Den højloftede stue med glas til to sider kaldte på nye møbler.De blev købt i The One, en butikskæde, som er en udbrydergruppe af Ikea.
Slet

Dansk enkelhed i arabiske omgivelser

Arkitekten er lokalfødt, men villaen på 519 m2 i Dubai er grafisk enkel, i international stil, og har masser af plads til den danske familie med alle deres minder.

Det kunne være en arkitekttegnet villa hvor som helst i verden. Stor, moderne, højt til loftet, sortmalede betongulve, hvide vægge med store glaspartier og skydedøre, der gør huset transparent og nærmest trækker uderum og inderum sammen. Men Muaddhinens fem daglige bønnekald over højttaleren fra den nærliggende moské, minder familien Illeris om, at de er langt fra Danmark i det arabisk dominerede, dog internationale samfund Dubai. Et lille emirat på størrelse med Fyn og med store ambitioner. Her skal alt helst være verdens største eller første, og tiltrækningskraften er enorm. Byen, der i 2005 var på størrelse med København, vokser med over 300.000 indbyggere om året.


Villaen er blottet for traditionelle arabiske
elementer, selvom arkitekten Annisa
Bujsain er opvokset i Dubai.

Lamperne i hallen hang der, da familien
flyttede ind. Det perlebroderede tæppe,
der hænger over gelænderet, er købt på
en efterårsferie i Oman.

Oprør mod buerne

Familien Illeris kom fra en murermestervilla med små rum i provinsbyen Hillerød til denne kæmpe villa midt i et arabisk velhaverkvarter. Villaen skiller sig ud med sit europæiske udtryk. Arkitekten, den engelsk/arabiske, lokalfødte Annisa Bujsain, har nærmest gjort oprør mod den svulmende arabiske arkitektur med buer, kupler og søjler, som karakteriserer kvarteret. Det tiltalte familien, selvom huset var lidt stort.
»Børnene skulle have hver sit værelse. Det har de ikke altid haft, men rummene var næsten for store. Der gik et stykke tid, før vi var sikre på, at vi ville blive i huset,« fortæller Pernille Illeris, der efterhånden har vænnet sig til de prægtige rum, hvor man gang på gang læner hovedet bagover for at få det hele med. Alene hallen er på størrelse med deres to stuer i Hillerød.

Godt og billigt at spise ude

Familien gør mange flere ting sammen i Dubai, end de gjorde hjemme i Hillerød. De tager oftere på weekend- og ferieture til for eksempel Oman, Mauritius og Maldiverne og går også tit ud og spiser. Det skyldes blandt andet et billigere og større udbud af rejsemål og spisesteder. Råvarerne kommer fra hele verden og er generelt af meget høj kvalitet, højere end i Danmark, vurderer Pernille og tager et fad frugtspyd ud af køleskabet.
»De tropiske frugter er fantastiske her. Hver morgen skærer vores maid en skålfuld frugt, som vi spiser af dagen lang. Vi spiser også flere lynstegte grønsager, måske på grund af varmen,« forklarer hun. Børnenes smagsløg er blevet udfordret, og det klarer de lidt forskelligt. Laura på 11 år er mest åben. »Hun vælger gerne en arabisk buffet, mens Julius på syv bare er glad for, at man kan spise jordbær året rundt.«

OVERBLIK

Hvad: Villa på 519 m2 og højt til loftet.
Arkitekt: Engelsk/arabiske Annisa Bujsain.
Hvor: Emiratet Dubai.
Hvem: Her bor Pernille og Jacob Illeris med
deres tre børn, Julius, Laura og Tobias.
Jacob Illeris er direktør for det franske firma
Moalajah, der betyder behandling af vand på arabisk.
Pernille, der er universitetsuddannet i idræt, arbejder blandt andet på børnenes skole.

Læs mere om: