Slet

De perfekte vine til pasta

Mad & Boligs anmeldere, Anders Grøndahl og Erik Morsing m.fl., vurderer seks vine, som med deres lethed matcher italienske pastaretter.

En af de gastronomiske discipliner, som nordeuropæerne har taget til sig med størst kærlighed, er de tusinder af vidt forskellige pastaretter og

MADTIPS
Gør som i Italien. Spis en lille portion pasta som forret og den grønne salat som en mellemret. Desserten er med æbler og figner i sød abrikos.

Prøv den italienske familiemiddag

Pastatips og -opskrifter fra Eva Ravnsbøl

-traditioner, som Italien byder på. Og netop her viser de Sangiovesebaserede rødvine deres alsidighed. Sangiovese-druen stortrives i Toscana og leverer saftige, livlige og let krydrede rødvine. De matcher med lethed olivenolien, den krydrede tomatsauce, urterne, hvidløgene, chili-peberen og de fintsnittede grønsager fra Midtog Syditalien samt de federe og mere syndige saucer med fløde, smør og ost fra Norditalien.

Især i Chianti og Morellino di Scansano finder vi saftige, fornuftigt prissatte og elegante vine til pastakøkkenet. Fornøjelsen bliver endnu større, hvis man husker italienernes gode fif. Server rødvinen et par grader mere sval end du plejer, svarende til ti minutter i køleskabet, så træder frugten og alle de fine nuancer langt bedre frem.
 

Frisk og blød
75 kr. *

???

Den vin oser af Toscana og Sangiovese-drue. Frisk, blød og ren med toner af kaffe, viol og velhængt kød. Dejlig ukompliceret at drikke. Vil tiltale mange ganer.

Poggio Maestrino
fra huset Erik Banti
2007 Morellino di Scansano
Superbest/Gobi Vin

 

Krudt og kaffe
85 kr.

???

Her kommer Frescobaldihusets mærkevare i topåret 2007. Aromaen er yndefuld med toner af kaffe, krudt og kærnemælk. Smagen er tæt og fin og rummer de klassiske Chianti-effekter med tørret viol, blomme og tobak. Stilen er rank og fast.

Castiglioni fra Marchesi dei Frescobaldi
2007 Chianti
H.J. Hansen Vinhandel samt Magasin

 

Lidt for pyntet
92 kr.

??

En Morellino, der skuffer. Den virker lidt for pyntet med masser af kød, vanilje, lidt kanel og et strejf af eukalyptus. Stilen er tyk og lidt tung i det, men aromaen er indbydende.

Mocali
2007 Morellino di Scansano
'Suberli'
Adriat Vinimport

 

Klassisk chianti
109 kr.

????

En smuk repræsentant for området. Elegant, rank og finesserig med en delikat moden frugt. Den smager herligt af blomme, kirsebær og tørret viol. Særdeles velafbalanceret.

Tenuta di Bibbiano
2007 Chianti Classico
'Montornello'
Adriat Vinimport

 

Krydrede lækkerier
125 kr.

????

Mørk svulmende frugt fuld af peber, urter, ristet bacon, tobak og sorte oliven. De tørrede krydderier kombineret med en tone af solvarm bark sender med det
samme fantasien på rejse rundt i Toscana. En godbid.

Magliano
2007 Morellino
di Scansano
'La Doga'
Vinoble

 

Rank og aristokratisk
149 kr. **

????

Denne vin kommer fra en af de højest beliggende marker i Toscana, og det mærkes på den kølige, faste og ranke stil. Langsomt folder den sig ud, men så
kommer de ædle toner af eukalyptus, grafit, røde modne bær, chili, mynte, espresso. En fremragende madvin. Nu og da på tilbud.

Melini
2004 Chianti Classico
'La Selvanella', Føtex

 

 

????? Topvin (excellent)
???? Storartet
??? Udmærket
?? Acceptabel
? Skuffende

* Fast tilbud, 2 fl. for 150 kr.
** Nu og da på tilbud til 99 kr.

SATS PÅ 06 OG 07
Netop nu er de store årgange 2006 og 2007 på markedet herhjemme. For elskere af ædel Chianti-vin betaler det sig i høj grad at købe lidt ekstra flasker og lægge dem hen et svalt, mørkt og roligt sted. Om kun to-tre år fra nu venter der store oplevelser med nogle vine, der er perfekt modne.

Læs mere om: