SUNDHED & TRÆNING

Sund som Mari Nordstrøm

Q&A med yogainstruktøren og kvinden der bragte hot yoga til Danmark.

Hvad er sundhed for dig?
– For mig handler sundhed om balance, og naturligt nok fylder yoga meget i min hverdag. Både yoga-øvelser, vejrtrækningsøvelser og meditation er med til at holde mig glad og sund. Jeg tager også gerne i træningscentret et par gange om ugen, og mange vil nok mene, at jeg spiser meget sundt, men for mig handler mad også om nydelse. Der skal være plads til både kage og vin. Jeg prioriterer også at omgive mig med mennesker og involvere mig i projekter, der gør mig glad og får mig til at smile. Det, tror jeg, også bidrager til et sundt liv.
Er skønhed også en slags sundhed for dig?
– Jeg plejer at sige til mine elever, at en smuk krop ikke nødvendigvis er sund, men at en sund krop altid er smuk. Det er naturligt og menneskeligt at være tiltrukket af skønhed, tænker jeg. Men jeg synes, det er trist, hvis man bliver så optaget af, hvordan kroppen ser ud, at man glemmer alt det fantastiske, den faktisk kan. Det er med og i kroppen, at vi sanser verden, holder om dem, vi elsker, kommunikerer med hinanden, skaber liv og lever. Som yogalærer og terapeut har jeg muligheden for at observere og arbejde med mange forskellige mennesker og meget forskellige kroppe hver eneste dag, og jeg bliver stadig forundret over, hvor skøn og fantastisk kroppen egentlig er.
Hvad har sundhedsmæssigt været det mest skelsættende punkt i dit liv?
– På et tidspunkt valgte jeg at lægge mit liv helt om. Jeg gik fra et travlt karrierejob i reklamebranchen til et liv med yoga på fuld tid. Det var på alle måder skelsættende. Jeg er ikke i tvivl om, at netop den beslutning har været afgørende – både for min sundhed og min livsglæde.
Hvad fik dig til at bringe hot yoga til landet?
– Der findes mange gode yogasteder og dygtige yogalærere i Danmark, men hot yoga havde vi ikke. Selvom jeg både praktiserer og underviser i andre former for yoga, tænkte jeg, at det var med hot yogaen, at jeg på det tidspunkt kunne bidrage med mest. I dag underviser jeg mere i Yin Yoga og bruger ellers min tid på at uddanne yogalærere og på yogaterapi.
Hvad er det mest overraskende rent sundhedsmæssigt, du har lært gennem hot yoga?
– Hot yoga har lært mig at svede – og nyde det! Før jeg fandt hot yoga, svedte jeg næsten aldrig, uanset hvor hårdt jeg trænede. Nu kan jeg mærke, at jeg er blevet lidt afhængig af det. Jeg har det bare bedre, når jeg får lov til at svede igennem med jævne mellemrum. Min hud bliver pænere, mine led mere bevægelige og min krop smidigere. Især om vinteren hjælper hot yoga mig med at undgå de der hæslige spændinger i nakke og skuldre, jeg ellers kan have tendens til, når det er koldt. 
Dit bedste sunde råd?
– Træk vejret! Hvis jeg skal vælge et enkelt godt og sundt råd, er det at lære folk at trække vejret godt, frit, dybt og roligt. Jeg tror rigtig mange undervurderer vejrtrækningens betydning for vores sundhed og velbefindende både fysisk og mentalt.
Sundhedsmæssigt spiser jeg altid … 
– Masser af de gode, sunde olier. Jeg kan næsten mærke det med det samme, hvis jeg ikke får spist mine olier og drukket nok væske. Jeg bliver træt og tør som en kiks. 
Når jeg træner, lytter jeg altid til … 
– … min egen vejrtrækning. Efter mange års yogapraksis er det vist blevet en indgroet vane. Vejrtrækningen er både mit anker og min guide.