Slet

Bourgogne i verdensklasse

Rødvinene fra Gevrey-Chambertin nyder velfortjent verdensberømmelse og passer helt enestående godt til efterårets retter med vildt.

Mad & Boligs vinpanel anmelder i denne uge Bourgogne.

Sæt et glas ædel, velduftende Pinot Noir fra en af Bourgognes berømte kommuner foran en ægte vinkender - og se vedkommendes ansigt udtrykke den fuldkomne salighed, ja, nærmest hengivenhed.

Afhængighedsskabende trylledrik
Man skulle tro, at de snedige vinavlere, dér på egnen mellem Dijon og Beaune i den nordlige del af Midtfrankrig, havde hældt en eller anden afhængighedsskabende trylledrik eller et narkotikum i druemosten. Men det er såmænd 'bare' Pinot Noir-druens trylleri, når den dyrkes under perfekte klimatiske og jordbundsmæssige forhold.

DET BETYDER STJERNERNE

***** Topvin (excellent)
**** Storartet
*** Udmærket
** Acceptabel
* Skuffende
+ Godt køb - For dyr
* Tilbud, normalprisen er 299 kr.
** Tilbud, normalprisen er 348 kr.kst]

Fra Beaune til Dijon
Bourgogne har mange sådanne terroirs, og den, der ta'r sin bil og kører fra for eksempel vinhovedstaden Beaune og nordpå imod sennepsbyen Dijon, vil kunne opleve dem som perler på en snor på især venstre side af landevejen.

Festen begynder i Gevrey-Chambertin
Nu er det ikke alle vine fra de berømte marker og appellationer i Bourgogne, der lever op til det verdensberømte ry. Nogle tvivlsomme avlere lukrerer på det faktum, at de har parceller i området med de velklingende navne, og det giver anledning til mange Bourgogne-skuff elser. Men når man finder frem til de seriøse avlere, og dem har en kommune som Gevrey-Chambertin mange af, ja, så begynder festen.

Forførelse for svage vinsjæle
Denne lille vinby ser i lighed med mange andre ikke ud af noget særligt. Det er markerne omkring den, der har skabt verdensberømmelsen. Her på skrånende bakker i læ bag skoven henter vinene deres saft og kraft fra en jordbund bestående af mergelsten, muld og grus. Det er vine, der aldrig udvikler sig til banale bulderbasser, men besidder en enestående intens aroma af røde fuldmodne bær, især hindbær. Smagen er rig, flerdimensionel, forfriskende ren, igen med røde bær, en lille tone af læder, velhængt kød og et nip urter. Direkte forførende for svage vinsjæle - og stærkt vanedannende.

Bliv inspireret til 6 vine i galleriet herunder.

Flere julegaveæsker i skønhedens tegn

 

Læs mere om: