Slet

100 år og stadig smukke kurver

I år kan den ikoniske Coca Cola-flaske med de bløde former fejre 100 års fødselsdag. Flasken er ikke bare emballage, der rummer den mest populære sodavand i Danmark men et stykke international design- og kulturhistorie.

Det kan godt være, du drikker af et glas eller en dåse, hvis du får trang til den forfriskende sukkerdrik, men lur mig, om ikke du vil kunne genkende silhouetten af en Coca Cola-flaske i mørke! Eller med hænderne alene, hvis du famler dig frem i mørke. Den buttede glasflaske er verdens mest genkendelig flaske, designet for 100 år siden netop med det formål at få flasken til at skille sig ud fra konkurrenternes.

Man må sige at det lykkedes. Også i en grad hvor adskillige kunstnere har ladet sig inspirere af flasken, og hvor der historisk set findes en lang række af fotos af kendisser, der holder eller kysser den velformede flaske - enhver marketingchefs hede drøm. 

Lidt sødt til kaffen? Få 3 opskrifter med Nutella her

Coca Cola og kunsten

I USA bliver den ikoniske flaskes fødselsdag fejret med en stor udstilling i Atlanta med titlen '100 år på flaske.' Her kan gæsterne opleve værker af kunstnere som Salvador Dalí, Sir Peter Blake og Andy Warhol. Værker som på forskellig vis er inspireret af Coca Cola-flasken. Du kan få et virtuelt smugkig på udstillingen her.

"En coke er en coke - og lige meget hvor mange penge, du betaler, så får du ikke en bedre coke. Alles cokes er de samme og alle cokes er gode. Liz Taylor ved det, præsidenten ved det... og du ved det!" sagde Andy Warhol en gang. Det er noget af en hyldest. Der skal også lyde en stor hyldest herfra til et design, der, hvadenten du er til cola eller ej, kan skabe så meget 'feelgood' stemning og nostalgi. Tillykke til kurverne!

I Mad & Bolig får du altid masser af inspiration om design, bolig og mad. Køb et abonnement her.

Læs mere om: