SUNDHED & TRÆNING

SUNDHED | Derfor skal du leve antiinflammatorisk

Skru ned for den indre betændelsestilstand, der blandt andet giver rød og irriteret hud, forlænger dine sportsskader eller gør dig kronisk træt. Sådan lever du antiinflammatorisk.

Derfor skal du leve antiinflammatorisk

Inflammation er en indre betændelsestilstand i kroppen, der bl.a. kan blusse op, hvis din krop er blevet forstyrret af et element udefra, den ikke bryder sig om – eksempelvis en splint i fingeren. Området bliver varmt, rødt og hæver, hvilket er et godt tegn, for det viser, at kroppen er i fuldt sving med at forhindre en infektion. En helt naturlig proces. Såååå, hvad er egentlig problemet, tænker du måske?

LÆS OGSÅ: ANTIINFLAMMATORISK OPSKRIFT | Farverig og smagfuld salat der mætter

– Problemet opstår, når kroppen skal bearbejde for mange problematiske påvirkninger over en længere periode, det være sig ydre påvirkninger, som førnævnte splint, giftstoffer i tarmsystemet eller indre påvirkninger som betændelse i karvæggene. De mange små belastninger kan udvikle sig til en tilstand af kronisk inflammation, og dette indre flammende hav er en alt for stor fysisk belastning. Immunforsvaret bliver drænet for kræfter, så kroppen er for svækket til at tage sig af andre problemer – herunder bl.a. cellenedbrydelse – som kan bane vejen for alvorlige livsstilssygdomme som type 2-diabetes, cancer eller hjerteproblemer, siger ernæringsekspert Martin Kreutzer, der er aktuel med sundhedsbogen 'Antiinflammatorisk kost'. 

Ramt uden at vide det 

Symptomerne på, at du lider af inflammation, kan således være mangfoldige, men dog generelt udtryk for, at kroppen ikke fungerer optimalt – den sunde krop er nemlig super god til at hele sig selv.

– Kronisk inflammation kan bl.a. vise sig i form af nagende småskavanker fra din sport – bl.a. smerter i akillessenen, et ømt løberknæ, men også en dum musearm, der ikke vil gå i sig selv, træthed og hovedpine, eksem eller gigtsygdomme. Og det er der mange herhjemme, der vil kunne nikke genkendende til, mener Martin Kreutzer.

– Over 700.000 danskere lider eksempelvis af gigt, hvoraf leddegigt og urinsyregigt er de helt store. Begge sygdomme er præget af inflammation, så det er absolut plausibelt at antage, at mindst lige så mange er inflammationsramte. I praksis er tallet dog nok meget større, og jeg vil generelt gå så vidt som til at anbefale, at en antiinflammatorisk livsstil bør være noget, alle prøver – direkte symptomer eller ej – da den er fundamentet for et sundt og vitalt liv.

Forkæl dig selv med et abonnement på IN og få en eksklusiv gave - KØB HER

Kost er kun en del af løsningen 

Hvis du er nysgerrig på, hvad det indebærer at få en antiinflammatorisk livsstil, så er det vigtigt at holde fast i livsstilen 360 grader rundt, råder han. – Man ved, at madvarer enten kan undertrykke inflammation eller være benzin på bålet for den, så kosten er et godt sted at starte, men dog kun en del af pakken. Du er nødt til at se holistisk på din livsstil, hvis du virkelig ønsker resultater. Se derfor på, hvordan du presser din krop fra forskellige vinkler – får den fx nok søvn? Og har du styr på dit daglige stressniveau? Begge dele influerer på kroppens restitution, og hvis den ikke restituerer, så øger det presset på den og dermed risikoen for inflammation. Hvis det virker lidt for overvældende, så læs endelig videre her, hvor du får gode begyndertip til at leve antiinflammatorisk. Det behøver nemlig ikke at være så svært, men det kræver selvfølgelig, at du ændrer nogle vaner, og det tager tid – mindst tre uger.

Martin Kreutzers bedste råd

– Generelt handler det om at gå efter de lavthængende frugter først, så du fra dag til dag kan mærke, at du får det bedre. Hvis du som et minimum fokuserer på at løfte det, du allerede gør rigtig godt, med ét til to niveauer, så er du rigtig godt i gang.

Lev antiinflammatorisk

15 år kan du forlænge livet med, hvis du lever på en måde, der styrker kroppens antiinflammatoriske forsvar. Det kaldes også for en KRAM-venlig livsstil. KRAM står for kost, rygning, alkohol og motion. Begrebet er opfundet af den danske læge Jerk W. Langer.

Kost

  • Spis mindst 50 gram fed fisk om dagen (f.eks.laks, makrel, sild eller ørred), og hvis du ikke kan det, så supplér med fiskeolie-kosttilskud, så du får 2-4 gram omega-3-fedtsyrer.
  • Styr uden om slik, kager, sukker på hverdage.
  • Halvér indtaget af korn.
  • Mindst ½ kilo grøntsager om dagen – de må meget gerne være kraftfulde (især alle former for kål – fra spidskål til rosenkål eller broccoli).
  • Spis råvareorienteret – det vil sige så lidt hel-eller halvfabrikata sommuligt.

Rygning
Mange tyr til smøgerne, hvis de føler sig stressede, men det er en dårlig idé, da de er pro-inflammatoriske, så styr helt uden om dem. Altid.

Alkohol
Alkohol er bare benzin på det inflammatoriske bål, da det forhindrer immunforsvaret i at fungere bedst muligt.Hold dig helt fra det, eller begræns det til små mængder. Sundhedsstyrelsens anbefalinger for kvinder er max 14 genstande per uge og 5 per gang. Men kræftforskerne finder konsekvenser allerede efter én ugentlig genstand!

Motion
Hvis du slet ikke træner, eller hvis du træner for hårdt, kan det skabe inflammation. Find en god balance og sørg for at dyrke forskellige motionsformer - fx pulstræning, styrketræning og yoga. Husk også hvilepauserne – især søvn! Har du dårlige søvnvaner, har kroppen svært ved at restituere.

LÆS OGSÅ: 8 grunde til at spise flere granatæbler

Læs mere om: