
TID TIL TE | Guide til efterårets bedste te
Med efteråret rykker vi indenfor, og trangen til den varme drik melder sig. Vi guider til de gode teer og de fineste kander og kopper
Der er få ting, der kan skabe ro og balance som en god kop te. Det er te, vi brygger, når vi skal koncentrere os, når vi vil hygge os, når vi vil slappe af. Og det er langt fra noget nyt. I næsten 5.000 år har te været brugt som nydelsesmiddel på flere af verdens kontinenter og i det 21. århundrede har teen fået endnu en stor renæssance. Alt imens vi har forfinet vores madkultur og kaffevaner, er kravet til bedre te ligeledes steget, og langt flere og langt mere nuancerede sorter og varianter er kommet til.
Med vores stigende fokus på sundhed og kost, hvor mange skærer ned på mælk, sukker, koffein og alkohol, vinder teen også her indpas med sine mange sundhedsfremmende og sygdomsbekæmpende egenskaber, og samtidig er den et mere meditativt alternativ til kaffen, der ofte drikkes i en to-go kop. Teens historie går eftersigende tilbage til 2.800 f. kr., men det var i 1657, at den vandt indpas i den vestlige verden, da den kom til London fra Kina.
LÆS OGSÅ: INSTAGRAM | Følg redaktionens hverdag
I 1717 fik briterne deres første tehus, og de er den dag i dag den førende nation inden for te-drikning. A nice cup of tea, that is. Det er også briterne, der står bag den klassiske ‘five o’ clock-tea’, også kaldet ‘high-tea’, der hører ulasteligt sammen med blandt andet scones og finger-sandwiches. Den kombination opstod, da hertuginden af Bedford en eftermiddag henad kl. 17.00 bad om lidt spiseligt til sin te og således fik serveret historien første ‘five o’ clock-tea’.
I dag importeres te fra både Kina, Japan, Afrika, Indien og Sri Lanka, og flere danske te-mærker er begyndt deres egen special-import af ofte økologisk og bæredygtigt produceret te.
Læs med i galleriet, hvor vi guider til de mest populære te-sorter
Efterårets bedste te


Rooibos
Rooibos er egentlig ikke en te, men stammer fra et lille nåletræslignende træ, der vokser i Sydafrika, 250 km fra Cape Town. Bladene bliver røde under fermenteringen i den varme afrikanske sol og rooibos kaldes derfor også for ’rød te’. Den er kendt for sine sundhedsfremmende egenskaber og sit rige indhold af C-vitaminer, jern og kalcium og er naturligt fri for koffein. Den siges endvidere at fremme mælkeproduktionen hos ammende kvinder og anvendes i stigende grad i kosmetikindustrien.
Prøv: Rooibos & Peppermint fra NUTE. Fås online HER
AOP


Hvid te
I virkeligheden minder grøn og hvid te meget om hinanden, da de begge gennemår en kort bearbejdningsproces, så de bevarer flest mulige af deres sunde egenskaber. Når man laver hvid te, høster man kun de øverste spæde bladknopper, og plukningen kan kun finde sted få dage om året, tidligt om morgenen, inden solen bliver for stærk. Teen tørres udelukkende, så mange af de sundhedsfremmende egenskaber bibeholdes. Ekstrakt af hvid te udnyttes af mange kosmetikfirmaer til produktion af antirynkecremer på grund af antioxidanternes cellebekyttende virkninger.
Prøv: Silvery Jasmin Pearls fra Chaplon Tea. Fås online HER
AOP


Grøn te
Grøn te er den ’originale te’, der blot er tørret og varmebehandlet med damp eller en kort ristning. Den håndlavede, kinesiske grønne te er så mangfoldig og nuanceret, at den tåler sammenligning med fx. bordeaux-vine, og to partier er sjældent ens. Samtidig er grøn te med sit høje indhold af bl.a. antioxidanter, vitaminer, mineraler og flavonoider noget af det sundeste, du kan drikke.
Prøv: Grøn St. Petersburg fra Kusmi. Fås online HER
AOP


Matcha
Matcha er blevet drukket af buddhistiske zen-munke og japanske kejsere i over 800 år. Matcha er pakket med antioxidanter og er derfor et fantastisk naturligt energiboost, der i fire-seks timer langsomt frigiver energi og er kendt for at afværge sult. Matcha er ekstremt alsidig og kan drikkes som den ceremonielle varme te, som tilsætning i de mere moderne smoothies og juicer eller som et quick-fix blandet med koldt vand.
Prøv: Økologisk Matcha fra Perchs Thehandel. Fås online HER
AOP


Oolong-Te
Oolong-te en såkaldt halvfermenteret te, der har en behagelig, mild, rund og blød smag, der ikke er nær så kraftig som den sorte, fuldfermenterede te. Farven er usædvanligt smuk, så nyd den gerne i et glas.
Prøv: Ginseng oolong fra Tante T.
AOP


Chai-Te
Gennem generationer har indiske mødre og bedstemødre brygget chai af planterødder, bark og frø til at holde familien sund og holde bl.a. forkølelse og fordøjelsesproblemer fra døren.
Prøv: Tiger Spice Chai fra David Rio. Fås online HER
AOP


Sort Te
Sort te dyrkes i både Kina, Indien, Sri Lanka og Afrika og er den mest udbredte tetype i Europa med et utal af variationer af bl.a. assam, ceylon, darjeeling og earl grey, der fås i forskellige styrker og smage. Sort te er den te, der gennemgår den længste proces, før den er klar til at blive nydt.
Prøv: Lively English Breakfast fra Pukka. Fås online HER
LÆS OGSÅ: Få opskriften: Sund raw chokolademousse
AOP
LÆS OGSÅ: Fine efterårsnyheder fra Kähler