Slet

Champagne

Brug 50-100 kr. ekstra pr. flaske og få en grand cru eller premier cru-champagne i stedet for en almindelig uden klassifikation. Det er givet godt ud.

Når du vælger Champagne:

Det er historisk bestemt, at det er markens beliggenhed i bestemte byer og ikke dens placering i landskabet, der giver bønderne ret til at smykke champagne­etiketten med grand cru- og premier cru-betegnelser. Alligevel er man rimelig sikker på at få høj kvalitet, når man går efter champagne med en af de to betegnelser i modsætning til en champagne uden klassifikation, der ofte er blandet af druer fra forskellige årgange. Det viser denne måneds blindsmagning af seks forskellige champagner.

Tre grand cru-champagner mod tre almindelige champagner uden klassifikation - og ikke overraskende endte slaget 3-0 til de dyreste. Det betyder dog ikke, at man nødvendigvis skal give 300 kr. for at finde en god champagne. Den billigste fra det kendte hus Drappier er er glimrende bud til 200 kr., og skal man blot skyde proppen af klokken tolv, så kan man såmænd nøjes med Jacquart fra Føtex, der op til nytåret koster 149 kr.

Har man derimod tænkt sig at drikke champagne til forretten eller måske gennem det meste af måltidet, så brug den ekstra hundredkroneseddel på en Grand Cru-champagne fremstillet på Chardonnay gerne blandet med Pinot Noir eller Pinot Meunier, der er de tre mest almindelige druer til Champagne. Det sikre bud er Chardonnay og Pinot Noir.

Læs også: Videoguide: Hvornår er det rigtig champagne?

Champagne

 

1. Jean Pernet Champagne Brut
2002 Grand Cru
Jysk Vin, 275 kr. ?????(+)

Fin, fornem champagnearoma med smag af æbler og rugbrød, der fremhæves af elegante, sprøde, små bobler.
En cremet vin med en behagelig sødme og diskret, tør afslutning. Lavet på 100 pct. Chardonnay. En lækker champagne.

2. Drappier Champagne
Brut Carte-d'Or
Philipson Wine, 200 kr. ????

Lidt aggressive bobler uden at det må opfattes negativt, men vinen opfører sig hårdere i munden end den første. Virker alkoholisk på en lækker måde. Smag af rugbrød og en flot strågul farve. Også en dejlig champagne fra et klassisk hus.

3. Jacquart Champagne Brut
Tradition
Føtex, 149 kr.* ??

Citrusagtig duft og pæn farve, men mere flad end de to første vine, der overdøver den i smag og intensitet. Man savner den cremede champagne­sødme. Drikker man den uden at have smagen fra de to første i hukommelsen, er den et udmærket valg til en nytårsaften med løftet stemning.

4. Duval-Leroy
Fleur de Champagne Brut
Vinens Verden, 289 kr. ??? (-)

Også en rigtig nytårschampagne, der glider ganske nemt ned også uden mad. Pæn og behagelig at drikke, men den virker lidt ordinær, og prisen er i overkanten i forhold til kvaliteten.

Drik champagne til det hele

Er man ikke vant til at drikke champagne, kan det måske virke som lidt af en mundfuld i bogstaveligste forstand at drikke det gennem et helt måltid. Men det kan faktisk gøre nytårsaften ekstra festlig, og der er ingen grund til at lade være, medmindre man planlægger at spise rødt oksekød med sovs og kartofler. Ud over at være det oplagte valg som aperitif en nytårsaften, så går champagne godt sammen med salater, asparges, røget skinke, skaldyr, østers, foie gras, andebryst, lam, rejer, kaviar, torsk, havbars, ørred, laks, skimmeloste, gedeoste og faste oste som Tomme og Comté. Men den søde kransekage er champagne faktisk ikke særlig velegnet til at skylle ned.

5. Ayala Champagne Brut
1999 Grand Cru, Vinslottet, 350 kr. ????? FAVORIT

Cremet, lækker og karakterfuld med smag af æbler og røg. Drueblanding med 80 pct. Pinot Noir og 20 pct. Chardonnay. Mættende champagne, der passer både som aperitif til de bonede gulve og til en varieret nytårsmiddag med fisk, skaldyr og lette kødretter.

6. R. L. Legras Champagne Brut
2002 Grand Cru Cuvé Présidence Vieilles Vignes
Paradis Vin, 340 kr. ????? FAVORIT

Her er så en helt anden stil, der nærmest må beskrives som majestætisk. Kraftige bobler, flot krydret aroma og elegant farve. Fremstillet af 100 pct. Chardonnay-druer som vin nr. 1, men mere pågående og kontant i stilen. Også en fremragende flaske.

* Tilbud i Føtex ugen før nytår - normalpris 189 kr.

????? Topvin (exellent)
???? Storartet
??? Udmærket
?? Acceptabel
? Skuffende

(0) Ringe  (+) Godt køb  (-) For dyr

 

SMAGERNE ER: MARIA GRØNLYKKE forfatter, BO KNUTSSON it-konsulent, SVEND MARIAGER tidl. chef for Hotel & Restaurantskolen, NANA WAD sommelier, ANDERS GRØNDAHL vinjournalist, ERIK MORSING journalist.

 

Læs mere om: