Slet

De største auktionstendenser i 2014

Når man skuer tilbage på det foregående år, kan man ofte få øje på nogle tendenser. Vi har kastet et blik på året, der gik, i auktionshusene, og kårer her de 5 tendenser, vi finder mest interessante i 2014.

Hvad var hot på auktionshusene sidste år? Vi har taget et blik tilbage på 2014 og fundet de fem tendenser, vi syntes var mest bemærkelsesværdige.

Kinesisk kunst og kunsthåndværk

Kineserne byder højt på og hjemkøber, den kinesiske kunst og kunsthåndværk, som blev ført ud af deres land for ca. 100 år siden. Det har fået mange danskere til at sælge ud af deres kinesiske arvestykker, som deres bedste- eller oldeforældre tog med hjem fra Kina. Fx fik et par balusterformede kinesiske vaser hammerslag på 100.000 kr. selvom vurderingen lå på 20-30.000 kr.

Læs også: Tips til at få vurderet dine antikviteter

Danske polstrede møbler

Skandinavisk og især dansk design er eftertragtet i hele verden, men sidste år blev der stillet særligt skarpt på designerne Viggo Boesen, Philip Actander og Flemming Lassen, der står bag en masse polstrede møbler fra 1930’rene og 1940’erne. Sidstnævntes stol ”Den trætte mand” løb af med et hammerslag på 1.42 mio., på trods af den beskedne vurdering på 620.000 kr.

Inspiration: 5 af Københavns bedste loppemarkeder

Rav

Der er god grund til at finde fundene fra Vesterhavet frem fra gemmerne, for ravet har fået en renæssance. Det er selvfølgelig først og fremmest de store stykker, der fremkalder de høje hammerslag, som klumpen på 1.800 gram, der gik til 180.000 kr. på Holstebro Auktioner.

Læs også: Er din Louis Poulsen-lampe en kopi?

Russiske kulturskatte

Hvis du har russiske effekter liggende, så er det ikke nu, du skal sætte dem til salg på auktion. Det har ellers længe været sådan, at russerne - ligesom kineserne - tilbagekøbte kulturskatte, men den russiske økonomi er p.t. så dårlig, at den tendens er stagneret, og der er derfor god grund til at gemme de russiske kulturgenstande til bedre tider.

Lauritz udvider

Lauritz.com har udviklet sig til at være Skandinaviens mest dominerende auktionshus med sidste års opkøb af Deconet, der er en global markedsplads for design fra 1900-tallet, og Sveriges ældste auktionshus, Stockholms Auktionsværk. Lauritz.com er udelukkende et online-auktionshus, og i dag bliver der lagt 1.500 varer ud på lauritz.com hver eneste dag.