Foto: All Over Press
SUNDHED & TRÆNING

SUNDHED: Derfor skal du cykle på arbejde!

Lige nu har du alle incitamenter til at lade rejsekort, bilnøgler og taxabon ligge og i stedet hoppe på cyklen, når du skal til og fra arbejde. Vejret bliver kun bedre med mere lys, sol og varme, så der er ingen undskyldninger for ikke at hoppe på cyklen. Desuden får du med en daglig cykeltur den halve times motion, som din krop har så meget brug for. Her får du alle de gode grunde til at vælge to hjul fremfor fire:

Går du hen og bliver helt glad for at cykle, kan du træne dig op til at køre et af de mange kvindemotionscykelløb, der hvert år afholdes over hele landet, fx Tøserunden. Du kan bruge dine daglige cykelture til og fra arbejde til at træne op med. Programmet, som du skal gå i gang med nogle måneder inden selve løbet, lyder som følger: Cykl til og fra arbejde de fem hverdage, altså 10 km i alt. Suppler så med en ekstra cykeltur på samme længde - i alt 10 km - tre gange om ugen. Det kan fx være turen ud på cafe om aftenen. På de ekstra ture skal der trædes til i pedalerne. Det kan være, at du på selve løbsdagen bliver lidt øm bagtil, men du skal nok komme igennem.

 

Med en cykeltur til jobbet vækker du kroppen. Ved at bevæge dig fra morgenstunden af får du kroppen i gang, og dermed bliver du også mere frisk og kan tænke hurtigere, når du møder ind på jobbet. Alt i alt gør det, at du bliver mere effektiv i din hverdag. Desuden får du et ordentligt skud ilt, som kroppen har brug for.

Læs også: Virker det? 'Træning' i lyskrydset.

Du får frisk luft og sol og dermed D-vitamin. Et underskud af Dvitamin kan gøre dig mere træt, end du burde være, og D-vitamin-underskud øger også din risiko for knogleskørhed. Jo tungere din cykel er, des heldigere er du, hvis vi skal se det med forbrændingsøjne. Du tilføjer nemlig op til ti kilos ekstra vægt på turen ved at cykle på en mormorcykel fremfor en racercykel. Gode ekstra kilo fordi du så skal bruge mere energi på at komme fremad.Hvis du cykler i et bakket terræn, forbrænder du op til 160-200 kcal på 5 km-turen. 200 kcal er forbrændt, hvis du snupper de stejle bakker i fx Aarhus, hvorimod du vil forbrænde 130 kcal, hvis du cykler på mormorcyklen i flade København.

Læs også: Sådan får du flere D-vitaminer

Som tommelfingerregel forbrænder du 10 kcal for hvert minut, du cykler, hvis du altså bare træder godt til. Du træner dine lårmuskler, overkrop og kondition. Hjertets muskler og venepumpen styrkes, og cykler du regelmæssigt i et godt tempo, nedsætter du risikoen for åreforkalkning og hjertekar- sygdomme.Hvis din cykel har et højt styr, og du sidder meget rankt, når ducykler, så er det godt, da du ofte, når du er på arbejde, sidder meget foroverbøjet og skriver på computeren. Ved at sidde højt, åbner du op for brystet og får rettet den foroverbøjede, krumme arbejds-stilling ud.

No sweat:
Vil du ikke møde svedig frem på arbejde, så gør brug af disse fif.

For det første, så klæd dig ikke for varmt. Selv om du fryser i starten, får du varmen undervejs. Så tag tøj på, som passer til hele cykelturen. Vælg også en frakke, der kan åbnes op under ærmerne og ved halsen, så du kan få noget af varmen væk fra kroppen.

Husk også at få tasken væk fra ryggen og ned i cykelkurven, så den ikke laver svedpletter på ryggen.

Brug de sidste fem minutter af turen på at køle ned. Kør dem i et roligt tempo og med et minimum af anstrengelse. Så damper du ikke helt så meget, når du når frem.

Du finder gode motionscykelløb til kvinder her:
Vestjylland: Ladytour.dk, 21. juni, ruter på 31, 65 eller 100 km. Start og mål i Tjørring ved Herning.
Østjylland: Tourdefemme.dk, 7. september, 103 km, start og mål i Aarhus. Fyn: Hjerterdametouren.dk, 30. august, 30, 50 og 100 km, start og mål i Ringe på Midtfyn. Sjælland: Tøserunden, kcrv.dk, 31. maj, 112 km med start og mål i Køge.

HUSK OGSÅ...
Appen fra Endomondo, som du kan bruge til at se, hvor langt du har kørt, og hvor lang tid det har taget. Du kan også køre mod dig selv og dine egne tider eller mod andre. Alternativt kan du bruge den til at optimere din cykelrute med. Er der fx en rute, der er kortere eller hurtigere?

At pumpe din cykel som minimum et par gange om måneden. Det fjerner risikoen for punkteringer og giver et bedre glid og 5-10 procent energi forærende.At jo mere vægt på cyklen, des bedre. Så er der nemlig mere træning til lårene.

At træde mere med hælene end forfoden i nogle minutter. Det aktiverer baldemusklerne. Hvis du desuden - selv om det måske ser fjollet ud - vælger at tage halvdelen af turen stående, mens du cykler, vil du få ekstra træning til mave og lænd, fordi du skal holde kroppen oprejst.

Læs mere om: