SUNDHED & TRÆNING

Sundhed ifølge Susanne Breuning

Susanne Breuning er 65 år og er både danser, koreograf, skuespiller og instruktør. I år fejrer hun 50-års jubilæum i dansk showbiz. Her er hvad sundhed er for Susanne Breuning.

Sund som Susanne Breuning

Hvad er sundhed for dig?
– Det er at være glad. Og så synes jeg, man skal holde sig fra for meget kød. Syren fra oksekød går direkte i leddene. Man skal lytte til sin krop, både når det gælder mad og motion. Den ved godt, hvad den har brug for. Min krop har sine skavanker, bl.a. fordi jeg har danset så meget – den har kastet sig ud i vilde ting! Det kan jeg mærke i hofterne, og det er da ærgerligt, men man må jo acceptere, at kroppen ikke kan det samme, når man er 65, som når man er 40.

Hvornår føler du dig allermest sund?
– Når jeg har haft en god morgen. Når jeg har haft tid til mine strækøvelser og lyttet til god musik – blid jazz eller klassisk alt efter mit humør.

LÆS OGSÅ: 7 ting, der ødelægger din skønhedssøvn

Hvornår føler du dig usund?
– Hæ hæ hæ … Det gør jeg da indimellem. Når jeg har fået for meget vin. Så er jeg sådan: ‘Aj , idiot, mand!’ Det smadrer jo hele dagen efter, og det hader jeg. Det sker ikke så tit, jeg lever et rimeligt fornuftigt liv.

Hvad er dit bedste sunde råd?
– Det er vigtigt at holde sig smidig. Når jeg ikke når mine øvelser, er det ‘åh nej’. Det er generelt vigtigt at bevæge sig hver dag. Og så er det at spise vitaminpiller. Jeg spiser en, som Tonny Landys (operasanger, red.) kone, Tove, anbefalede for mange år siden. ‘Den her skal du spise’, sagde hun, og det gør jeg så.

Hvad er din (hemmelige) usunde last?
– Jeg er kontrolfreak, og jeg synes ikke, jeg har nogen laster på den måde. Men jeg er en underlig kvinde – nogle gange spiser jeg ikke før klokken 14-15. Så får jeg en mad med tomat og mayonnaise – jeg er ikke sundhedsfreak! – eller en rugbrødsmad med ost. Jeg kan godt lide rugbrød.

Hvordan har dit forhold til sundhed udviklet sig?
– Jeg var vegetar i en periode i 70’erne, og alt det, jeg fik at vide dengang – at jeg skulle spise honning og nødder fx – har jeg taget med mig, selv om jeg ikke længere er vegetar. Dengang blev jeg kæreste med en vegetar og blev fascineret af den livsstil. Min mor var rasende – hun syntes, det var latterligt! Min datter er veganer, og det kunne jeg måske også godt tænke mig at prøve, og jeg nærmer mig allerede lidt. Men jeg kan nu også godt lide en spegepølsemad … Jeg spiser det, jeg kan lide – jeg er ikke fanatisk.

Hvilken form for motion dyrker du?
– Jeg har jo danset hele mit liv. Og jeg kan stadig godt lide at lave mine Jane Fonda-øvelser, som jeg har på bånd derhjemme. Eller jeg hiver yogamåtten frem. Og så skal jeg også forberede mit arbejde derhjemme. Hvis jeg skal koreografere noget, er jeg jo nødt til lige at prøve det af derhjemme. Jeg forsøger at røre mig på en eller anden måde hver dag.

Hvordan stresser du af?
– Jeg er faktisk rigtig god til ikke at stresse. Jeg har fundet ud af, at jeg ikke bliver stresset, når jeg er velforberedt og kommer til tiden. Jeg bliver stresset, når jeg er bagud, og tingene er noget juks.

Hvordan forkæler du dig selv?
– Det gør jeg sgu ikke. Jeg ville gerne sige, at jeg tager på ferie … Nej, jeg går nok ud i min have. Og lader telefonen ligge indenfor. Så går jeg der med min brombærbusk og mine æbler.

Hvordan har du det med din krop?
– Jeg er glad ved den – den opfører sig ordentligt. Den har jo danset en del, og det kan godt være, jeg skal have skiftet hofterne ud på et tidspunkt, men jeg er meget obs på at holde den smidig og ikke provokere den.

Hvordan har du det med din alder?
– Den er o.k., altså. Man kan jo ikke gøre noget ved den. Jeg synes, det er o.k. at blive voksen. Det er noget andet – en anden udstråling, Jeg føler mig stadig som en på 40, men jeg bliver hele tiden konfronteret med, at det er jeg ikke. Jeg får breve om, at jeg snart kan gå på pension, men jeg vil hellere fortsætte. Jeg kan ikke lide at sidde ned.

Forkæl dig selv med et abonnement på IN og få en eksklusiv gave - KØB HER

Læs mere om: