÆS OGSÅ: SUNDHED | Det kan Aloe Vera

Læs mere om: