Slet

Dåser - dekorativ opbevaring

En af de ting, man næsten altid kan falde over på loppemarkedet, er smukke gamle dåser. Eller finurlige og nostalgiske dåser. Ofte koster de ikke ret meget, og anvendelsesmulighederne er uendelige. Få tips til din dåsejagt lige her.

En cylinderformet, rund eller firkantet beholder med låg. Dåser til te og kaffe, dåser til småkager og dåser til alt det andet. Vi er vilde med dåser – ikke mindst fordi vi for relativt få penge kommer langt: Man kan give sit køkken et præg af retro eller fransk vintage med dåser, som man har fundet til en tyver på loppemarkedet, og så er dåserne praktiske, fordi man kan gemme alt det væk, som man ikke gider kigge på til hverdag.

Fra metal til plast

Og så er dåser bare hyggelige og minder om svundne tider. I dag får vi de fleste madvarer i smart indpakning, så de kan stables på praktisk vis i køkkenskabet eller genlukkes på en nem måde. Men dengang, man købte te og kaffe efter vægt, og tingene ikke kom i en fiks emballage, var dåser obligatoriske i køkkenet. Nu er der mange madvarer, vi foretrækker at opbevare i helt tætsluttende beholdere for at undgå møl og andet utøj, og derfor er metaldåser ikke altid det rette valg. Heldigvis var designere af brugsgenstande gode til at tage plastik op som materiale, da det blev introduceret – og derfor kan man også finde mange fine retrodåser i plastik, der slutter helt tæt. Gå f.eks. på jagt efter de klassiske Erik Kold-dåser i plast i forskellige farver og med enkelt blomster- eller frugtmotiv. De fås i mange forskellige størrelser, også til krydderier. Og så er de gennemsigtige, så man nemt kan overskue, hvad der er i dem.

Reklamens magt

Især reklamedåser fra 1920’erne til 60’erne er populære, tænk bare på Irmadåserne med Irmapigen og Aage Sikker Hansens motiver på kaffedåser for Cirkelkaffe. I dag kan man ydermere få mange retro-inspirerede dåser med reklamemotiver fra midten af forrige århundrede, så man f.eks. kan opbevare sine cornflakes i fine dåser. Irma stod i øvrigt også for de populære kunstdåser med motiv af kendte kunstnere, der så dagens lys i 1970 og blev produceret uafbrudt helt op til 1991. De er samlerobjekter i dag.

Læs også: Retro med rattan og flet

TIP!

Brug cylinderformede dåser til at gemme kuglepenne og tusser væk, saml hårdimser og anden pynt i dåser, der matcher hinanden, og lav fine stillebener med dem. De er også fine til krydderurter og andre grønne vækster.