SKØNHED

Tandplejeren guider: Sådan får du hvidere tænder

Drømmer du om et Colgate-smil? Mulighederne er mange, og nogle metoder er bedre end andre. IN har talt med tandplejer Melisa Talovic, og her får du hendes anbefalinger til, hvordan du kan få hvidere tænder.

Hvis du (også) drømmer om at have flotte, kridhvide tænder, så er du helt sikkert stødt på en række metoder til, hvordan du kan blege dine tænder og opnå et Colgate-smil. 

Der findes efterhånden en bred vifte af metoder og midler til, at få hvidere tænder, og nogle er bedre end andre. Måske har du endda læst at husholdningsmidler som bagepulver, citronsyre og aktivt kul kan bruges som tandblegningsmiddel? Men hvor effektive er disse metoder egentlig, og hvor godt har tænderne af en omgang citronsyre? 

IN har fået hjælp af tandplejer Melisa Talovic fra ORIS-tandlægerne i Kolding, som her giver et overblik over de forskellige tandblegningsmetoder, og hvilke, der rent faktisk virker. 

Sådan får du hvidere tænder

Det kan være meget forskelligt, hvilken farvenuance tænder har, men hvorfor er det egentligt, at tænder kan blive misfarvede og ofte gullige? 

- Det er der flere årsager til. Misfarvning af tænder kan først og fremmest være noget, som der kommer med alderen, hvilket er helt naturligt, men det kan også være noget, som sker i forbindelse med vores indtag af madvarer. De største syndere er blandt andet rødvin, sort kaffe og te, da de kan ændre tændernes mineral og derved misfarve. Hvis man så ovenikøbet ikke er den bedste til at børste sine tænder, så har misfarvninger nemmere ved at sætte sig. Tænder kan desuden blive misfarvet, hvis man har slået sine tænder eller er kommet til skade. 

Hvis man gerne vil undgå misfarvninger og gullige nuancer på tænderne, hvad kan man så selv gøre for at holde tænderne hvide? 

- Det er først og fremmest vigtigt for mig at pointere, at hvide tænder nødvendigvis ikke er lig med sunde tænder, men blot hjælper til et flot smil. Men hvis man husker at bruge tandtråd eller tandstikker, kan man vedligeholde et hvidt smil. Og så er det vigtigt, at man bruger en god tandbørste..

LÆS OGSÅ: Sådan laver du store, voluminøse krøller uden brug af varme

Du har med garanti hørt, at det kan blege tænderne, hvis man børster dem med bagepulver, kul eller citronsyre. Men er der mon nogle af disse 'skønhedtricks' - og blegningsmetoder, som rent faktisk virker? 

- Jeg har ikke set nogen større effekt ved brug af husholdningsmidler. Det er heller ikke så sundt at bruge for eksempel citronsyre til blegning af sine tænder, da syre kan ætse tænderne. 

- Jeg har desværre også oplevet at folk har brugt aktivt kul som tandblegningsmetode, hvilket har ridset tandens emalje så kraftigt, at det er gået ind til det inderste lag på tanden, som har forbindelse til nerven, og derved er tænderne blevet mere følsomme. Metoden har derfor begrænset folk i at spise eller drikke kolde og varme ting efter. Ulempen ved at bruge husholdningsmidler til tandblegning er altså, at man kan slibe tændernes ydre lag så meget, at man kan risikere endnu værre skader. Husholdningsmidler kan nemlig danne en ru overflade på tænderne, og derved vil farvestoffer fra fødevarer nemmere sætte sig fast. 

- Jeg vil generelt ikke anbefale at bruge husholdningsmidler til tandblegning, da jeg har set folk gøre mere skade end gavn. 

Den rette tandblegningsmetode

Når nu du har set flere forsøg på hjemmeblegning af tænder, hvilken tandblegningsmetode ville du så selv vælge, hvis du skulle have hvidere tænder? 

- På baggrund af min egen erfaring, vil jeg altid foretrække en behandling fra en tandklinik efter råd fra en tandlæge eller tandplejer. Tandblegningsmetoden 'Opalescence' er særligt god, da den har vist mindst gener på tænderne efter behandlingen, og her kan man vælge om man vil have behandlingen hjemme eller på klinikken. Personligt vil jeg selv vælge hjemmebehandlingen, da man får en individuel blegeskinne, der er tilpasset til ens tænder, og derfor mindsker man risikoen for at ramme tandkødet. 

LÆS OGSÅ: Tyg dig til en bedre mental sundhed med nyt tyggegummi

Hvis man nu overvejer, at få foretaget en kosmetisk tandblegning, hvornår vil du så anbefale, at man gør det? 

- Jeg tænker, at man kan få en tandblegning, hvis man for eksempel har fået rettet sine tænder og ønsker at sætte prikken over i’et med en tandblegning. Man kan derudover også overveje en tandblegning, hvis man har slået sine tænder, og de har ændret farve. 

Med et job som tandplejer, må du have oplevet lidt af hvert. Men når det kommer til tandafblegning, hvad ville du så aldrig udsætte dine egne tænder for, i ønsket om et hvidere smil? 

- Jeg vil aldrig nogensinde bruge husholdningsmidler, som citronsyre, som metode, da jeg har set konsekvenserne af at have et syrebad i munden. Man kan sammenligne en tandblegning hos en tandlæge med en hårafblegning hos en frisør. Frisøren vil også altid anbefale, at man får lavet behandlingen hos fagfolk i salonen - i stedet for alene i hjemmet. 

Hvad er dine bedste råd til at passe på sine tænders farve? 

- Hvis man er tilhænger af farvede fødevarer som fx kaffe, te og rødvin, så skal man måske overveje at minimere forbruget eller eventuelt drikke sin kaffe med mælk i. Det er herudover vigtigt at have en god mundhygiejne og sørge for, at man er god til at børste sine tænder. Når man skal børste sine tænder, betyder det ikke kun, at man skal gøre det to gange dagligt i to minutter, for det er ikke de to minutter, som er afgørende, men derimod at man har været over alle tænder, for så er man sikker på, at det ikke er bakterierne, som sætter sig fast og skaber misfarvninger.

Læs mere om: