Slet

Ædelt sølv til ydmyg drik

Vand skal alle mennesker have, men vi drikker det på vidt forskellig måde: Af hulede hænder, i et lerbæger, et papkrus, et glas – direkte fra kilden eller hanen. Eller måske hældt op fra en fin kande. Her er fire flotte sølvkander skabt af danske designere.

1.

Den elegante kande fra 1861 er fremstillet på Vilhelm Christesens sølvvarefabrik, Danmarks første af slagsen. Smykker og sølvting fra denne fabrik var tit designet i oldnordisk stil, men kanden her har et enkelt formsprog, som også falder i en mere moderne smag.

 

2.

Rund og buttet frister kanden til at hælde et glas vand op. Den er skabt i 1916 af maleren og keramikeren Jais Nielsen (1886-1961). I sit maleri eksperimenterede han med kubismen, så kanden her er bevis på, at han mestrede flere stilarter.

3.

Johan Rohde (1856-1935) havde mange strenge på sin bue: Maler, grafiker, formgiver. Han lavede møbler og bogbind og også kanden her, som er lavet hos Georg Jensen efter 1945 men designet længe før. Den er fremstillet af hammerslået sterlingsølv.

4.

Den dejlige kande har arkitekten Kay Fisker (1893-1965) formgivet for A. Michelsen. Han var foregangsmand for den danske fortolkning af funktionalismen indenfor dansk byggeri men kastede sig som mange af sine kolleger også over design af korpussølv.